След като половин ден ГЕРБ и ДПС с процедурни хватки

...
След като половин ден ГЕРБ и ДПС с процедурни хватки
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС блокираха и приемането на бюджета на НЗОК


След като половин ден ГЕРБ и Движение за права и свободи с процедурни хватки бавеха окончателното приемане на измененията в бюджета на ДОО, следобяд блокираха и актуализацията на парите за здраве.

Депутатите на двете групи се изказваха безусловно един след различен, желаеха непрекъснато почивки и упорстваха да се гласуватедин по един текстове в таблицата с бюджета. До късно довечера актуализацията по този начин и не бе призната, имаше и спиране за съвещание на бюджетната комисия, тъй като трябваше да се преразпределят средства, наранени от измененията в бюджета на ДОО.

В актуализацията на бюджета на здравната каса се плануват 105 млн. лв. повече главно за здравноосигурителни заплащания, които са разпределени по пера като болнична, извънболнична помощ, медикаменти и заплащане на персоналните лекари за имунизирането против ковид.

От ГЕРБ продължиха с внушенията, че актуализацията не се прави както би трябвало, атакуваха служебния кабинет и президента и препирните продължиха няколко часа. В последна сметка не бе признато предлагането на ГЕРБ и ДПСтаблицата с бюджетните разноски да се гласоподава ред по ред. Тогава депутатите от двете групи започнаха за поддържат предложенията на всяка от парламентарните групи и се получи безпорядък, сходен на парите за пенсии в бюджета на ДОО.

Това води до нарастване на задачите разноски с 10-15 млн. лв., само че изисква бюджетната комисия да преизчисли таблици. Което значи ново съвещание на комисията, което обаче ще се състои на следващия ден.

С цялостното схващане, че довечера дефинитивни текстове няма да се одобряват, депутатите още веднъж започнаха предизборно наддаване по кои пера да има повече пари.

Имаше отмора, а след нея Движение за права и свободи атакуваха първо партиите на митинга, потвърждавайки че протакат съзнателно, с цел да може " оня, който държи указа срещу Конституцията, да си избере комфортна дата за изборите ".

От " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! " напуснаха залата и развиха друга теза. Че актуализацията на парите за здраве се протака, с цел да не може да има съвещание на правната комисия, на която трябваше да се гласоподават промени в Закона за правосъдната власт.

Йордан Цонев пък ги упрекна, че желаят да одобряват закона за закриването на спецправосъдието, с цел да обслужат мафията, след което заплаши, че към този момент няма да им оказват помощ за бюджета.

Заседанието продължи до 22.15 часа.

В 9.00 часа на следващия ден би трябвало за заседава бюджетната комисия, която да реши по какъв начин да се преразпределят разноските за здраве. Ще има съвещание на Народното събрание от 14.00 часа, с цел да се приме дефинитивно бюджетът на касата. Едва по-късно депутатите би трябвало да стартират с актуализацията на държавния бюджет.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР