След като организираха евакуацията на стотици души от началото на

...
След като организираха евакуацията на стотици души от началото на
Коментари Харесай

До последно нашите дипломати в Украйна очаквали локален конфликт

След като проведоха евакуацията на стотици души от началото на войната в Украйна и след пътешестване, траяло към 24 часа, късно нощес българските чиновници на консулството ни в Одеса се прибраха у нас. Пред Българска национална телевизия генералният консул Светослав Иванов описа от първо лице за претърпяното през последната седмица. " Искам да се извиня на всички хора, на които не сме могли да отговорим на желанията и да им помогнем. Имаше доста молби. Съставът, в който работихме, беше стеснен - сами разбирате – 4-6 души дружно с локалните лица. Имало е моменти с доста напрежение. По 15-17 часа на денонощие се работеше. На третия ден се сетихме, че не сме яли нищо и отидохме да си вземем храна от магазина. Вероятно е имало моменти, когато просто нервите на хората в консулството да не са издържали, само че бяха доста тежки изискванията, при които работихме ", каза Иванов. Той добави, че доста хора са се записали за евакуация, само че не са съумели да дойдат в Одеса, защото живеят в отдалечени региони.

Въпреки евакуацията на задачите ни от Украйна, дипломатите се пробват да оказват помощ на българите там от разстояние като дават отговор на запитванията им и им дават настояща информация. Секретарката на консулството е останала на място и дава отговор на телефонните повиквания. " Ние предложихме на чиновниците ни от Украйна да дойдат с нас, само че те отхвърлиха. Телефоните ще работят до момента в който не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса към момента е допустима, само че риск постоянно има ", уточни дипломатът.

Иванов съобщи, че до последно българските дипломати в Украйна очаквали местен спор и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна. Българските задачи останали едни от последните настоящи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали само представителствата на Молдова, Армения и Грузия. " Събрахме си багажа за 2-3 часа през нощта. Успяхме да качим хората и тръгнахме. Имахме въоръжен конвой до границата. Успях да прегърна всички локални лица. Тръгвайки, се разплаках - беше доста тежко да изоставиш хората, които са ти помагали до последния миг ", посочи Светослав Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР