След като окончателно пропиля шанса да си върне неустойката от

...
След като окончателно пропиля шанса да си върне неустойката от
Коментари Харесай

Министър Банов мина в кръгова отбрана за Ларгото

След като дефинитивно пропиля шанса да си върне неустойката от 754 хиляди лева поради забавения ремонт на столичното Ларго, министърът на културата Боил Банов съобщи, че е уплашен, и мина в кръгова защита. Той трансферира напълно отговорността си на шефката на юридическата дирекция в Министерството на културата (МК) и още един човек от екипа й. Банов се изкара жертва на вътрешен бойкот и няколко пъти се оправда, че дейностите на чиновниците не се съгласували с него и че " не минават " през него. В отговор на настояването на Българска социалистическа партия по-рано да подаде оставка министърът съобщи, че не вижда причини да го прави.

" Нося отговорност, доколкото са пълномощията ми ", заяви Банов на ексклузивен брифинг, призован поради определението на касационния съд (ВКС), за което " Сега " писа и от което излиза наяве, че МК е пропуснало периода за обжалване на правосъдното решение за отхвърлената му рекламация за неустойката от над 700 000 лева На всичкото от горната страна ведомството би трябвало и да заплати 73 хиляди лева правосъдни разходи.

Банов изясни, че информацията, с която е разполагал допреди няколко дни, е, че се чака назначението на дело на трета инстанция, а не че е изтърван срокът за обжалване на решението пред Върховен касационен съд. " На 12 февруари в Министерството на културата постъпи определение от съда, че губим делото на втора инстанция. Срокът за обжалване на решението е 12 март. Служителят, който е виновен да води процесуалните дейности от наша страна пред съда, внася жалбата на 13 март. След това се пробва да убеди съда, че е пуснал жалбата на 12-и по пощата, при условие че я е внесъл на идващия ден в съда. Лесно е да се сетим, че това изказване не е правилно ", обясни Банов.

После добави, че чиновниците му го " лъжат жестоко " и че единствено " болен мозък " може да го заподозре, че преднамерено ще изпусне времето за обжалване.

Банов заяви и че е назначил дисциплинарен съвет към МК, който да прегледа работата на двамата чиновници и те ще понесат отговорността си. Шефката на юридическата дирекция към този момент е освободена след подадена молба. След вътрешната инспекция всички забъркани в тази ситуация ще бъдат предадени на прокуратурата, с цел да се " разнищят нещата до дъно ".

Според Банов актуалният процес на обстановката е продължение на " вероломната офанзива " на Българска социалистическа партия от февруари, когато депутатът Елена Йончева пусна записи, на които се чуваха диалози сред него и други хора от министерството, в които се дават указания по какъв начин документи да бъдат завършени и строителният консорциум да не дължи неустойки за забавянето на реконструкцията на Ларгото. Малко по-късно прокуратурата образува инспекция по сигнал на Йончева. 

" Колко би трябвало да ми е акълът, че към този миг, в който ме проверява прокуратурата, аз да върша каквото и да е, с цел да спирам или попречвам делото?! ", попита риторично министърът.

" Министерството на културата е изтървало периодите за обжалване, поради което българският поданик окончателно губи над 700 хиляди лева Според мен това потвърждава, че всичко, което извадихме като информация тогава, е безусловно правилно. Отговорността за това скандално безучастие ще понесе някаква юристка на нищожен пост - това е замазване на следите ", разяснява по-рано в Народно събрание Александър Симов, представител на алената група.

Симов прикани прокуратурата още веднъж да се заеме със случая. Спецпрокуратурата в началото отхвърли да образува досъдебно произвеждане против Банов с главния претекст, че липсват данни за осъществено закононарушение, само че по-късно инспекцията бе обновена, откакто Йончева съобщи на обвиняването мобилния телефон с истинския запис.

" Случаят " Ало, Банов съм " е образец по какъв начин се бори корупцията в България ", разяснява пред БНР Елена Йончева, която към този момент е евродепутат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР