След като необичайното студено време остави милиони тексасци без електрозахранване,

...
След като необичайното студено време остави милиони тексасци без електрозахранване,
Коментари Харесай

Заради студа някои жители на Тексас бяха сюрпризирани с космически сметки за ток |

След като необикновеното студено време остави милиони тексасци без електрозахранване, някои са изправени пред друго затруднение - високи сметки за ток.

Нарастването на цените удря хората, които са избрали да заплащат електричеството си на цени на едро, което нормално излиза по-евтино от заплащането на закрепени цени, когато времето е хубаво, само че може да се увеличи доста, когато има огромно търсене на еленергия. Много от тези, които са съобщили, че получават огромни сметки, са клиенти на доставчика на електрическа енергия Гриди, който работи единствено в Тексас.

Един от тези консуматори, Сюзън Хосфорд, заплаща всекидневно към $17,5 седмично за електричество през февруари. След бурята разноските й са скочили фрапантно - за първите две седмици на февруари тя е таксувана с $1346,17, което е повече от наличността в разплащателната й сметка. Това е предиздвикало банката й да начисли такси за овърдрафт и да повлияе на заплащането на други отговорности.

Какво съставлява заплащането на електрическа енергия на едро?

Цените на електрическа енергия на едро варират според от търсенето. Тъй като тръбопроводите за природен газ и вятърните турбини в Тексас замръзнаха, имаше по-малко създадена електрическа енергия, само че огромно търсене, което докара до повишаване на цените на едро, споделя Джошуа Роудс, помощник в региона на енергетиката в Тексаския университет.

Цените на едро нормално са към няколко цента за киловатчас, само че след бурята доближават 9 $. Клиентите с закрепена такса заплащат избрана сума, която не нараства толкоз доста. Обикновено те заплащат към 12 цента за киловатчас. Но Роудс изяснява, че клиентите с закрепена такса може да видят повишение на цените с няколко цента по-късно тази година, защото фирмите, наранени от зимните условия, се стремят да възстановят разноските си, само че при всички положения сметките им няма да бъдат в хиляди.

Хората имат опция да заплащат цени на едро в Тексас, тъй като това е единственият щат, който разрешава на хората да избират от коя компания ще купуват електрическа енергия, сподели Роудс.

Какво е Гриди?

Компанията Гриди, която започва през 2017 година, таксува $10 на месец, с цел да може потребителите да заплащат цени на едро за електричество вместо закрепена ставка. Те предизвестиха клиентите си за повишение на цените и ги приканиха да сменят доставчика. Компанията съобщи, че цените на едро са се нормализирали от 20 февруари.

Колко хора са наранени?

Гриди оповестява, че има 29 000 консуматори. Не е ясно какъв брой тексасци заплащат цени на едро и към други компании.

„ Няма да получим цялостната визия за финансовата съсипия може би от 30 до 90 дни “, сподели Ед Хърс, енергиен помощник от университета в Хюстън.

Ще получат ли финансова помощ хората с високи сметки?

Това към момента не е ясно. Губернаторът на Тексас Грег Абът съобщи в неделя, че работи с членове на законодателната власт, с цел да се отговори на стремглаво възходящите сметки за електрическа енергия и „ да откри способи страната да помогне за понижаване на това задължение “. Но той не даде детайлности за това какво може да бъде направено. За момента страната е спряла фирмите да прекъсват тока на длъжници, които не са платили. 

Роудс счита, че изплащането на помощ на клиентите може да се окаже мъчно, защото те сами са избрали да заплащат цени на едро и може би са заплащали доста по-ниски стойности през останалото време. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР