След като преди дни заговори за възможност детските градини да

...
След като преди дни заговори за възможност детските градини да
Коментари Харесай

Фандъкова: Детските градини няма да отворят в понеделник

След като преди дни заприказва за опция детските градини да отворят преди 21 декември, през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че това е рисковано. Градините в София няма да бъдат отворени от понеделник, заяви столичният кмет. Фандъкова разясни, че обстановката се следи деликатно. " Със сигурност детските градини в София няма да работят идната седмица. Ще продължим да следим данните. Знаете, че има известно задържане, даже понижаване в броя на новаразените, само че в това време броят на приетите в болница се резервира на много високо равнище, включително и хората, които са на интензивно лекуване. И нашето мнение е, че все още няма съображение за това детските градини да бъдат отворени, уточни Фандъкова.

Относно това дали да се чака разхлабване на ограниченията след 21 декември, тя сподели, че би трябвало да се наблюдават данните и няколко дни предваретилно да се направи разбор. " Личното ми мнение е, че предстоят празници и по това време хората се отпускат. Не би трябвало да бързаме, а да сме доста деликатни ", съобщи Фандъкова.

В сряда кметът на София приказва много по-оптимистично, като заяви, че на 14 декември общината е подготвена да отвори детските заведения. Преди нея здравният министър проф. Костадин Ангелов. каза, че в случай че тази седмица първите позитивни трендове за усмиряване на разпространяването на COVID-19 се запазят, от понеделник детските градини и яслите ще отворят. И двамата разясниха въпроса, откакто в понеделник министър председателят Бойко Борисов пръв заприказва за отхлабване на рестриктивните мерки седмица преди края на локдауна. След като обаче данните за заболяемостта останаха високи, здравният министър и представители на Столична община се поправиха. Първо заместник-кметът на София по образованието доцент Тодор Чобанов изрази мнение, че София не би трябвало да отваря детските заведения. Като причина той уточни, че в града към момента има прекомерно доста високо разпространяване на болестта, както и това, че измежду личния състав на детските заведения има хора на възраст, които са изложени на по-висок риск.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР