След като Киев си осигури доставки на западни танкове, сега

...
След като Киев си осигури доставки на западни танкове, сега
Коментари Харесай

След танковете: Украйна иска изтребители от Запада

След като Киев си обезпечи доставки на западни танкове, в този момент страната ще упорства за изтребители. Това стана ясно от изявление на представителя на украинския министър на защитата. Според Юри Сак преимуществото на бойното поле би било за Украйна.
Украинските Военновъздушни сили имат изтребители, само че те са остаряло руско произвеждане още преди страната да разгласи самостоятелност.
„ Не става въпрос единствено за F-16. Това, което желаеме, са самолети четвърто потомство “, сподели Юри Сак в изявление за Ройтерс.
„ Не желаеха да ни дадат тежка артилерия, а след това ни дадоха. Не желаеха да ни дадат системи " Хаймарс " (HIMARS), а след това ни дадоха. Не желаеха да ни дадат танкове, а в този момент ни дават танкове. Освен нуклеарни оръжия, не остава нищо друго, което няма да получим “, съобщи съветникът на украинския министър на защитата.
Според публикация на „ Политико “ диалози сред западните страни в тази посока към този момент се водят. Дебатът евентуално ще бъде още по-ожесточен когато става въпрос за изтребители, защото рисковете от ескалация на спора в световен мащаб се усилват.
Вашингтон е декларирал на Киев, че обезпечаването на самолети е „ невероятно към този миг “, разяснява посланик пред „ Политико “.
„ Това е алена линия, само че предишното лято алена линия беше даването на ракетни установки HIMARS. Вече ги доставихме. След това алена линия бяха танковете, а в този момент ще доставим и тях “, добавя източникът на „ Политико “.
Друг неизвестен посланик разяснява пред изданието, че въоръжаването на Украйна със западна военна продукция „ бързо ескалира “.
„ Осигуряването на изтребители е немислимо сега, само че може да водим тази полемика след две-три седмици “, разяснява той.
Според източници на „ Политико “ министрите на защитата на страните, съдружници на Украйна, би трябвало да се срещнат още веднъж в базата „ Рамщайн “ след месец. Именно тогава се чака да се разисква даването на изтребители. Докато някои политици твърдо поддържат решението, други не са толкоз уверени.
„ Няма да има изтребители за Украйна. Това беше казано ясно още първоначално, в това число и от американския президент “, разяснява Олаф Шолц.
В началото на предходната година западните сили са сключили „ неписмено съглашение “ да не обезпечават на Украйна въоръжение едновременно поради риск от сериозна ескалация на военния спор от страна на Русия, твърди посланик пред „ Политико “.
Мисленето е, че Западът би трябвало постепенно да обезпечи нужното на Украйна, като от самото начало прави оценка съветския отговор на обстановката. Стратегията за момента върви по проект, като „ доставката на изтребители е въпрос на време “, разяснява дипломатът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР