Фондация Асоциация Анимус ще продължи да поддържа Националната гореща телефонна

...
Фондация Асоциация Анимус ще продължи да поддържа Националната гореща телефонна
Коментари Харесай

Подновен е договорът за телефонната линия за домашно насилие

Фондация " Асоциация Анимус " ще продължи да поддържа Националната гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение още една година. Това оповестяват от Министерския съвет.

Днес основният секретар на Министерски съвет е подписал нов контракт с неправителствената организация, която повече от 10 години оказва помощ на хора в риск или жертви на експанзия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981 7686 . Към момента това е единствената телефонна линия, която е финансирана с бюджетни средства и обезпечава обществено, правно и психическо консултиране, ориентиране и поддръжка на потърпевши от домашно принуждение или в риск, както и на техни близки.

Над 2800 души са потърсили помощ по телефона през 2023 година, сочи статистиката. 81% от тях са дами – жертви на експанзия в дома.

Новият контракт с фондация " Асоциация Анимус " е подписан по процедурата за непосредствено възлагане на социална поръчка според член 20, алинея 4, т. 2 от Закона за публичните поръчки (ЗОП) и Вътрешните правила за ръководство на цикъла на публичните поръчки в администрацията на Министерски съвет след пазарни съвещания. Беше отправена покана за даване на ценови предложения до седем организации, които показват подобен вид услуга.

Според подписания през днешния ден контракт " Асоциация Анимус " ще получи от страната 64 800 лева за идващите 12 месеца. Срещу тази сума тя ще продължи да поддържа телефонната линия непрекъснато през всички дни в годината, като обезпечава профилирано юридическо и психическо дежурство при съблюдаване на дискретност и анонимност за потърсилите помощ. Ще се актуализира базата данни на „ Карта на услугите за потърпевши от домашно принуждение “, хората ще бъдат насочвани към обществени услуги по Закона за обществените услуги и към профилирани услуги по Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) в цялата страна.

Едновременно с удължаването на работата на в този момент съществуващата Национална гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение Секретариатът на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение към Министерски съвет работи за обезпечаване на национална телефонна линия за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение и в риск, с обединен съгласуван европейски номер. Това е планувано в член 6б, т. 17 от ЗЗДН.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР