След като преди дни избухна скандал заради стойността на предложението

...
След като преди дни избухна скандал заради стойността на предложението
Коментари Харесай

Исканият от Кубрат Пулев общински имот с тройна оценка frognews.bg

След като преди дни избухна скандал поради цената на предлагането на кмета на регион „ Витоша “ Теодор Петков от ГЕРБ, през вчерашния ден финансовата комисия в Столичния общински съвет единомислещо реши да изиска три нови експертни оценки какъв брой коства желаният имот. Отлагането бе подкрепено както от съпартийците на Петков от ГЕРБ, по този начин и от общинските съветници от „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия.

Преди да се стигне до това решение, представителят на „ Спаси София “ Борис Бонев, който не е член на финансовата комисия, само че пристигна на съвещанието, изиска цената на терена да се завиши от 197 лева на кв.м., колкото предложи кметът на „ Витоша “, на 430 лева за кв.м. След него от „ Демократична България “ дадоха концепция Кулев да не доплаща увеличената цена, а общинският съвет да му опрости разликата. Мотивът бе, че преди време СОС е дарил жилища на няколко олимпийски първенци. И двете оферти не бяха гласувани, като вместо това шефът на финансовата комисия Стефан Марков от ГЕРБ внесе искане за правене на нова тройна експертиза на цената на терена. След като това искане бе гласувано, кметът на „ Витоша “ изиска СОС да му отпусне спомагателен бюджет за възнаграждение на разноските за новите оценки. Той още веднъж отбрани препоръчаната от него цена. " В " Киноцентъра " има доста скъпи парцели, само че те се намират на други дестинации. Ако парцелът беше на основния път, цената му щеше да е доста по-висока. Съвсем друго е, когато парцелът се намира под планината ", разяснява Петков.

Преди дни друга комисия в СОС – тази по градоустройство, одобри отчета на районния кмет. Парцелът е с повърхност от 622 кв. м., като в началото препоръчаната за него цена бе 122 600 лева без Данък добавена стойност. Тогава Петков отбрани предлагането си с мотив, че теренът е с огромна денивелация от 10 метра и не е атрактивен. Ако продажбата бъде утвърдена дефинитивно, Пулев ще може да приобщи общинската повърхност към личен прилежащ терен от 524 кв. м., добит през 2017 година

Срещу първичния отчет на районния кмет в градоустройствената комисия се изрече само Борис Бонев. Той съобщи, че пазарната оценка на общинската компания „ Софинвест “ е извънредно ниска. „ Дори доста бърз обзор на покупко-продажбите сега с имоти в този регион демонстрира, че най-ниската продажна цена е не 200 лева, а 200 евро, и че в действителност терените там вървят по 350 и даже по 400 евро на кв.м “, пресметна Бонев.

Искането Кубрат Пулев да купи общински терен в " Киноцентъра " е импортирано през 2018 година През 2021 година въпросната договорка към този момент бе обсъждана на сесия на СОС, като тогава с гласовете на всички политически групи бе отсрочена, с цел да се изиска мнение от Направление „ Архитектура и градоустройство “. Предложената тогава цена на договорката бе съвсем 116 000 лева без Данък добавена стойност, или по 185,6 лева на кв. м., написа още " Сега ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР