След като успя да разгневи лекарите с разследването срещу доктори,

...
След като успя да разгневи лекарите с разследването срещу доктори,
Коментари Харесай

Фармацевтите протестираха срещу абсурдно обвинение на прокуратурата

След като съумя да разгневи лекарите с следствието против доктори, отказали да лекуват ковид без защитни дрехи в Пловдив, след предлагането медиците да носят наказателна отговорност, в случай че откажат да лекуват инфектирани, без значение, че нямат защитни дрехи, основният прокурор обърна против себе си и още едно здравно съсловие - това на фармацевтите.

В 12 часа на обяд фармацевти в цяла България затвориха аптеките си за стерилизация и обедна отмора за 15 минути, като излязоха пред тях, облечени в жълти жилетки, в поддръжка на ръководителя на съсловната си организация проф. Асена Стоименова. Тя беше упрекната в петък по член 326 от Наказателния кодекс за изказани в изявленията по БНР и Българска национална телевизия терзания за предстоящ дефицит на медикаменти поради рецесията с ковид.
Фармацевтите облепиха аптеките си със стикери и излязоха с плакати в ръце: " Аз съм Асена! Аз съм фармацевт! Аз не се опасявам! ", като обясняваха на клиентите, че желаят събаряне на несправедливите обвинявания от ръководителя на съсловната организация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Управителният съвет на професионалната организация взе решение в случай че пред аптеката няма хора, да смъкват за малко маската и шлема, които сами са си обезпечили като работещи на първа линия и да покажат на всички, че няма да се откажат и не се опасяват от прокуратурата.

Защо фармацевтите се подвигнаха против прокуратурата

В началото на изключителното състояние прокуратурата разпореди масирани инспекции в аптеките за далавера поради цените и неналичието на маски и дезинфектанти. В нарушаване на ограниченията за обществена отдалеченост в аптеките влизаха по 10-12 проверяващи и на процедура блокираха работата на обектите.

Това се промени след няколко седмици, тъй като здравният министър издаде заповед проверяващите да влизат единствено по един.

Председателят на фармацевтичния съюз и сътрудниците ѝ, афектирани от това, че ги назовават спекуланти, настояха прокуратурата да каже къде има далавера.

В последна сметка прокуратурата не откри далавера в аптеките и го оповести в прессъобщение.

Проф. Асена Стоименова обаче към този момент се беше изказала сериозно за работата на прокуратурата и последва мълниеносен отговор - покачване на обвиняване по тази причина, че е всяла безпокойствие с репликата си за " възможен дефицит " на медикаменти. Абсурдността на обвиняването направи посланието доста ясно - никой не би трябвало да подлага на критика ръководената от Иван Гешев държавна институция.

Пациентите: Не сме в суматоха от интервютата

В декларация пациентските организации " Заедно с теб " показаха поддръжка за ръководителя на БФС.
" Тя не е показала по никакъв метод безнаказаност, защото вероятността за дефицит от лекарствени артикули се разяснява както от Европейската комисия, по този начин и от СЗО, също и от някои фармацевтични компании. Недостигът на лекарствени артикули е естествен развой през годините и ние като пациентски организации нееднократно сме алармирали институциите, които са намирали решения. Затова считаме, че в този момент също биха се намерили решения за пациентите, за които вероятно биха липсвали някои лекарствени артикули поради пандемията, както оповестяват СЗО и Европейска комисия ", споделя ръководителят на организациите Пенка Георгиева.
В декларацията се показва, че пациентите никога не са се почувствали в суматоха или стрес от изявленията на проф. Асена Стоименова.

" Тя като виновен специалист постоянно приказва стимулирано и ние бихме желали да сме осведомени в точния момент, както и институциите също, с цел да вземат съответни решения ", заключава Георгиева.

Обвиняем поради изявление

Асоциацията на европейските публицисти излезе с остра декларация, в която разгласи, че да се упрекват специалисти поради изразени мнения в медиите е мракобесие и директно опонира на участието на България в европейското семейство, тъй като демонстрира отчетливо недоумение на обстоятелството, че демокрацията действа с помощта на свободните и самостоятелни медии.

" Асоциацията на европейските публицисти - България показва възмущението си и сигнализира, че за първи път формален представител на професионална колегия - проф. Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз, е упрекнат за присъединяване си в изявленията, т.е. поради медийни изяви, в които изнася информация от неоспорим публичен интерес, а точно - вероятни проблеми в снабдяването с избрани лекарства в изискванията на пандемия и усложнения в производството и доставките ", се споделя в декларацията.
От АЕЖ означават, че обвиняването е неиздържано от законова позиция.

" Прави усещане, че прокуратурата се пробва да употребява този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неразбираеми критерии да преследва критици на властта. Всеки, който уточни какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия претекст - " буди неоснователна паника " у жителите ", се споделя в декларацията.

Според АЕЖ е безусловно неприемливо налагането на гаранция в подобен голям размер от 20 000 лева
" Подобни ограничения поради изявление по експертна тематика по съществото си имат наказателен темперамент и целят " да санкционират " този, който се е осмелил да изкаже личното си мнение и имат " вцепеняващ резултат " освен към специалистите, които в бъдеще могат да изкажат рецензия, само че и към публицистите и медиите ", се споделя в позицията.
В нея се отбелязва, че по отношение на обвиняването против проф. Стоименова, прокуратурата е провела и разпити на публицисти от няколко медии. Част от разпитваните са споделили, че са били питани дали диалогът с проф. Стоименова е породил паника у тях.

" Много от интервютата, които вършим, изнасят притеснителни данни в разнообразни сфери на публичния живот - това е и смисълът им - да се подхващат съответните превантивни ограничения. Напомняме, че фактът, че се намираме в изключително състояние, не лимитира всички права на жителите. Например свободата на мисълта е право, което не може да бъде ограничавано при никакви условия, а правото на изложение на мнение може да бъде ограничавано единствено на законово съображение и в случай че съществува законна причина това да се случи ", се споделя в позицията. Журналистите предизвестяват, че ограничението на свободата на изложение на мнение не е ефикасна мярка и въобще няма отношение към прекъсването на разпространяването на заразно заболяване.
Според тях преследването на специалисти и на хора, изнасящи информация в медиите за действителни проблеми, е цензура и основава условия за автоцензура. То връща по едно и също време към 1984 на Оруел и към 1986 година на Чернобил и дейностите на тогавашната комунистическа власт за скриване на истината от популацията - дейности, довели до големи вреди за живота и здравето на милиони.
" Затова се обръщаме директно към основния прокурор Иван Гешев и го призоваваме обществено да даде пояснения за всички случаи, в които прокуратурата употребява член 326 от Наказателния кодекс поради медийни изяви. Смятаме, че в случай че държи на тези обвинявания, Гешев би трябвало да се ангажира с вдишване на персонална отговорност, ако производствата завършат с оправдателни присъди ", се споделя в декларацията.
Асоциацията припомня на прокуратурата, че вместо да упреква хора поради медийните им изяви, би могла да постави повече старания за откриване на същински закононарушения - като побоя над журналиста Слави Ангелов, защото месец по-късно ужасяващо закононарушение в центъра на София нито причинителите, нито поръчителят са разкрити и арестувани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР