След като се оказа, че студентската телевизия на Софийския университет

...
След като се оказа, че студентската телевизия на Софийския университет
Коментари Харесай

Студентската телевизия на СУ: Затлачена в афера за 1 милион лева

След като се оказа, че студентската телевизия на Софийския университет " Алма Матер " е усвоила 1 милион лв. за техника и студио в действителност на процедура не действа, се породиха доста въпроси. Защо единствено двама души работят във въпросната телевизия, като директорка е печално известната с репликата " Шефе, а сметанка "? Защо под управлението на Башар Рахал бе основан толкоз позорен клип, който сякаш да промотира малкия екран?

Защо " Алма Матер "  всъщност не е телевизия, а блог? Защо въпросното " рекламно " видео, уличено в сексизъм, вече не е налично в мрежата? И в случай че в действителност са го свалили, евентуално поради срам, за какво основната героиня в него сега ръководи медията - фантом, без активност, без престиж, без изгода за студентите, само че с впечатляващ бюджет?

На тези въпроси пробват да намерят отговор и група експерти, почнали своя медиен път точно в ТВ " Алма Матер ". Днес те излязоха с Отворено писмо до ректора на университета и проф. дфн Анастас Герджиков и Управителния съвет в опит да върнат студентската телевизия на студентите. Ето цялостния текст на писмото:

С възходяща паника и даже болежка следим процесите на разпад в Университетска телевизия " Алма Матер "  през последните години. Това беше мястото, което се трансформира в насочна точка за последващото професионално развиване на доста от нас в медиите. Тогава обаче интензивно произвеждахме телевизионна продукция, подготвяхме и излъчвахме излъчвания в разнообразни малките екрани: Българска национална телевизия, bTV Action, ТВ Европа, ВТК. Показвахме и проблематизирахме както тематики от живота на Университета, дела на младежи и създатели, по този начин и въпроси от дневния ред на Обществото въобще.

Реализирахме планове на разменни начала с университетите в Оксфорд, Париж, Торино и други

От 3 години обаче малкия екран е редуцирана до интернет уебсайт с лимитирано количество видеа, меко казано противоречиви със своите наличие и форма.

Никога не сме утвърждавали облика на младия публицист, прохождащ и процъфтяващ в Професията, като подобен, който безусловно желае да бъде прочут – както се опита да ни вмени една печално известна реклама. Никога не сме утвърждавали и облика на студентката, която желае да бъде известна, като носи кафе и сметанка на Шефа в очебийно полов подтекст, а той с ювелирен взор оглежда задните ѝ елементи.

Не имаме вяра и не изповядваме, че българският студент е подобен. Не имаме вяра и не изповядваме, че студентска медия може да бъде такава. Разпадът, пошлостта, цинизмът и клишетата дойдоха с тази реклама. 

А в този момент със печален смях научаваме и че героинята от въпросната реклама, бидейки другояче административно лице, е заела креативната служба " Директор "  на Университетската телевизия.

Нещо повече, сътрудниците ни през годините, с които сме работили и в чиито професионални и чисто човешки качества сме уверени – гл. ас. Д-р Петър Айолов, доктор Десислава Сотирова и Зина Начева – са освободени от своите длъжности. 

Обръщаме се към управлението на СУ " Св. Климент Охридски "  и към Академичния съвет на Университета с апел те да бъдат възобновени на работа и да се подхващат незабавни дейности за изчистване имиджа на " Алма Матер "  ТВ и за завръщане към корените ѝ – тя да принадлежи на университетската общественост и на студентите и да показва техния достоверен светоглед и полезности.

С почитание:

Ангел Иванов, сценарист и публицист

Явор Михайлов-Ворце, публицист и сценарист

Атанас Христосков, режисьор

Велианна Кашева, режисьор

Атанас Куцев, продуцент

Йордан Динчев, монтажист

Георги Ангелов, сценарист

Стефан Врачев, оператор

Боряна Костова, основен редактор продукция

Камелия Петрова-Иванова, режисьор 

 
" Да върнем Българска национална телевизия на обществото! "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР