След като цените на млечните продукти не намаляват, смятаме, че

...
След като цените на млечните продукти не намаляват, смятаме, че
Коментари Харесай

Асоциация на потребителите: Да се разследва картел при цените на млечните продукти

След като цените на млечните артикули не понижават, считаме, че в действителност може да има основани условия за картел в бранша на млякото и млечните артикули. Искаме да бъде направена инспекция, тъй като междуфирмено не може да знаем какви са техните критерии за установяване на цената на даден артикул. Съдейки от това, че главната суровина е ниска - изкупната й цена е прекомерно ниска, съдейки от това, че електрическата енергия и газът понижиха фрапантно в последните месеци, би трябвало това да се отрази и на крайния консуматор, т.е. да се отрази на цената на продуктите на витрините.

Това съобщи пред БГНЕС ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.

Асоциацията упорства преработвателите и питателните вериги да бъдат разследвани за картел в цената на млякото. Той изясни, че това е предизвикано чисто от медийни изявления, а също по този начин от обстоятелства, които са повече от известни на всички консуматори. " Изкупната цена на млякото - един от главните артикули за производството на кашкавал, сирене, кисело и прясното мляко, е доста ниска - от порядъка на 0,60 стотинки междинна изкупна цена, и е една от най-ниските в Европейски Съюз, а това, което следим ние като крайни консуматори на пазара е, че действително цените въобще не спадат, те не престават в същите темпове или по-скоро най-малко са спрели до едно равнище, в което към този момент не се качват, базирайки се на инфлацията, която беше до преди три месеца действително съображение за повдигане на цените ", уточни той. Майорски добави, че сме очевидци и на понижаване на цените на горивата. " И като виждаме, че не се случва намаление на цените на млечните артикули, считаме, че в действителност може да има основани условия за картел ", посочи той.

Създаването и опцията за пораждане на картели е един тип деформиране на пазара, т.е. първичният артикул, който е нужен за изработването на дадената стока, е евтино, а това, което купуваме ние като крайни консуматори, е прекомерно скъпо. " Може да има деформиране на пазара чисто от комерсиална позиция в комерсиалните вериги - по-голяма надценка, само че знаем, че крайния консуматор е този, който заплаща сметката за безусловно всички верни и неправилни решения, взети без значение от кого ", акцентира Майорски.

Всички млекопреработващи компании бяха чудесно финансирани по време на Ковид-кризата, и когато се покачиха цените на енергийните първични материали, те бяха финансирани за задържане на инфлацията и цените. " Ние, обаче, като консуматори, това не го усетихме по никакъв метод ", счита специалистът.

Според него производителите са отговорни за високата цена. " Производителите създават на избрана цена, оферират на комерсиалните вериги, те калкулират тяхната облага и излиза към крайния консуматор. Една от институциите, които могат да се борят с това, е КЗП, която може да направи следствие. Тя следи за основаване на картели - да проверява, да откри, да излезе със мнение и да каже действително има ли такова нещо, или това е естествена комерсиална процедура, в което ние съмняваме ", уточни той.

Майорски посочи, че Асоциацията следи безусловно всички цени на пазара, най-много в главната потребителска кошница. Въпреки всички държавни и законови условия, консуматори доста постоянно се свързват с Асоциацията и тя съвсем всекидневно получава разнообразни сигнали - хората се оплакват от високите и непозволени цени на артикули и услуги. " Най-често комуналните услуги са най-засегнати, тъй като там сами по себе си доста мъчно може да си търсим правата като консуматори ", сподели Майорски.

" КЗП бих призовал да бъде по-бдителна и да се отзовава на всеки един сигнал без значение дали той е подаден от асоциация или е подаден от физическо лице. Много постоянно в този вид сигнали могат да намерят неприятни търговски практики, които не са откривани досега ", моли той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР