Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и Отрасловият съвет за

...
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и Отрасловият съвет за
Коментари Харесай

Министър Кондева и Отрасловият съвет начертаха план за подписването на нов КТД

Министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева и Отрасловият съвет за тристранно съдействие в опазването на здравето начертаха проект за подписването на нов Колективен трудов контракт (КТД). Министър Кондева пое ангажимент към двете страни да им бъде възложен график за идните съвещания.
 
Работодателите следва да предложат конструкция за нов изчерпателен разбор, обхващащ всички 181 лечебни заведения – държавни и общински. За задачата ще бъде създадена и единна методика за оценка на аргументите, заради които лечебни заведения не са съумели да доближат равнищата на заплати от до момента настоящия КТД.
 
Паралелно с работата по разбора, на съвещанията ще стартира разискване и на съответни текстове за нов Колективен трудов контракт. Едно от предложенията на синдикатите е, той да бъде подписан за период от 1 година без това да включва клаузите, касаещи възнагражденията. В тази част предлагането е да се запазят същите равнища като в предходния КТД, само че за по-кратък интервал от 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни стратегии, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се одобряват нови стойности.
 
Работодателските организации от своя страна настояха при сходен метод да бъде обезпечена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да постанова наказания на лечебните заведения, които не са съумели да реализират нужните равнища в границите на четиримесечния период.
 
Министър Кондева благодари на Отрасловия съвет за градивния разговор и изрази убеденост, че договарянията ще бъдат доведени до задоволителен резултат и за двете страни. " Показахме, че има метод да реализираме консенсус, тъй като подписването на нов Колективен трудов контракт е значимо за всички ни ", уточни доктор Кондева.
 
 Д-р Галя Кондева Д-р Галя Кондева Източник: Пресцентър на Министерство на здравеопазването
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР