След като от парламентарната група на ГЕРБ-СДС получиха и веднага

...
След като от парламентарната група на ГЕРБ-СДС получиха и веднага
Коментари Харесай

Все по-малко надежда сред депутатите, че ще има редовен кабинет

След като от парламентарната група на ГЕРБ-СДС получиха и незабавно върнаха на президента Румен Радев мандата за сформиране на кабинет като втора политическа мощ, депутати от разнообразни групи разясниха в Народното събрание обстановката и последващите благоприятни условия.

ГЕРБ показа неофициално проекта си за държавно управление на брифинг пред медиите. А председателят на парламентарната група Десислава Атанасова дефинира протичащото се през последните седмици като цирк и укори партиите на митинга, че бягат от отговорност и не желаят да ръководят. 

" Не ни пука какво приказват от ГЕРБ, те не би трябвало да са в Народното събрание ", сбито разяснява ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов.

Дали ще има държавно управление с третия мандат е въпрос на договаряния, уточни Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България ". Обстановката, в която се намираме сега, е извънредно комплицирана и всеки отговор е правилен - " да, ще има държавно управление ", както и " не, няма да има ", сподели той. Всичко зависи от хода на едни договаряния. При благосклонност постоянно има шансове, счита депутатът. Оттук нататък остава малко време, несъмнено понижават и възможностите за кабинет, добави Гьоков. И още веднъж удостовери, че в случай че левицата получи третия мандат, ще договаря с всички парламентарни сили без ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов чака да бъде изработен опит за намиране на работеща формула, част от която да бъде точно какво ще се случи с третия мандат. Иванов счита рецензиите, че Народното събрание не съумява да излъчи държавно управление, за основателни. " Следва финален късмет. Мисля, че в последна сметка отговорността ще надделее ", означи той. 

" Мисля, че сътрудниците се убедиха, че не е доста лесна работа да се сформира държавно управление ", смята Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Според него въпреки всичко математически е допустимо това да стане без ГЕРБ и Движение за права и свободи. За третия мандат отговори, че има написана конституционна процедура - в седемдневен период президентът да връчи третия мандат на парламентарна група, само че те по кое време ще го върнат, няма период.

Депутатите потвърдиха, че чакат на Председателския съвет в Народното събрание да се организира среща с Централната изборна комисия, с цел да стане ясно каква е техническата опция за осъществяване на избори " две в едно ".

Ако има избори  " две в едно ", ще бъде съревнование " две в едно ". Ние няма да се противим на никакви дати, съобщи Татяна Дончева от ПГ " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Според нея, " в случай че няма вразумление, да се вкарва на някого принудително ум не е реалистична задача ". " Ние, каквото е зависело от нас, считам, сме го създали до момента и ще създадем оттук насетне ", акцентира депутатът. Ключът е у " ИТН ", счита е Дончева. Ако те не желаят да вземат участие в държавно управление, такова не може да бъде формирано. Според нея от няколко дни има едно " подаване на топката " сред Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, което недвусмислено говорело за основани от дълго време трайни връзки. " Знаете, че Движение за права и свободи са безапелационни съперници на служебните министри, на промени в правосъдната система, а при разпределянето на непрекъснатите комисии Движението получи най-ресурсните ", установи Дончева. Според нея това показвало " други връзки " с Има Такъв Народ, които до момента не са били " говорени ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР