След като федералният съдия казва, че чернокожият мъж „ми прилича на престъпник“, апелативният съд отхвърля присъдата му

...
Детройт — Апелативен съд в четвъртък отмени присъдата за наркотици
Коментари Харесай

Детройт — Апелативен съд в четвъртък отмени присъдата за наркотици на чернокож, заявявайки, че правата му са нарушени от федерален съдия от Детройт, който беше разстроен от забавянето на делото и заяви: „Този ​​човек ми изглежда като престъпник.“

„Такива забележки са напълно несъвместими със справедливото правораздаване“, 6-то решение на САЩ Това каза Окръжният апелативен съд.

САЩ Окръжният съдия Стивън Мърфи III, който е бял, се извини почти две години по-късно, когато делото срещу Leron Liggins най-накрая беше готово за съдебен процес. Той обясни, че е бил ядосан по това време „и съжалявам за това“.

Въпреки това, апелативният съд каза, че Мърфи е трябвало да се отстрани, както е поискал адвокатът на Лигинс. Съдът отхвърли присъда за разпространение на хероин и присъда от 10 години затвор и нареди нов процес с друг съдия.

Позволяването на присъдата да остане в сила „би подкопало значително доверието на обществото в съдебния процес“, каза съдия от 6-ти район Ерик Клей в становище 3-0.

Прокурорите казаха, че забележката е препратка към предполагаемото поведение на Лигинс, а не външния му вид. Но апелативният съд каза, че "разумен наблюдател" може да го тълкува по различен начин.

Мърфи каза, че е загубил самообладание през 2020 г., след като Лигинс многократно е превключвал между желанието да се признае за виновен и избора на съдебен процес и също така не е успял да се разбере с втория си адвокат. Той завърши с четири.

„Уморен съм от този случай. Уморен съм от този ответник. Уморен съм от разправията. Това продължава от 6 февруари 2018 г.“, каза Мърфи в съда.

„Този ​​тип ми прилича на престъпник. Това правят престъпниците“, каза Мърфи. „Това не правят невинните хора, които искат справедлив процес. Той е обвинен в Кентъки. Той е обвинен тук. Твърди се, че търгува с хероин, който пристрастява, наранява и убива хора, и той си играе игрички със съда.“

На процеса през 2021 г. Мърфи, съдия в продължение на 15 години, се извини и каза, че може да бъде справедлив към Лигинс.

„Загубих главата си“, каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР