След като една от фронталните плочи на Паметника на Съветската

...
След като една от фронталните плочи на Паметника на Съветската
Коментари Харесай

Eксперти: Строшената с чук плоча на МОЧА трудно ще се реставрира

След като една от фронталните плочи на Паметника на Съветската войска в София, на която написа " На руската войска освободителка от признателния български народ ", бе разрушена, експерти настояват, че мъчно ще бъде възобновена, без да наподобява като кръпка на целия отбор.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че за случая е арестуван 61-годишен мъж, който е обвинен, че е блъснал с чук по плочата.

През март предходната година паметникът " Братска могила " в столичния парк Борисова градина стана жертва на вандали. Върху елементи от монумента бе изрисувано украинското знаме, а върху други - апели за завършек на съветската инвазия в Украйна.

През 2014 година един от партизаните от паметника пък беше оцветен в жълто и синьо, а различен - в бяло и алено, каквито са цветовете на флага на Полша. Под монумента тогава имаше и надпис, обвързван с " Клането при Катин ", когато са избити десетки хиляди полски офицери и бойци.

След съветската инвазия в Украйна пък се появиха полемики както за разглобяване на паметника, по този начин и за промяна на името му.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР