След на 10 март правителството одобри 4 267 250 лв.

...
След на 10 март правителството одобри 4 267 250 лв.
Коментари Харесай

Ибряма: Защо се подкрепят само рок и поп музиканти?

След на 10 март държавното управление утвърди 4 267 250 лева от бюджета за финансова поддръжка на " самостоятелни артисти-изпълнители, упражняващи свободни специалности в региона на музикалното изкуство ". Министърът на културата Боил Банов посочи, че средствата ще бъдат предоставени посредством Национален фонд „ Култура “ и за тях ще се кандидатства. „ Няма никакви предварителни описи. Всички могат да подадат своите документи “, означи той. По думите му отпуснатите от държавното управление средства са сериозна глътка въздух, която дава опция на музикантите да продължат да развиват креативна активност. Над 1000 музиканти ще могат да получат еднократна помощ в размер пет минимални работни заглати.

Кандидатстването е отворено от 17 до 29 март, само че музиканти се натъкнаха на следващата неправда - така наречен " креативен стипендии " са предопределени единствено за поп, рок и джаз музиканти. Изпълнители на фолклор да вземем за пример, или на класическа музика не могат да аплайват за поддръжка.

За това сигнализира световноизвестният кларинетист Иво Папазов-Ибряма. " Животът на музикантите през последната година стана доста тежък. Мои другари ми се обаждат за помощ, а аз нищо не можех да направя с цел да им оказа помощ. Затова неотдавна доста се зарадвах, като научих за самодейността на Рут Колева и други, за поддръжка към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо! ", написа той.

" Днес обаче разочарованието ми е доста огромно. Оказва се че помощта е за рок, поп и джаз музиканти. За мен не е проблем да аплайвам за тази помощ. Един американски критик беше споделил че съм Джими Хендрикс на кларинета. Бил съм на фестивали, като да вземем за пример музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха единствено авангардни музиканти. Създал съм жанр, който бе наименуван балкански джаз или фолк-джаз.... само че белким е редно, музикантите да се разделят по жанр и да бъдат дискриминирани съгласно стила в музикалното изкуство, който са избрали? Нима националните музиканти не заслужават поддръжка? Искам да помоля всеки, който прочете това да го показа и да предизвести ръководещите, че това отношение е неправилно и обидно. Народните музиканти са дали доста на България. Не ги забравяйте! ", приключва неговото изказване.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР