След като през 2018 г. излязохме на нула, решихме, че

...
След като през 2018 г. излязохме на нула, решихме, че
Коментари Харесай

Финансово ускоряване за А4Е

" След като през 2018 година излязохме на нула, взехме решение, че оттук насетне към този момент можем да планираме разгръщане ", споделя шефът на А4Е Христо Хаджичонев

© Цветелина Белутова В петата си година на пазара А4Е получи втора порция финансиране, с което общата привлечена сума до момента доближи 1.2 млн. евро. С новата инвестиция IT стартъпът към този момент уголемява екипа си и приготвя излизане на европейския пазар. Епидемията отваря благоприятни условия за нови артикули за автоматизирано взимане на решения, по които компанията към този момент работи. За по-малко от пет години българският IT стартъп А4Е (Analytics for Everyone) съумя да завърши втори сполучлив рунд на финансиране. Сегашната порция от 660 хиляди евро е обезпечена от нови и същствуващи вложители, с което общият притеглен запас доближава 1.2 млн. евро. Със средствата компанията към този момент стартира да ускорява екипа си, с цел да се приготви за крайната си цел - до края на годината да излезе на европейския пазар. По думите на създателя Христо Хаджичонев епидемията от ковид не трансформира тези проекти и даже отваря нови благоприятни условия, по които компанията към този момент работи.

А4Е прави артикули за автоматизирано взимане на решения въз основата на разбор на данни. Те имат приложение в най-различни области - търговците на дребно да вземем за пример елементарно преценят какво и какъв брой би трябвало да заредят, а кредитните компании бързо правят оценка риска на евентуални клиенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Зрял екип

А4Е е основана през 2015 година от Хаджичонев и четирима негови другари (единият по-късно излиза) с 18 хиляди лева начален капитал. Идеята е да разработят платформа, която да подкрепя вземането на решения посредством автоматизиран разбор на исторически и планирани данни. Още същата година начинанието е подкрепено финансово от два фонда - " Импетус капитал " и Eleven, както и от бизнес ангел - Георги Кременлиев, които обезпечават общо 60 хиляди лева През 2016 година компанията получава 270 хиляди евро заем от Уникредит Булбанк. Появяват се и първите клиенти - сладкарници " Неделя ", " Кредисимо ", " Спорт хранилище " и други, и две години по-късно компанията съумява да излезе на нула. " Ние сме по-зрял екип, имаме предходен предприемачески опит и когато стартирахме тази самодейност, си казахме, че в случай че до избран миг не успеем да създадем бизнеса печеливш, няма смисъл да си губим времето. За благополучие успяхме ", споделя Хаджичонев, който зад тила си има компании като " Таурус " и " Рила солюшънс ".

Резултатите се правят оценка и от вложителите, които вземат решение да " ускорят " бизнеса с спомагателен запас. Така в края на предходната година стартира нов рунд финансиране, който протича на два стадия и към този момент е затворен. В резултат компанията получава свежи 660 хиляди евро. Допълнителният капитал е обезпечен от " Импетус капитал " и българската " Илевън кепитъл ", както и от бизнес ангела Георги Кременлиев, които усилват дяловете си, а като нови вложители се включват фондовете " ИмВенчър I " и " ИмВенчър II ", зад които стоят създателите на " Импетус капитал " Николай Мартинов и Виктор Манев.

В момента максимален дял в компанияти има Христо Хаджичонев - 23.8%, а по 11.9% държат съоснователите Николай Николов, Димитър Атанасов и Александър Ефремов. След тях се подреждат фондовете " Илевън кепитъл " с 11.4%, " ИмВенчър II " и " ИмВенчър I " надлежно с 8.4% и 5.4%, " ММ консулт " (собственост на Виктор Манев) със 7.6%, " Импетус капитал " с 6.5% и Георги Кременлиев с 1%.

На цялостен потенциал

С част от новото финансиране компанията изплаща заема си към Уникредит Булбанк, като информация в Търговския указател демонстрира, че в края на предходната година е премахнат залогът на комерсиалното дружество. С останалите средства компанията към този момент работи по разширението на бизнеса. " След като през 2018 година излязохме на нула и показахме, че бизнес моделът до някаква степен се самоиздържа, взехме решение, че оттук насетне към този момент можем да планираме разгръщане ", споделя Хаджичонев.

Първата стъпка към това е увеличението на екипа, защото компанията е достигнала лимита на опциите си да доставя на нови клиенти. " В продължение на няколко години поддържахме положителни темпове на напредък, само че в средата на предходната година спряхме продажбите, тъй като потенциалът ни беше напълнен до края на годината ", изяснява Хаджичонев. Така още в края на предходната година екипът от 6 души става 12, през април са наети още хора, като доникъде на годината броят им би трябвало да бъде общо 16-18 души.

Поглед на открито

Втората част от проекта за уголемение е излизането на външни пазари, като задачата на А4Е е така наречен DACH - Германия, Австрия и Швейцария. Основната причина за този избор по думите на Хаджичонев е, че това е най-големият консолидиран пазар в Европейски Съюз. " Тъй като са немскоезични, няма проблем да се базираш, да кажем, във Виена и да покриваш Германия и Швейцария. Това несъмнено не може да се каже за страни като Франция, Италия или Испания ", споделя той. Друга причина са положителните сътрудници, които компанията има, както и че в Германия да вземем за пример има много необятно поле за развиване на цифрови технологии. Целта на сдружението е тази година да направи първите си покупко-продажби на открито, като към този момент не възнамерява да отваря офис на място.

Според Хаджичонев в чужбина сигурно пазар ще намерят продуктите им, ориентирани към ритейл бранша (A4Retail), защото те покриват доста огромен набор. Възможности има и за привличане на дистрибутори с продуктите A4Wholesale. В тази област сега компанията прави пилотен план за групата " ВМ Финанс ", която ръководи портфейл от компании в браншове като дистрибуция, логистика и други, а като сполучлив клиент дефинира eBag. " Ако в сладкарници " Неделя " управляваме номенклатура от 150 единици, в eBag управляваме 16 хиляди, т.е. приказваме за автоматизирано взимане на решение по кое време, какъв брой и какво да се зареди от хиляди единици в границите на огромно портфолио ", изясни той.

Нови сфери

Надеждите са, че пробив може да бъде изработен и в областта на застраховането. Причината е, че неотдавна компанията създаде нов артикул за " Булстрад Виена иншурънс груп ", който автоматизира 60% от актюерската работа, като прави оценка евентуалните договори от позиция на риск, отчитайки голям брой параметри. По думите на Хаджичонев сходно решение е извънредно потребно, когато пазарът на една компания пораства, а експертите не доближават.

" Още когато започнахме да създаваме продукта за " Булстрад ", направихме изследване и за наша изненада се оказа, че до момента никой в света не е предложил сходно нещо ", сподели Хаджичонев. Това е и повода решението да попадне във фокуса на уредниците на Digital Insurance Agenda (DIA) - един от най-големите конгреси в бранша в света, който среща застрахователи с софтуерни компании. А4Е е една от дребното компании, поканени да показват решението си на идващото събитие в Амстердам. То трябваше да се организира през юни, само че беше отсрочено за края на октомври поради пандемията.

Макар че към този момент съгласно Хаджичонев компанията има задоволително необятна база, върху която да пораства, към този момент се обмислят и последващи разработки. Такъв да вземем за пример е продуктът за динамично ръководство на ценообразуване, както и артикул за дистрибутори, който ги сигнализира, когато стартират да губят клиент. И двата продукта сега са в развой на разработка.

Растеж

След като през 2018 година А4Е усили продажбите си с 64% до 254 хиляди лева и регистрира дребна облага (виж таблицата), резултатите за предходната година също ще бъдат нагоре. " За 2019 година бяхме възнамерявали два разновидността - със и без инвестицията, която се случи в този момент. Абсолютно успяхме да осъществим разновидността без инвестицията ", сподели Хаджичонев и добави, че оборотът е бил над 400 хиляди лева " Имахме капацитет и за по-висок резултат, само че потенциалът ни беше привършен ", добави той.

Със свежата инвестиция и по-големия екип в този момент компанията има добра основа да случи този капацитет. Естествено всичко ще зависи и от развиването на обстановката около коронавиурса, която обаче дава и спомагателни благоприятни условия.

Q&A
Христо Хаджичонев, шеф и главен притежател на А4Е:
Имаме клиенти с растеж и клиенти със спад

Как се отразява сегашната обстановка на работата на компанията?

- Имаме щастието да сме с диверсифицирано портфолио от клиенти. Имаме такива със усложнения, само че имаме и клиенти със съществени растежи. От втория вид са тези, разчитащи главно на онлайн платформи. Имаме спад на приходите, само че също по този начин сега отчитаме и засилен интерес към услугите ни. Сега, когато бизнесът не може да разчита изцяло на работната си ръка, автоматизацията на решенията, които предлагаме, се явява добра опция.

Променят ли се проектите ви за тази година за излизане на непознати пазари и наемане на още хора?

- Ще имаме актуализиране на упованията ни за бюджета, само че проектите ни не са се трансформирали. В началото на април назначихме още хора и фокусът ни е към развиване, в това число излизането на непознати пазари.

Какви са прогнозите ви за тази година - като среда и благоприятни условия за бизнес?

- Икономиката, и то освен нашата, няма да издържи дълго на подхванатите ограничения. Очаквам скоро ръководещите в България и Европа да намерят по-балансирано решение, с което икономическият и общественият живот да се върнат към естественото. В противоположен случай ще бъдат изправени пред ескалация на общественото напрежение и доста по-големи вреди за обществото, включително и човешки живот (насилие и конфликти), спрямо евентуалните директни жертви на пандемията. Да се надяваме, че това ще бъде избегнато, тъй като в противоположен случай бихме влезнали в меланхолия за дълъг интервал напред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР