Основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната заплата

...
Основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната заплата
Коментари Харесай

БЛС предлага основната лекарска заплата да е обвързана със средната за страната

Основните хонорари на медиците да бъдат обвързани със междинната заплата за страната. Това предложи в изявление пред публицисти ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров , представен от Българска телеграфна агенция. Той взе участие във конгрес на тематика " Медицинският туризъм - вероятни решения в България ". По думите на Маджаров по този начин се дефинират и възнагражденията на учителите, като методът дава опция да се плануват нужните средства.

От Лекарския съюз държим в Закона за здравното обезпечаване да бъде записано, че който желае да работи по контракт с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), би трябвало да подсигурява най-малко минимални за страната хонорари , само че те да не са обвързани с Колективния трудов контракт (КТД), а с " кратно " на междинната за страната заплата, както се образува и на депутатите заплатата, сподели ръководителят на съсловната организация. Той уточни, че посредством КТД напълно други страни дават отговор за това дали ще има подобен контракт или не, поради желанието на депутатите да подсигуряват минималния приход през Закона за здравното. Според Маджаров В тази обстановка е по-добре да има някакъв групов контракт, с цел да може да се спазят тези условия, които са регламентирани и към сегашния миг.
 БЛС не желае да се броят лечебните заведения, а да се гледат опциите
БЛС не желае да се броят лечебните заведения, а да се гледат опциите

Според Иван Маджаров заплатите не би трябвало да се замразяват

От друга страна обаче, в случай че някой изисква в средата на годината при към този момент признат бюджет и гласувани цени и размери да увеличи условията за минимални хонорари, ги слага в неспособност , сподели той. Иван Маджаров посочи, че би трябвало да се подсигуряват най-малко досегашните равнища на главните заплати, заложени в КТД. Би било добре законодателят да ни " отвърже " от КТД и да уточни други критерии за хонорари. Добави той.

Запитан за какво при планувани над един милиард лв. повече за лечебните заведения тази година лечебните заведения настояват, че не могат да дават съществени заплати от 2000 лева за доктор и 1500 лева за здравна сестра , Маджаров съобщи, че откакто не могат да обезпечат тези заплати, ще работят единствено в спектъра медицински услуги, които съумеят да обезпечат. Според Маджаров лечебните заведения с по-ниски от тези равнища на главните заплати евентуално ще останат без персонал . Той разяснява, че в случай че тези лечебни заведения са общинска благосъстоятелност, това е проблем на общината, а в случай че са държавни - казусът е на министъра на опазването на здравето, добави той.

Последният Колективен трудов контракт в опазването на здравето планува главно заплащане на доктор без компетентност от 2000 лева, на здравна сестра - 1500 лева, а на санитар - 910 лева Той беше в действие до април тази година. В момента настоящ КТД в опазването на здравето няма.
 КНСБ срещу замразяването на размера на лекарските заплати за още година
КНСБ срещу замразяването на размера на лекарските заплати за още година

От синдиката остават в протестна готовност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР