След локдауните, сега токът може да наруши производството на лаптопи

...
Коментари Харесай

Спирането на тока в Китай вещае дефицит на лаптопи


След локдауните, в този момент токът може да наруши производството на преносими компютри в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекъсванията на тока в Китай вследствие на сушата и жегата в някои региони може да докара до нарушение на производството на преносими компютри, предизвестиха анализатори на високотехнологичната промишленост в Азия.

Поради прекъсване на електрозахранването в провинция Съчуан, работата на локалните предприятия, занимаващи се с произвеждане на електронни съставни елементи и сглобяване на преносими компютри, е нарушена. Това може да докара до проблеми във веригата за доставки на компютри, съгласно наблюдаващите от The Register.

Повече от 80% от електрическата енергия в Съчуан се генерира от водноелектрически централи. Сушата обаче понижи продуктивността на тези източници, а потреблението на електрическа енергия се усили заради 40-градусовите жеги в региона и дейното потребление на климатици от популацията.

Мерките за понижаване на силата в Съчуан са в действие от края на юли, а локалните управляващи ги стегнаха през последния уикенд, ограничавайки електроснабдяването на индустриалните консуматори в 19 града в района за интервала от 15 до 20 август. Проблемът е сериозен, защото Съчуан е един от индустриалните центрове за преносими компютри и литиеви акумулатори, употребявани в електрически транспортни средства и доста мобилни устройства.
още по темата
Foxconn, производителят на артикули за Apple, е получил увещание от китайските управляващи, че спирането на електрозахранването няма да има огромен резултат върху производството. Умните часовници и компютри на Apple се сглобяват във фабриката на компанията в Чънду, провинция Съчуан. iPhone се създава в други елементи на Китай, основно в Джънджоу и Шенжен.

Засегнатите градове също са домакини на огромни ODM производители на преносими компютри като Quanta, Compal и Inventec. Тези компании към момента не са коментирали обстановката пред медиите.

Анализаторът на TF International Securities Минг-Чи Куо споделя, че въздействието на спиранията на електрозахранването ще бъде лимитирано, в случай че не продължат след 20 август. Въпреки това, авторитетният специалист прибавя, че в случай че обстановката се повтори през идващите няколко месеца, това може да повлияе на предлагането на нови артикули на Apple през сезона на оптимално търсене.

В началото на годината предприятията в Китай също работеха с спирания, само че по напълно разнообразни аргументи. Поради огнищата на ковид тогава управляващите вкараха строги анти-Covid ограничения в сходство с политиката на нулева приемливост към вируса.

Редица фабрики съумяха да запазят производството, като минаха към така наречен „ затворен цикъл ”, при който главният личен състав не напускаше предприятията. Тази тактичност обаче няма да помогне в този момент, защото производството е невероятно без електричество.

Много снабдители на електроника, в това число Samsung, Nvidia и други, са усетили негативното влияние от локдауните, заради спирания в китайските вериги за доставки. Все още не е ясно дали актуалната обстановка ще докара до сходни проблеми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР