След месеци на вражда България и Северна Македония най-накрая правят

...
След месеци на вражда България и Северна Македония най-накрая правят
Коментари Харесай

София и Скопие с помирителен жест – ще почетат Кирил и Методий в Рим

След месеци на омраза България и Северна Македония най-сетне вършат спогодителен жест. Румен Радев и Стево Пендаровски – президентите на двете страни, съпроводени от делегации, ще отдадат дружно респект пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим. За идното взаимно посещаване заяви прессекретариата на българския държавен глава.

Двете делегации ще пътуват дружно до Италия и на 27 май  Радев и Пендаровски ще положат цветя в базиликата „ Санта Мария Маджоре “. Там през IX век папа Адриан II благославя писмеността и написаните на нея книги, създадени  от светите братя Кирил и Методий.

Жестът, въпреки и алегоричен, ще разведри напрежението сред София и Скопие, което трови двустранните връзки, откогато в края на 2020 година българското държавно управление отхвърли за поддържа югозападните ни съседи, с цел да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз. От Северна Македония последва масирана антибългарска акция, а работата на двустранната комисия по историческите въпроси напълно затъна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР