След като създаде отделна структура Зоополиция и кинология, МВР е

...
След като създаде отделна структура Зоополиция и кинология, МВР е
Коментари Харесай

МВР създава и екополиция

След като сътвори обособена конструкция " Зоополиция и кинология ", Министерство на вътрешните работи е на път да сътвори и особено звено за противопоставяне на закононарушения против природата, което припомня на нещо като екополоция.

От известието на самото ведомство излиза наяве, че със заповед на министъра на вътрешните работи е основана работна група, чиято задача е бързо да проучва нуждата и опциите за основаването на профилирано звено за закононарушения срещу природата. Тя била издадена по предложение на депутатите от " Продължаваме промяната " в комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова-Заркин, отбелязва вестник СЕГА.

Самата Политическа партия се похвали на формалния си уебсайт със събитието и с изказванието, че тяхната самодейност за основаването на звено за противопоставяне на закононарушения против природата, към този момент е подкрепена със заповед на Бойко Рашков.

В основаната от вътрешния министър комисия влизат специалисти от разнообразни звена на Министерство на вътрешните работи, които се занимават с закононарушения против животни (домашни, диви и защитени) и против околната среда, специалисти на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения бранш, както и двамата народни представители от комисията по околната среда и водите. Само преди дни в постройката на Главна дирекция " Национална полиция " се състоя първото съвещание на групата.

Една от главните задания на специалистите е създаването на обединен протокол за деяние при определяне на посягане, нарушаване и/или закононарушение срещу природата, както и структурирането на координационен съвет, който да реализира навременна и ефикасна поддръжка както на институционално, по този начин и на оперативно равнище, твърди Министерство на вътрешните работи.

Друг главен ангажимент на работната група е основаване на условия за възстановяване на осведомителния продан сред институциите, както и обединен профилиран канал за подаване на сигнали за нарушавания и/или закононарушения против дивата природа и животните.

Всъщност и сега съществува профилирано звено в границите на Министерство на вътрешните работи и по-специално в националната полиция, което се назовава " Зоополиция и кинология ". Наскоро бе оповестено, че има 349 регистрирани закононарушение против животни за една година. Само четири години по-рано броят им е бил надалеч по-малко - 178. Нарастването на следствия се изяснява с това, че има профилирано звено, както и че чувствителността на хората към този вид закононарушения се е повишила и все по-малко от тези действия остават скрити за полицията и обществото.

Още от 2011 година закононарушенията против животните са криминализирани и полицията има ангажимент да ги проверява като всяко друго закононарушение. От няколко години насам се предлага основаването на профилирана телефонна линия за сигнали за закононарушения и погрешно отношение към животни, защото те се получават на телефон 112 и покачват натоварването на номера, което забавя ефикасната реакция от страна на зоополицията.

На процедура в този момент наподобява, че Министерство на вътрешните работи се е запътило към основаването на по-мащабно звено, което да включва освен закононарушенията против животните, а похищенията и против природата. Очевидно това ще би трябвало да повлече и промени в Наказателния кодекс, тъй като закононарушенията против природата въобще не са доста застъпени, а още по-малко са конкретизирани.

ИДЕЯТА НЕ Е ОТ ВЧЕРА

Всъщност явно концепцията е да се основава екополиция, каквито опити има през последните 20 години. За такава се говореше още по времето, в което екоминистър беше Долорес Арсенова. Идеята бе контролът и координацията да се поделят сред Министерство на околната среда и водите и Министерство на вътрешните работи, за реализирането на тактиката да няма да бъде належащо в допълнение финансиране отвън парите, планувани в бюджета, тъй като системата ще се самофинансира с приходите от санкции и наказания.

Създаването на екополиция даже бе заложено в специфична тактика на Министерството на околната среда и водите. Тя предвиждаше особено подготвени и въоръжени служители на реда да събират доказателства за осъществени екопрестъпления и по този начин да оказват помощ на прокуратурата при правенето на обвинителните актове. Тогава бе оповестено, че концепцията е не да се назначават нови хора, а към този момент настоящи служители на реда и дознатели от системата на Министерство на вътрешните работи да минават специфичен курс на образование в Районните инспекции за запазване на околната среда (РИОСВ). Предвиждаше се по стратегиите за претовареност на общественото министерство да могат да се назначават висококвалифицирани безработни или съкратени военнослужещи.

Обявената цел бе екополицаите да имат същите пълномощия като останалите чиновници на Министерство на вътрешните работи и дружно с специалист на Регионална инспекция за опазване на околната среда да събират годни за съда доказателства. Предвиждаше се даже в полицейската академия в Симеоново да бъде въведен учебен срок по екологично право с обяснението, че екопрестъпленията са доста комплицирани, защото за тяхното откриване се изискват задълбочени знания по химия, физика и хидрология, а сега Министерство на вътрешните работи не разполага с такива фрагменти.

Смяташе се, че закононарушенията, които ще преследват униформените, би трябвало да са умишлени замърсявания от страна на фабрики, противозаконна сеч, отравяния на води и животни, незаконни рискови производства. Постепенно концепцията за екополиция бе забравена, с цел да бъде стартирана още веднъж от министъра на околната среда и водите от длъжностен кабинет Асен Личев. Той изискат такава конструкция за оправянето с противозаконните сметища в страната. Но по този начин и не се задейства работата по тази концепция. Очевидно в този момент нещата са в доста по-напреднал етап, само че те може да бъдат забавени поради политическата неустойчивост в страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР