След като в сряда Министерският съвет взе решение работещите в

...
След като в сряда Министерският съвет взе решение работещите в
Коментари Харесай

Свободните артисти да не приемат държавната подкрепа като социална помощ

След като в сряда Министерският съвет взе решение работещите в държавните културни институти да получат заплатите и осигуровките си за интервал от шест месеца, считано от началото на изключителното състояние, през днешния ден министър Боил Банов публично разгласи какви ще са ограниченията за поддръжка за свободните актьори. Припомняме, че от началото на изключителното състояние министърът на културата организира три срещи с техни представители.

По време на брифинга в постройката на Министерския съвет Боил Банов посочи, че под понятието „ свободни актьори “ включва всички – артисти, художници, танцьори, музиканти, литератори. Той цитира данни на Национална агенция за приходите, че като такива се самоосигуряват към 2200 души . (В регистъра на Министерството на културата, действителен от 2007 година, са се вписали общо 1633 културни организации за да могат да аплайват по разнообразни стратегии на Министерството, обявявани от време на време през годината. Тези организации са с най-различна активност – измежду тях има и издателства, и уеб сайтове за културни вести, и рекламни организации.)

Иначе броят на хората от недържавния културен бранш, който министър Боил Банов и министърът на обществената политика Деница Сачева възнамеряват да обзет, е 1200 души. Това, по думите на Банов, ще са най-нуждаещите се, к оито за предходната година са имали до 1000 лв. приход на месец. За тях е планувано за двата месеца на изключителното състояние и месец по-късно да им се обезпечи по една минимална работна заплата, дружно с осигуровките. За това е планувана общата сума от 2 700 000 лв.. В момента от Министерството на труда и обществената политика работят взаимно с Национален фонд „ Култура “, с цел да могат да основат документите и регламента, по който ще бъдат одобрявани претендентите и отпускани сумите. Очаква се това да стане до края на месеца, като заявките ще могат да се подават онлайн и по пощата.

„ Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие да се декларират. Това не е обществена помощ! Това е грижа в една тежка обстановка, както и ние чакаме след нея артистите да се погрижат за нашия дух. За нашия разцвет, за нашето положително очакване към живота! “ – акцентира Боил Банов.

Освен това той изясни, че който от свободните актьори не желае да кандидатства за минимална заплата в продължение на три месеца, може да опита другата алтернатива на поддръжка – да изтегли 1500 лв. месечен безлихвен заем в интервал от три месеца и общата сума от 4500 лв. той може да връща до 10 години, като има гратисен интервал от пет години.

Отделно от тези ограничения Министерството на културата създава механизми за поддръжка за след изключителното състояние, като концепцията е тогава през Национален фонд „ Култура “ да се финансират повече планове и „ инжекцията “ за административните разноски, които кардинално този фонд покрива, да не е в границите на 10%, а да стане 25-30 %.

Освен това продължава да действа стратегия „ Мелпомена “, която се реализира сред Министерството на труда и обществената политика, Министерството на културата и Съюза на артистите в България. Тя е с годишен бюджет 2 000 0000 и обезпечава към 230 работни места в държавните и общински театри, в музикалните и продуцентски къщи. Какво по-конкретно съставлява? Ако вие сте приключили актьорско майсторство, само че никой спектакъл няма свободен щат, регистрирате се на борсата като незает и оттова от спектакъл „ Х “ ви наемат на работа за съответно зрелище, като не те ви заплащат възнаграждението, а вие си го получавате по стратегия „ Мелпомена “.

Известната поп певица Люси Дяковска цитира думите на актьора Живко Журанов, за това че: „ Сега не е време за недоволство, а време за съпричастност. (...) Артистите постоянно ги е имало – в този момент ще е толкоз хубаво да бъдем положителни. Не остри, не нервни, не искащи и изискващи. А просто положителни. И паралелно с дивото неспокойствие за лекари, учители, служители на реда, бизнесмени и всички, всички хора, мислещи, рискуващи днешния и утрешния ден, да знаем, че там някъде са създателите, които ще изрисуват утрешния ден и ще трансфорат живота още веднъж в лирика, в музика, в танц, в картина. Те ще дават смисъл на нещата, щом завесата се вдигне. В смирението си сме сами. В бъдещето – не. “

Дяковска акцентира, че поддръжката от Министерството на културата не е за нея и за разпознаваемите лица от сферата на изкуството – защото тя, въпреки всичко, има способи да оцелее, а за актьори, като учителката по балет на щерка ви, да вземем за пример, която в този миг няма по какъв начин да я посреща в школата си.

От своя страна Атанас Маев , който е икономист по обучение и арт управител на танцова компания Derida Dance Center, цитира известната оперна певица Соня Йончева, с думите й: „ Помогнете на артистите си в този момент, с цел да ви оказват помощ те след това “. Освен това прикани да не се прекъсват културните партньорства с чужбина, тъй че културните съдействия - културните автомагистрали, построени през последните 30 години, да продължат да свързват артистите, а не да затънат в тиня. "

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР