След като вчера (11 април) окончателно станаха ясни имената на

...
След като вчера (11 април) окончателно станаха ясни имената на
Коментари Харесай

„Не завиждам, мале, не завиждам“ кой влиза в новия парламент

След като през вчерашния ден (11 април) дефинитивно станаха ясни имената на депутатите, които влизат в 45-ото Народно заседание, уви, освен Искрен Пецов (ВМРО) и Кристина Димитрова (ВМРО), а и Нона Йотова (БСП) най-малко няколко дни ще би трябвало да си припява за утешение песента „ Не изпитвам завист, мале, не изпитвам завист “. Каква е повода Нона Йотова да не успее да влезе в новия парламент, тя си знае най-добре.

Все отново овреме стартира предизборната акция - помним по какъв начин на последното съвещание на парламентарната Комисия по културата и медиите, с изключение на ръководителя й – Вежди Рашидов, всички бяха по пропагандни мероприятия. Включително и тя. Никой с изключение на някогашния министър на културата не благоволи да участва, с цел да извърши едно от отговорностите си на национален фаворит. Тогава трябваше да се гласоподава втория, допълнен лист с имена на създатели, претенденти за държавни парични награди за особени заслуги към българската страна и нацията, а всички членове на Комисията по културата и медиите като че ли с вълшебна пръчка се бяха изпарили.

Ако би трябвало да перифразираме Слави Трифонов с една от последните му песни – „ А в този момент им се връща, Боже по какъв начин им се връща “. Но дано да не набъркваме провидението – повода да не забележим Нона Йотова в новия парламент, може да е напълно прозаична. Като да вземем за пример сложните за попълване протоколи с преференциите, объркващите им инструкции.

До нас доближиха значително истории за това по какъв начин в секционни изборни комисии часове наред се мъчили да попълнят протокола, тъй че „ Числото по т. 2 би трябвало да е равно на цифрата по т. 4 и да е по-малко или равно на цифрата по т. 1. Числото по т. 4 би трябвало да е равно на сумата от числата по т. 5 и т. 6. Числото по т. 6 би трябвало да е равно на сумата от числата по т. 6.1. и т. 6.2. Числото по т. 7.1. би трябвало да е равно на сумата от числата по т. 7 (общо Б + МГ) и да е равно на цифрата по т. 6.1. “ Елементарно, нали? И когато най-сетне протоколът бил отвеян в РИК към 02.00 часа на разсъмване, преносителят му чул покъртителните думи: „ Протоколът ви е сбъркан, само че вие не се тормозете... сядайте там да го оправим “. И това оправяне се състояло в – тук три гласа повече, там три гласа по-малко. Преносителят изпълнявал – след толкоз часове очакване, след толкоз безполезни кавги по какъв начин единствено тъй като някой драснал кръгче, вместо кръстче, бюлетината му би трябвало да се анулира, а пък то целият протокол сбъркан... Та най-малкият му проблем бил има ли Нона Йотова преференции или ще пее „ Не изпитвам завист, мале, не изпитвам завист “.  

Но да забравим за песните и пляските и да се опитаме да създадем прогноза кои ще бъдат членовете на Комисията по културата и медиите в новото 45-ото Народно заседание и ще бъде ли Слави Трифонов неин ръководител.

Да напомним – в 44-ото Народно заседание Комисията по културата и медиите се състоеше от 31 членове. И в този момент броят им евентуално ще се резервира, въпреки това да не е предписание. Твърд е правилото съставът й да дава отговор на съотношението на парламентарните сили. Ето за какво не чакаме смяна отпред на комисията – ръководител, както и при предходния парламент, евентуално ще бъде скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов. В същото време четиримата заместник-председатели на Рашидов ще бъдат нови -старите не съумяха да влязат в новия парламент. На мястото на журналистките Диана Саватева (ГЕРБ) и Мария Цветкова (Обединени патриоти), на артиста Евгени Будинов (ГЕРБ) и на археолога Станислав Станилов (Обединени патриоти) е изцяло допустимо да се явят новият представител на ГЕРБ - Любен Дилов, юристът, експерт по медийно право - Радомир Чолаков (ГЕРБ), Слави Трифонов (Има подобен народ) и репортерът от малкия екран 7/8 TV - Станислав Балабанов (Има подобен народ). От досегашните членове е прекомерно евентуално да останат трима публицисти по специалност Александър Симов (БСП), Велислава Кръстева (ДПС) и Иван Ченчев (БСП). От „ старите “ предвиждаме да забележим още биолога Ерджан Ебатин (ДПС), мениджъра Красимир Велчев (ГЕРБ), лекаря Лъчезар Иванов (ГЕРБ), юристът Тодор Байчев (БСП), политолога Тома Биков (ГЕРБ) и артиста Анастас Попдимитров (БСП). Определено обаче измежду новите членове няма да попадат нито журналистката Елена Йончева (БСП), нито барабанистът Калин Вельов (ГЕРБ), нито артистът Николай Сираков (ГЕРБ).

А за другите 17 членове (до 31) в Комисията по културата и медиите можем единствено да се надяваме, че ще бъдат хора, в случай че не професионално, то най-малко „ фенски “, свързани с културата.

Като за начало да отбележим, че от „ Демократична България “, която влиза в 45-ото Народно заседание с 27 души, минимум трима са професионално свързани с артистичните среди – приключилата „ Изкуствознание “ в Националната художествена академия – Бонка Василева, един от основателите на телевизия ММ - музикантът  Стоян Михалев, и преводачът и издател на „ Жанет 45 “ Манол Пейков. Сред 27-те евентуални членове на Комисията по културата и медиите от „ Демократична България “ са и юристът Атанас Славов - в качеството си и на църковен настоятел и правоприемник на старозагорския жанр Воеви, с интензивно присъединяване в културния живот на града на липите и поетите. Освен това измежду новите депутати от „ Демократична България “ – национални избраници, които схващат от медии и връзки, са и Велизар Шаламанов - ръководител на Надзорния ръб на Агенцията по връзки и информация на НАТО, и Ивайло Мирчев, притежател на две IT компании.

От „ ИТН “, с общо 51 депутати, несъмнено място в Комисията по културата и медиите имат четиримата сценаристи на „ Шоуто на Слави “ - Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Филип Станев и Йордан Свеженов. От „ Изправи се! Мутри, вън! “ (с 14 депутати) най-подходящи за Комисията са режисьорът и артист Максим Генчев, преподавателката по пиано, подготвила десетки лауреати на национални и интернационалните състезания за пианисти - Валентина Василева – Филаделфевс и пиар специалистът Арман Бабикян. А кои ще бъдат останалите членове в Комисията и което е по-важното – ще си спазят ли обещанията, дадени в предизборните акции, и ще свършат ли нещо потребно за културата и медиите, следва да забележим. Няма драми – актьорите и музикантите този път са по-малко за сметка на публицистите и този факт дава вяра, че най-малко в 45-ото Народно заседание за медии ще се мисли предпочитано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР