След като забелязал край дома си оголени и зле поддържани

...
След като забелязал край дома си оголени и зле поддържани
Коментари Харесай

"Бунтовно поведение": Учениците, които Грета Тунберг вдъхнови за защита на природата

След като забелязал край дома си оголени и зле поддържани тревни сектори, 13-годишният Никита Шулга станал съосновател на план в Украйна, който трансформира остатъците от храната в столовата на учебното заведение му в органически тор за основаване на здрава почва.

Британският възпитаник Еъртън Кейбъл е бил едвам осемгодишен, когато научил за бездомните хора и по този начин поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди " Вода, Въздух и Храна " (Water, Air and Food Awards WAFA).

Джорджия Мира, на 16 години, била подигравана, когато, въодушевена от шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, почнала климатични митинги пред учебното заведение си в Южна Италия, само че има вяра, че постепенно трансформира мисленето и на връстниците си, и на учителите.

Всички те са част от към 60 младежи, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отсрочване на четиридневна конференция за хранително-вкусовата индустрия в италианския град Милано.


© Reuters

" Трябва да разгадаем тези проблеми, не да си затваряме очите (...), тъй като, в случай че не го извършите, нищо няма да се промени ", сподели за фондация " Томсън Ройтерс " София-Кристина Борисюк - 13-годишна някогашна съученичка на Шулга, която е съоснователка на плана за компостиране. " Ако не вършим нищо, след 200 - 300 години, даже след 100 години, всички ще умрем, тъй като използваме доста минерали и други запаси, само че не попълняме запасите ", добави Шулга, чийто план е обхванал 200 учебни заведения в цяла Украйна.

Тяхната цел е всичките 17 хиляди учебни заведения в Украйна да създават личен компост. " Изчислихме, че всяко учебно заведение създава един звук органични боклуци годишно. Ако всички учебни заведения компостират този боклук, нашите депа за боклуци ще станат по-малки, почвата ни ще стане доста по-плодородна, а качеството на въздуха ще се усъвършенства ", сподели Борисюк.

Решаващи години

Младежкият активизъм е в центъра на вниманието, откогато 16-годишната Тунберг стана известна предходната година със седмичните си митинги пред постройката на Народното събрание в Стокхолм, носейки афиш " Училищна стачка за климата ". Оттогава хиляди възпитаници по целия свят стачкуват като нея с искане за дейности по климата, а юношески организации започнаха стачки с присъединяване на възпитаници допълнително от 40 страни.

" Тези няколко години са от решаващо значение (...) дейности би трябвало да бъдат подхванати в този момент ", сподели Кейбъл, в този момент на 16 години, визирайки предизвестието на учените, че светът разполага единствено с 12 години, с цел да прочисти енергийната си система, в случай че не желае да се изправи пред евентуално пагубни последствия.

Младежите от WAFA са привлекли 100 хиляди възпитаници от повече от 1000 учебни заведения в 12 страни, които да се занимаят с проблеми към сигурността на водата, сподели Кейбъл, който е пропагандирал против необятен кръг проблеми, в това число глада, развъждането на животни в затворени условия и кибертормоза. Учениците ревизират и пресмятат какъв брой вода се пилее на ден поради течове от тръбите и кранчетата, с цел да схванат мащабността на казуса и по-късно по какъв начин да го решат, сподели той.

Намаляването на количеството вода, която се губи вследствие на остарели, пробити тръби, също е активност, върху която Мира от южния италиански град Бари желае градските управляващи да работят. Това е част от проект за деяние, направен от локалния клон на световното придвижване на Тунберг " Петъчни дни за бъдещето ", за по-добро ръководство на естествените запаси.

" Предлагаме също да се засажда ново дърво за всяко новородено дете в града ", тъй като Бари има доста малко зелени площи, сподели Мира, която продължава всекидневните си митинги и желае да разшири тематиката. Наскоро те проведоха среща за връзките сред климатичните промени и имиграцията.

Мария Елена Семедо, заместител общоприет шеф на организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие ФАО, приветства младежите за това, че са изразили мнението си. " Ако погледнете огромните провокации пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разноски, да защитим околната среда и да променим държанието си като консуматори, значимо е да имаме, в случай че мога по този начин да се изразя, такова бунтовно държание ", сподели тя. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР