След като първите директорски конкурси през лятото минаха вяло с

...
След като първите директорски конкурси през лятото минаха вяло с
Коментари Харесай

Партийна битка за елитните училища в Пловдив

След като първите управителен състезания през лятото минаха неенергично с 8 явили се, от които 6 позволени кандидати за 5 учебни заведения по селата, в този момент борбата е доста по-оспорвана. По-голям е и залогът - в листата с 29 образователни заведения са реномираните МГ „ Акад. Кирил Попов ”, ЕГ „ Иван Вазов ”, ОУ „ Душо Хаджидеков ”, ОУ „ Кочо Честеменски ”. Политически партии също имат апетити да настанят свои на вакантните места. За тях се конкурират и. д. шефове, замове, учители, специалисти от Регионалното ръководство по обучение, както и никому незнайни имена. Включват се и представители на други административни области, главно в Южна България. Един от тях е Пенчо Токучев, който сега оглавява СУ „ Христо Ботев ” в село Баните, община Смолян. Той е шеф на школото, което получи печална популярност след политически боричкания преди 7 година Тогава предшественикът му Митко Огнянов бе освободен и призна обществено, че е направил договорка с ГЕРБ за махането на зам.-директора Сурчев. Говореше се и за лист от 14 нарочени за освобождение учители. Токучев също е кадър на ГЕРБ и сега се бори за пловдивски учебни заведения.

Най-амбициозна измежду тукашните претенденти наподобява актуалната директорка на СУ „ Св. Седмочисленици ” Ваня Парашкевова. Около нея в последните години имаше скандал след тъжби на родители, че пуши и използва алкохол в учебно заведение, както и за явяване на работа с фриволно облекло. Тя пое поста след освобождението на Георги Дългърски, който пък бе махленски във финансови нарушавания. След рокадата част от учителите в екипа напуснаха. Проверки на РУО обаче демонстрираха, че Парашкевова има своите поддръжници в колектива. Сега тя играе за вакантните места във всички пловдивски учебни заведения - 13 от 29-те в региона. Най-жестока се обрисува борбата за Руската гимназия - съперниците там са 9, измежду тях е и титулярят сега Вихра Ерамян. Оспорвано е и в Математическата, за която си съперничат две зам.-директорки, учители, специалист от РУО.

Както „ Марица ” писа, усещане в листата на претендентите прави някогашната шефка на Дома за деца, лишени от родителска грижа „ Таню челник ” в Асеновград - Весела Симеонова. Срещу нея имаше обвинявания, че е държала деца, затворени под ключ в продължение на дни. След правосъдна сага бе приета за отговорна, оправдана на последваща инстанция и възобновена на поста в закритата след това обществена институция. Сега управлява школото в с. Боянци.

Поредица кавги имаше и към Мария Чулова - преподавателката по британски, която бе бита от възпитаници в ПГХТТ, а видеото бе публикувано в интернет. После името бе употребявано в опит за измами посредством разпратени подправени имейли. Чулова бе забъркана и в разтърсванията в Общинския детски комплекс по времето на Атанас Куртенков, откъдето бе уволнена, а след това - възобновена от съда. В момента преподава британски там.

Директорите - като на матура

Сега разбирам какво им е на зрелостниците на матурите, призна директорка на селско учебно заведение в община „ Родопи ” на излизане от втория тур на директорските състезания. След като е учителствала в Пловдив, а по-късно в продължение на 4 година управлявала школо на село, в този момент тя се бори да оглави градско учебно заведение.

Общо 55 от позволените на първи тур по документи 56 претенденти за шефските постове в 29 образователни заведения в Пловдивска област се явиха през вчерашния ден на теста. Заедно с тях в изпитната зала влязоха и трийсетина представители на публичните препоръки от учебните заведения, за които се организира конкурс. По новия закон те към този момент вземат участие в комисиите за да се подсигурява бистрота и цивилен надзор. От служащи на село до управител със сериозен бизнес в регионалния град си зарязаха работата за ден, с цел да проследят изпитването на претендентите за ученически шефове.

За самите тях пък организацията бе като на матурите - с видеонаблюдение, без джиесеми и със наследник химикал.

Личната карта на всеки удостоверяваше, че се явява самият той. Минути преди 10 часа Националната комерсиална гимназия реализира видеовръзка през интернет с МОН и кандидат-директорите видяха онлайн по какъв начин зам.-министърът Таня Михайлова срязва плика с един от трите изпитни разновидността. Той бе сканиран, а по-късно развъден на място в нужния брой екземпляри.

„ Конспектът ” за искащите да управляват учебно заведение съдържа 39 нормативни акта. Върху тях в МОН е формиран тест с 50 въпроса от затворен вид с три вероятни отговора. Кандидатите трябваше да посочат да вземем за пример по кое време влиза в действие атестирането на учителите и шефовете, какъв брой степени има в главното обучение. Въпросникът ревизира знанията им за спецификите на професионалната подготовка в гимназиите, за държавните просветителни стандарти и проучването на майчин език, като ги „ разноски ” из системата от 1. до 12. клас. Имаше уловки - въпроси, които изискват освен да се познава даден нормативен акт, а да се реши по какъв начин тъкмо да бъде прибавен, с цел да се уточни правилният от два близки вероятни отговора, сподели кандидат-директорка.

„ Битката е почтена. Дотук ”, разясниха пък представители на публичните препоръки. Благодаря им, че демонстрираха отговорност и всички се явиха, сподели началникът на Регионалното ръководство по обучение Иванка Киркова. И изрази вяра, че ще се отнесат по същия метод към уговорката си да участват на идващия стадий.

Изпитните работи, които са анонимни, се ревизират и разсекретяват още в деня на теста. От през днешния ден РУО стартира да разпраща писма до всички явили се, в които ще им бъде обявен резултатът. Трябват най-малко 25 точки от оптималните 50, с цел да стигнат до идващия тур - събеседване с петчленна комисия, което ще се организира на място в учебното заведение, за което аплайват. Тестът ревизира базова подготовка и познаване на нормативната база. На интервютата пък претендентите ще бъдат оценени по следните критерии: първична професионална подготовка; учене през целия живот, организационни компетентности, ръководство на запаси, отзивчиви компетентности, умения за съставяне на екип и на работа в колектив, умения за другарство с родители и други заинтригувани страни, административни компетентности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР