След като в първата си година програмата на Столична община

...
След като в първата си година програмата на Столична община
Коментари Харесай

София отчете напредък по програма за ремонт на стари сгради

След като в първата си година програмата на Столична община „ Културно завещание “ не реализира нищо значително, през този сезон по нея се следи оживление. Седем емблематични здания в центъра на София ще бъдат реставрирани по същата програма през тази година, оповестиха от „ Московска “ 33. Списъкът с обектите следва да бъде гласуван на идната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък. Експертният и програмният съвет на „ Културно завещание “ са одобрили и две аварийни здания от общо 21-о подадени заявки в регионите „ Оборище “, „ Средец “ и „ Възраждане “. Сред утвърдените планове е и общинската постройка на ресторант „ Синият лъв “, който се намира на улица „ Иван Вазов “ №6. Преди време кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков изрази предпочитание във въпросната постройка да бъде основана детска градина. Останалите обекти, които ще бъдат подкрепени от „ Културно завещание “ през тази година, са:

-жилищно-търговска постройка, б. на Иван Кацаров, бул. „ Ст. Стамболов “ № 52;

-жилищно-търговска постройка, ул. „ Леге “ № 3;

- жилищно-търговска постройка, б. на Райна Данаилова, бул. „ Кн. Мария Луиза “ № 65;

- жилищна постройка, б. на Нешо Салчев, ул. „ Ген. Паренсов “ № 4;

- жилищно-търговска постройка, б. здание на Калпакциев, бул. „ Хр. Ботев “ № 101;

-жилищно-търговска постройка, б. на Соломон Кокашвели, ул. „ Княз Борис I “ № 143.

Резервните обекти са жилищна постройка на ул. „ Добруджа “ № 7 и жилищна постройка на ул. „ Московска “ № 21.

Основната задача на програмата " Културно завещание ", която съществува от 2019 година, е правенето на планове за осъществяването на укрепителни, реставрационни, консервационни и ремонтни действия на сгради-недвижимо културно завещание от категории " национално ", " локално ", и " ансамблово значение ", както и от категория " за сведение ". Одобрените планове получават общинско финансиране за проучване, сформиране на механически паспорт и правене на капиталови планове, за таксите по съгласуването и утвърждението им, разрешителните за градеж и разноските по авторски контрол на проектантите по време на строителството. Програмата не позволява непосредствено финансиране за осъществяването на строителните действия. В допълнение частните притежатели, които получат подпомагане от общината, само че не съумеят да ремонтират обекта си в границите на 24 месеца, би трябвало да върнат получените пари. За да аплайват в " Културно завещание ", притежателите на парцели с историческа стойност би трябвало да подадат съответното заявление и да покажат документи за благосъстоятелност.

При представянето на доклада за 2020 година стана ясно, че след първата сесия на програмата са утвърдени четири здания, от които три са на институции - Национален студентски дом на пл. " Народно заседание ", административна постройка на Българска академия на науките на ул. " Московска " и Институт по балканистика с център по тракология също на Българска академия на науките и също на ул. " Московска ". Единственият монумент на културата-частна благосъстоятелност, утвърден за финансиране, е жилищно-търговска постройка на ул. " Позитано ". В последна сметка обаче тя отпадна от процедурата, защото притежателите не съумяха да обезпечат подписите на всички притежатели на парцели. При полемиките след първия регистриран интервал бе изразено мнение, че Столична община би трябвало да облекчи изискванията за кандидатстване по " Културно завещание ".  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР