След като Полша поведе преди 28 г Източна Европа към

...
След като Полша поведе преди 28 г Източна Европа към
Коментари Харесай

Полша маха „последните предпазители“ на демокрацията


След като Полша поведе преди 28 г Източна Европа към разкъсване с комунизма и прегръщане на демокрацията от западен тип, комисарят по правата на индивида в страната сигнализира, че най-голямата източна страна в Европейския съюз е на път, който води до властническо ръководство.

Най-новият проект,огласен от президента Анджей Дуда и ръководещата партия, за възобновяване на Върховния съд и мощните правосъдни органи, ще отстрани и последния предпазен механизъм за отбрана на върховенството на закона в Полша, сподели Адам Боднар, определен през 2015 година от предходния парламент за омбудсман. Неговият глас се прибавя към терзанията на Европейски Съюз и Съединени американски щати през двете години опити да се покори правосъдната система, тъкмо както процесът навлиза в последния стадий.

"Това са последните предпазители", сподели Боднар в изявление в офиса си във Варшава. Ако се реализира плануваната промяна, тя ще унищожи "предпазните клапани, защитаващи човешките права", сподели той.

Властта, която сграбчиха десните популисти в Полша, откакто пристигнаха на власт през 2015 година, вгорчи връзките с Германия и Франция, като в същото време докара до риска от невиждани наказания на Европейски Съюз против държава-членка за оттегляне от демократичните стандарти. Дуда и Ярослав Качински, водач на ръководещата партия "Право и справедливост", се срещнаха в петък, с цел да изгладят разликите си във връзка с метода, по който политиците би трябвало да засилят въздействието си върху Върховния съд и Съдебния съвет, който взема решение назначенията в правосъдната система.

Параметри на смяна

Преди три месеца Дуда ненадейно наложи несъгласие върху два от три правосъдни ревизионни законопроекта, направени от политическите му съдружници в партията на Качински след съвсем две седмици улични митинги и внезапно неодобрение от страна на Европейски Съюз. През септември президентът направи своите насрещни оферти, които смекчават някои от най-спорните въпроси – такива като принуждаването всички съдии от Върховния съд да се пенсионират неотложно - като в същото време не престават да дават на политиците власт над правосъдната система.
 Протестиращи против дейностите на ръководещите в Полша излязоха по улиците на Варшава с маските на водещата страната тройка: партиен водач, Протестиращи против дейностите на ръководещите в Полша излязоха по улиците на Варшава с маските на водещата страната тройка: партиен водач, / БГНЕС
Боднар сподели, че продължителните договаряния за преустройството са охладили апетита за огромни публични митинги. Това той сподели преди един мъж да се самозапали късно в четвъртък в явен митинг против заканите за демокрацията. През юли десетки хиляди антиправителствени стачкуващи излизаха на улицата 11 поредни вечери в 200 града.

"Все отново законодателният развой няма да бъде елементарен и може елементарно да провокира протести", сподели Боднар.

Докато Дуда се пробва да изкове компромис с Качински, Боднар предизвести, че даже разводнените му планове са ориентирани против независимостта на правосъдната система и ще отслабят демокрацията на Полша. Различията сред двете страни са по-малко значими от главната наклонност на двете версии на щателните промени, сподели той.

Изместване на дебата

"За страдание ние не приказваме за дефектната конституционна основа на предложенията на президента, а за детайлности по отношение на това кои политици ще показват кои съдии", сподели Боднер, юрист, който управлява полското държавно бюро, натоварено с отбрана на човешките права. "Това демонстрира смяната в публичния дебат".

От 2015 година Дуда отхвърля да положат клетва трима съдии от Конституционния съд, законно определени от предходния парламент, където политическите му съперници имаха болшинство, вместо това избра да попълни съда с назначените от „ Право и правдивост “. Междувременно държавното управление подцени правосъдните решения, с които не се съгласи, заявявайки, че те са "обикновени мнения" на някои съдии.
 Премиерът Беата Шидло правилно следва пътя, обрисуван от водача на "Право и справедливост" Ярослав Качински. Премиерът Беата Шидло правилно следва пътя, обрисуван от водача на "Право и справедливост" Ярослав Качински. / БГНЕС
Имайки поради опцията за по-нататъшни улични митинги, държавното управление през предишния месец разпростра атака във връзките с обществеността, насърчавайки придаването на нова и усъвършенствана конструкция на съдилищата и оскърбявайки съдиите като "привилегирована каста". Кампания с билбордове, платена от следени от страната компании, популяризира вести за съдии,залавяни в кражба в магазини или започващи юмручни свади в заведения, питайки дали поляците желаят да се резервира статуквото.

"Искаме дълбоки промени в правосъдната система, тъй като поляците желаят това", съобщи пред кореспонденти министър председателят Беата Шидло, когато започва тази осведомителна акция. "Опитите за дискредитиране на полското държавно управление посредством изказвания за нарушение на правилата на правовата страна са неистини." Говорителят на "Право и справедливост" Беата Мазурек не отговори на няколкото претенции за спомагателен коментар в петък./БГНЕС

………………………………

Войчех Москва и Марек Стшелечки,, организация Блумбърг
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР