След месеци разисквания депутатите от френското Национално събрание (долната камара

...
След месеци разисквания депутатите от френското Национално събрание (долната камара
Коментари Харесай

Френският парламент одобри закон срещу радикалния ислям

След месеци разисквания депутатите от френското Национално заседание (долната камара на парламента) през вчерашния ден одобриха противоречив закон, чиято цел е да се бори с радикалния ислямизъм и да " укрепи републиканските полезности ", съобщи ДПА.
Законът улеснява разпускането на организации, които слагат под въпрос френските полезности, битката против насилствените бракове и налагането на санкции за потребление на език на омразата в интернет.

Президентът Еманюел Макрон и държавното управление му желаят да противодействат на радикалния ислям на местата, където младежите са най-податливи - някои джамии, край учебните заведения и в интернет. Макрон огласи новия закон през октомври предходната година, заричайки се да спре ислямския фракционизъм след поредност набези, лишили живота на над 250 души.

" Осигуряваме си средство за битка с тези, които злоупотребяват с религията, с цел да слагат под въпрос полезностите на републиката ", съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен. Макар министър председателят Жан Кастес неведнъж да акцентира, че законът не е ориентиран против религията, негови критици настояват, че в закона се съдържат детайли, които слагат в неподходящо състояние мюсюлманската част от популацията.

" Никога няма да сложим знак за тъждество сред радикалния ислямизъм и мюсюлманите, аз считам, че мюсюлманите са измежду първите жертви на тази идеология ", съобщи в Кастекс в изявление за в. " Монд " в края на предходната година.
Консерваторите обаче считат закона за незадоволитен. Според информация във в. " Фигаро " и левицата, и десницата желаят да подадат тъжба до Конституционния съвет (най-висшия парламентарен орган в Франция).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР