След Казанлък пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна се

...
След Казанлък пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна се
Коментари Харесай

Международен Екслибрис Конкурс Варна се отправя към София

След Казанлък пътуващата галерия на Международен Екслибрис Конкурс Варна се насочва към София научи Moreto.net

От 23 март до 06 април 2022 изложбата със селектираните произведения в четвъртото издание на състезанието ще гостува на Националното учебно заведение за изящни изкуствата „ Илия Петров ”. Събитието се осъществя с финансовата поддръжка на Национален Фонд Култура.

Училището е сътрудник на изложба Ларго в състезанието още от първото му издание и експозицията ще гостува две седмици в изложба „ Дебют ”. Учениците и техните преподаватели ще имат опция да прегледат над 160 произведения на 122 актьори от 30 страни. Изложбата ще бъде открита на 23 март от 14:00 часа.

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година, а негов основен уредник е Арт Галерия Ларго. От първото си издание до в този момент състезанието се осъществя с финансовата поддръжка на Община Варна посредством Фонд Култура. В последното издание през 2021-ва година присъединяване взеха 210 създатели от 38 страни, а първата премия беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше почетен с Първа премия на името на Йордан Петков, създател на изложба Ларго и главен спомоществовател на състезанието. Втора премия журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета премия беше присъдена на известният български график Петър Лазаров. Втора и трета премия на името на Йордан Петков бяха присъдени на Тамаш Хаваси от Унгария и на Катерина Липска– Жиебинска от Полша.

В тазгодишното издание Наградата за млад създател получи 30 годишния Фьодор Шурмельов от Беларус. Наградата на Сдружението на художниците – Варна - бронзов плакет – отиде при международно известно име в региона на графиката - Шигеки Томура от Япония. За трети път беше присъдена Награда на журито - особено основания от Димо Миланов екслибрис на състезанието и неин притежател е италианският график Иво Мозеле. Наградата за особени креативен достижения на името на Едуард Пенков отива при невероятния художник Лембит Лохмус от Естония. В това издание беше присъдена и специфична спонсорска премия на студио " Zariba " на Иржи Бразда от Чешка Република.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР