След като два поредни месеца наблюдавахме спад на броя на

...
След като два поредни месеца наблюдавахме спад на броя на
Коментари Харесай

Търсят хора в производството и търговията

След като два следващи месеца наблюдавахме спад на броя на обявите за работа, през август има гладко възобновяване с растеж от 1,1%. Това демонстрира ежемесечният разбор на платформа за търсене и предложение на работа. Общият брой на предложенията е 47 000, като на годишна база той се резервира на същото равнище (47 100 през м. август 2021г.).
 
Наблюдава се дейна динамичност в другите браншове, като с максимален брой са се нараснали предложенията в секторите „ Производство “ (550 оферти повече или растеж от 8%) и „ Търговия и продажби “ (530 оферти повече, 5% ръст).

Ръст следим и в секторите „ Здравеопазване и фармация “ с 10% (170 оферти повече), „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (2% или 130 оферти повече) и „ Строителство “ (1,7%, 40 оферти повече).

Противно на досегашната наклонност, през м. август следим максимален спад на предложенията в бранша „ ИТ “. Обявите в този бранш са с близо 600 по-малко по отношение на м. юли или спад от 11%. Както и в предходните месеци този спад се дължи главно за слабия работен сезон.

Спад на обявите през август отчитаме и в секторите: „ Счетоводство, одит, финанси “ (-9%),   „ Административни и обслужващи действия “ (-4%), „ Маркетинг и реклама “ (-3%) и „ Логистика и превоз “ (-2,6%).
 
Дялово систематизиране

Дяловото систематизиране на обявите по браншове се резервира, както през предходния м. юли.
С максимален дял на предложенията е секторът „ Търговия и продажби “ с 23%, следван от секторите „ Производство “ (16%) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (15%). След тях се подреждат секторите „ ИТ “ (12%), „ Логистика и превоз “ (10%),  „ Административни и обслужващи действия “ (10%), „ Строителство “ (5%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,4%), „ Здравеопазване и фармация “ (3,9%), „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).
 
Работа от у дома

Предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа са намалели с 8% (400 оферти по-малко). Това се дължи главно на по-малкия брой разгласи в бранша „ ИТ “, защото той предлага половината от този вид благоприятни условия за работа.  Обявите за работа от у дома и/или отдалечена работа са към 4800 за страната или 12% от общия брой разгласи.

Нарастват предложенията за отдалечена работа

Като систематизиране по браншове 53% от предложенията са в секторa „ ИТ “, следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15%) и „ Търговия и продажби “ (5%).
 
 JobTiger JobTiger
Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите регионални градове се е нараснал с 2%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (3%), Пловдив (2%), Варна (-7%), Бургас (-3%), Русе (4%) и Стара Загора (4%).
Като дял броят на предложенията в тях е 73% от всички разгласи, а разпределението във всеки от градовете е:  София (45%), Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).
 
Обяви, подобаващи за бежанци

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през август е към 2200 (6% дял от всички обяви), като техния брой е намалял с 8% по отношение на предходния месец.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР