След като през последната година единствено свинското почти не промени

...
След като през последната година единствено свинското почти не промени
Коментари Харесай

Пилешко, свинско и телешко - скача ли цената на месото?

След като през последната година само свинското съвсем не промени цената си на щанда, сега – покачване има и при пържолите и саламите. От сектора регистрират голям растеж в разноските и спад в производството на животни поради инфлацията. Накъде ще тръгнат цените на най-масовите меса: свинско, пилешко и телешко? Какви са прогнозите на производителите в сектора.

Разликата в цените на щанда към този момент се усеща от потребителите в месарските магазини. През последните два месеца всички типове месо костват с лев-два по-скъпо. Така да вземем за пример вратните пържоли, чиито цени се движеха сред 9 и 12 лева – към този момент костват над 14 лева В същото време поради по-високите разноски – животновъдите регистрират спад в производството: като при свинете е максимален: с над 26 % за една последната година. Така сега у нас се създава едвам 40 % от месото, което употребяват българските консуматори. С какъв брой повече ще плащаме за свинско, телешко и пилешко през идващите месеци?

Всеки артикул, който Катя Иванова, купува за трапезата през последната година, е с нова, по-висока цена. От листата й с храни само свинското е без растеж на касата. И постоянно даже салатата излизала по-скъпо от кг пържоли, пресмята Катя.

" Аз главно закупувам сирена, кашкавали – там 200 % е качването на цената – май има повече мисъл да се купува месо в сравнение с млечни артикули ", споделя тя пред Нова.

Досега! След следващия седмичен пазар открива разлика в цените на щанда и при месото.

" Има растеж – като на всички места: при всички храни: аз най-малко 50 % виждам нарастване при пилешкото и най-малко 50 % при свинското месо ", счита Катя.

" През февруари се усети растежът при месото: и цената, която вдигнахме беше 1-1.30 лева./кг: котлетите вървят 13.75 лева.; плешката – 13.45; вратните – без кост – към 16 лева. 46:59 – примерно свински врат с кост – в този момент 13.45, м.г. беше 12.10 лева./кг., котлет – 12.80 е в този момент – м.г. – беше 10.90-11.10 лева ", подчерта Александра Попова – търговец.

Така на фона на сезонните плодове и зеленчуци, които даже към този момент леко започнаха да поевтиняват, със забавяне от повече от половин година, нагоре потеглиха и цените на месото. И занапред ще набират скорост, споделят и производители, и търговци.

За да проверим с какъв брой нараства месото: тръгваме по веригата: от фермите – през преработвателните заводи – до щанда.

Досега свинското успяваше да задържи цената си поради свръх предлагането на прасета в Европа – откакто Китай затвори пазара си за импорт поради африканската чума, изясняват производителите.

" Износът на Европейски Съюз за Китай беше преустановен и надлежно на Европейски Съюз пазар остана огромно количество прасета, което трябваше да бъде осъществено, което докара до фрапантно понижаване на цената на животните. Това повлия на огромния спад на цените и последните 2-3 години тези цени бяха много ниски ", означи Димитър Михайлов – Асоциация на свиневъдите в България.

Така макар голямата инфлация при храните, свинското съумява да задържи цените си, изясняват от комисията, която следи пазара на едро.

" Китай се отдръпна от пазара, сега възвръща личното си произвеждане – и като липсва подобен огромен консуматор – се следи това, което виждаме в този момент – и тъкмо 3-годишната рецесия, когато всичко растеше – свинското месо беше единственият артикул, който не промени цената си ", изясни Владимир Иванов – Комисия по стоковите тържища и борси.

По-високите разноски за свиневъдите в Европа през последната година – бързо трансформират пазара. А с това – и цените, споделят от сектора. За да им излезе сметката – множеството производители доста понижават броя на отглежданите животни. Което бързо понижи предлагането и даже докара до дефицит на суровина в някои европейски страни.

И до момента в който производството във фермите – понижава, разноските за изхранването и развъждането на животните – порастват, пресмятат свиневъдите.

Така живите прасета на нашия пазар през първото тримесечие на годината са поскъпнали с 57 % по отношение на година по-рано. Ръстът бързо се усеща и по веригата. Само за година цената на трупното месо се е повишила с над 50 %. И сега кг живо тегло коства сред 3.30 и 3.40 лева, до момента в който към края на м.г. се продаваше сред 2.60 и 2.80. Със същия % нараства и говеждото.

Ръст има освен при свинското: а и при телешкото и пилешкото, демонстрира инспекция в комерсиалната мрежа. Поскъпването стартира още във фермата: за първото тримесечие изкупната цена на говедата и телетата се е повишила с 18 %, а на бройлерите – с над 31 %.

Птицевъдите също регистрират по-високи разноски. Заради по-високите разноски, производството в птицефермите също понижава.

Натиск върху цените оказала и инфлуенцата при птиците, изясняват от сектора.
Така българското месо, което доближава до щанда е все по-малко, регистрират производителите.
Най-вече ударът се усеща в преработвателните предприятия – при производството на салами.

Ръстът по веригата бързо доближава и до витрините на месарските магазини.

" Процентното нарастване при цената за последна половин година може би приближава до 50% на всички артикули, тъй като първичният артикул естествено е угоените прасета - от там нататък добиваме всички други артикули от животното: трупно месо, разфасовка, месопреработка, салами и така нататък ", коментира Венцислав Славов от Асоциация на индустриалното свиневъдство.

Според някои свиневъди обаче – растежът на щанда в някои магазини е надценен. И предизвестяват за неточни практики на пазара.

От Комисията, която следи пазара на едро, също не виждат действителни аргументи за фрапантен растеж при свинското. Поскъпването при пържолите и саламите обаче ще продължи, безапелационни са и търговците, и производителите.

А резултатът от повишаването към този момент се вижда и на щанда.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР