След като с подкрепата на западните си съюзници Израел в

...
След като с подкрепата на западните си съюзници Израел в
Коментари Харесай

Западни издания коментират въпроси около противовъздушната отбрана на Израел и Украйна

След като с поддръжката на западните си съдружници Израел в събота сполучливо отблъсна иранската офанзива, въпросът за поддръжката на Запада за противовъздушната защита на Украйна се обрисува като все по-значима тематика на фона на тежките вреди, които украинската енергийна инфраструктура понесе през последните седмици.

Нюансите в метода на западните съдружници към Израел и Украйна са и водеща тематика в днешния щемпел.    

Израел отблъсна стотици безпилотни самолети и ракети, изстреляни в събота от Иран, като употребява забележителна композиция от личната си усъвършенствана противовъздушна защита и решаващата поддръжка на западните сили и на сътрудници от арабските страни, написа в. " Файненшъл таймс “.  Израелската система за противовъздушна защита бе преодоляна от едвам няколко ирански ракети и нито един от евтините дизелови дронове не съумя да я пробие. Но Техеран и неговите проксита разполагат с десетки хиляди ракети и дронове и даже и израелски военни признават, че при положение на тотална война някои от тях ще пробият израелските системи за Противовъздушна отбрана, изключително в случай че въоръжени от Иран бойци в Ливан, Йемен, Сирия и Ирак подхващат масирана офанзива от всички направления, показва изданието.

Подобно нахлуване би приличало на обезверената обстановка, пред която е изправен различен съдружник на Запада – Украйна, написа още " Файненшъл таймс “. В края на предходната година противовъздушната ѝ защита отблъскваше съвсем всички въздушни набези на Русия, която употребява оръжия, сходни на тези, с които Техеран нападна Израел. Защитата на Украйна обаче към този момент е изтощена от непрекъснатия поток от противников ракети, а предходната седмица Киев съумя да спре по-малко от две трети от масирания залп, който унищожи най-голямата електроцентрала в украинската столица, отбелязва вестникът.

Нападението на Иран против Израел беше огромно по всички стандарти. По данни на Института за проучване на войната Техеран изпрати към 170 безпилотни летателни апарата и изстреля над 30 крилати ракети и към 120 балистични ракети. 

" Истинската заплаха за Израел е, че при продължителна война въздушната му защита се претрупва. Голям брой въздушни офанзиви, нанасяни през доста къси времеви шпации, в последна сметка ще претоварят всяка система за противовъздушна защита ", сподели пред " Файненшъл таймс “ Франц-Щефан Гади, помощник в основания в Лондон мозъчен концерн " Международен институт за стратегически проучвания ". " Тогава даже Израел рано или късно ще изчерпи запасите си [и] ще се изправи пред провокации, сходни на тези, с които в този момент се сблъсква Украйна ", добави Гади. 

Израел не разкрива какъв брой ракети има в арсенала си. Но макар че в техническо отношение ракетите на " Хамас “ са обикновени спрямо тези в арсеналите на Иран и " Хизбула “, по време на иранската офанзива Израел употребява толкоз доста прехващачи " Тамир “ на стойност 50 000 $, че Съединени американски щати незабавно отпуснаха 1 милиарда $ за попълването на изчерпаните ресурси, показва вестникът.

Засега този ангажимент на Съединени американски щати остава неизменен. Но има и усложняващи фактори. Например има дефицит в международен мащаб на ракети прехващачи, ефикасни против офанзиви с балистични ракети, като тези, употребявани от американските системи за Противовъздушна отбрана " Пейтриът “ и израелските системи " Ароу “. Производството на някои от по-усъвършенстваните версии може да отнеме до две години, предизвестява " Файненшъл таймс “. 

Що се отнася до Европа, тя се бори да задоволи потребностите на Украйна от военна и противовъздушна защита. Според ръководителя на европейската дипломация тази година няколко страни от Европейски Съюз са отхвърлили настояванията на Киев за още седем батареи " Пейтриът “, макар че разполагат общо със 100 такива батареи в арсеналите си, отбелязва изданието.

В. " Вашингтон пост “ се стопира на въпроса за военната помощ на Съединени американски щати за Украйна, която от месеци насам остава блокирана от републиканците в Камарата на представителите. Според изданието това дава опция на Русия да се възползва от дефицита на муниции и средства за противовъздушна защита, който изпитва Украйна. Силите на Москва унищожават енергийната инфраструктура в цялата страна. В момента съветските сили напредват към град Часов Яр, който се намира близо до завладения предходната година град Бахмут, обобщава вестникът. 

След като в събота Съединени американски щати, Англия, Франция и Йордания помогнаха за отблъскването на иранската въздушна офанзива против Израел, украински публични лица показаха бързата им интервенция като доказателство, че сходна отбрана е допустима. Украинският външен министър Дмитро Кулеба разяснява тези старания след вчерашния съветски въздушен удар по град Чернигов, при който бяха убити 17 души, а към 60 бяха ранени. " Тези почтени хора нямаше да бъдат убити или ранени, в случай че Украйна разполагаше с задоволителни благоприятни условия за противовъздушна защита ", написа Кулеба в обществената мрежа " Екс “. " Преди три дни в Близкия изток видяхме по какъв начин наподобява надеждната отбрана на човешкия живот от ракети. Партньорите на Украйна разполагат с нужните средства, с цел да ни оказват помощ да спасим живота на украинците със същото равнище на успеваемост ", добави той, представен от " Вашингтон пост “, написа Българска телеграфна агенция.

Германският в. " Франкфуртер рундшау “ се стопира на дейните старания на Берлин от последните дни да засилва западните съдружници на Киев. На изключителната среща на върха на Европейски Съюз, отдадена на обстановката в Близкия изток, немският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 прикани за доставка на още оръжия в Украйна, написа изданието. Партньорите от Европейски Съюз би трябвало да се причислят към Германия, която даде на Украйна системи за противовъздушна защита " Пейтриът " и предходната седмица даде обещание още да ѝ изпрати още една, съобщи нощес Шолц. " Искаме да насърчим и други да създадат същото ", акцентира немският водач, представен от " Франкфуртер рундшау “.

Берлин се пробва да подкрепи в най-кратък период украинската противовъздушна защита. Германската външна министърка Аналена Бербок и министърът на защитата Борис Писториус насочиха " незабавен апел " към страните сътрудници, отбелязва вестникът. 

Нидерландският министър председател Марк Рюте, който се чака тази година да бъде определен за нов общоприет секретар на НАТО, съобщи на конференция, че Нидерландия, Дания и Чехия " ще обмислят “ по какъв метод могат да поддържат немската самодейност, написа изданието " Политико “. Датският министър председател Мете Фредериксен също поддържа апелите на Берлин за усилване на опциите за противовъздушна защита на Киев. " Приветстваме решението на Германия, взето единствено преди няколко дни, да подари още една система " Пейтриът “ на Украйна ". Знаем, че имаме системи в Европа. Някои от тях в този момент би трябвало да бъдат доставени в Украйна ", добави тя.

" Ако съдружниците са изправени пред избора сред това да покрият задачите, свързани с потенциала на НАТО, или да дават по-голяма поддръжка на Украйна, моето обръщение е ясно: изпратете повече помощ на Украйна ", съобщи Столтенберг пред публицисти, представен от " Политико “. Той ще взе участие в днешната срещата на външните министри от Г-7 в Италия, на която ще се разискват украинската и близкоизточната проблематика.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР