След многочасови дебати и бурни скандали парламентът закри окончателно Специализирания

...
След многочасови дебати и бурни скандали парламентът закри окончателно Специализирания
Коментари Харесай

След бурни скандали Народното събрание закри окончателно специализираното правосъдие

След многочасови диспути и бурни кавги Народното събрание закри дефинитивно Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. Депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Закона за правосъдната власт, съобщи Българска телеграфна агенция.

След освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор и следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който са заемали длъжността административен началник, надлежно заместител на административен началник.

Народно събрание реши съдиите, прокурорите и следователите от профилираното правораздаване да се преназначават при изискванията и по реда на член 194, алинея 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на авансово осъществяване.

В 14-дневен период от обнародването на промените магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в което да заявят своето предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в профилираните съд или прокуратура.

В 30-дневен период от приключването на предходния период съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен профилиран углавен съд. При преназначаването ще се регистрира и степента на натовареност на съответния съд или поделение.

Също в 30-дневен период прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, надлежно от закритата Апелативна профилирана прокуратура, одобриха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

От ГЕРБ-СДС попитаха по какъв начин се съчетава квотният принцип с натовареността на съда. Дани Каназирева разяснява, че с тези квоти ръководещите влизат в директно нарушаване на Конституцията и това ще стане ясно доста скоро. По думите й, от дълго време е отминало времето за наложително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си създадат отказ.

Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ) уточни, че в Наказателния кодекс категорично са изброени хипотезите, при които може един арбитър да си направи отказ и това тук е политическо говорене. Делата, които са стартирани, ще продължат да се гледат от същия правосъден състав, сподели той и добави, че необразуваните каузи ще се гледат към този момент по места.

Гарантираме, че огромна част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя сан и заплащане, разяснява Атанас Славов от " Демократична България ".

Петър Петров от " Възраждане " не се съгласи със специфичните условия за преназначаване на магистратите. Според него задачата е те да бъдат глобени за резултати от активността им, които не са се харесали на ръководещите. За делата от Наказателен кодекс има несменяемост на правосъдния състав, акцентира той. Петров е срещу " разселване на съдии по страната " без оглед на тяхната професионална подготовка.

Дани Каназирева от ГЕРБ се поинтересува къде е логиката и къде е концепцията за по-бързо и по-справедливо правосъдие, откакто делата от спецсъда ще бъдат върнати в Софийски градския съд. Според нея ситуацията от неприятно, става по-лошо и пагубно.

„ Връщате една потвърдено неефективна правна уредба. Защо? Целта са ви висящите каузи в спецсъда “, обърна се към болшинството Каназирева.

Социалистът проф. Георги Михайлов отговори, като оприличи групата на ГЕРБ-СДС на лаици.

„ ГЕРБ ще бъдат първите и последните, взимащи отношение по измененията в Закона за правосъдната власт. Грижата за избавяне на давещите е грижа на самите давещи “, уточни проф. Михайлов.

Атанас Славов от Демократична България подсети от своя страна, че преди година в Народното събрание бил импортиран план за огромна промяна в Закона за правосъдната власт, отчетността на основния прокурор и промени в Конституцията.

„ Точно една година време, в което обществото чака да закрием спецправосъдието и през днешния ден това ще се случи “, безапелационен бе Славов.

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов, обаче, се върна към друга дата, а точно потъването на " Титаник ".

„ Смятам, че това, което вършим ние сега с цялата правосъдна промяна, вие пренареждате мебелите от „ Титаник “ като мярка против неговото поглъщане. Като махнем тези хора и ги пратим някъде другаде, неразбираемо къде, те ще се трансформират, по този начин ли? Точно това вършиме - размествате мебелите на „ Титаник “, с цел да го спасите от поглъщане “, отсече Дилов.

След закриването на спецправосъдието депутатите се захванаха да вземат решение с уреждането на статута на магистратите. Именно там съгласно Каназирева е заровено разковничето. По думите й методът по който се подхожда към магистратите затвърждава позицията й, че се цели подмяната на съдиите, като знакови и тежки каузи да бъдат завършени.

Тя напомни, че от дълго време е минало времето на насилственото заселване и въвеждането на квотен принцип е неприемливо, като лимитира магистратите.

„ Вкарвайки тези квоти, влизате в директно нарушаване на Конституцията, което ще стане ясно доста скоро “, съобщи още Каназирева. Тя съобщи, че съгласно направена инспекция в Софийски градски съд има свободни 30 места, в спецсъда са 20, т.е. те могат да стартират там без проблем.

„ Целите замяна на магистратите по тези знакови каузи, тежки и значими каузи с голям веществен интерес. Статута на магистратите директно рефлектира върху делата и ще стартират обжалванията, проблеми със съставите, тъжби до Висш съдебен съвет “, добави Каназирева.

Тя акцентира, че закриването на спецправосъдието е политически акт и точно ръководещата коалиция не е показала нито едно експертно изявление с една цифра, с цел да обоснове предложенията си.

„ Въртите в един обаян кръг, толкоз че да объркате законопроекта, с цел да не може нито едно от тези каузи да не види действителна присъда. Вие се кълняхте във всяко едно предаване по малкия екран, че няма да допуснете да изгубят статута си, само че с тази правна уредба това не може да се случи. Вие да ограничавате и да заобикаляте органа правосъдна власт, чиито пълномощия са написани в Конституционен съд и да въвеждате квотен принцип, това ще бъде съображение за каузи на всички тези магистрати. Политическа поръчка, не правосъдна промяна “, съобщи още Каназирева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР