След като беше ударена от пандемията, задушена от веригата на

...
След като беше ударена от пандемията, задушена от веригата на
Коментари Харесай

Какви ще са икономическите щети от руска инвазия в Украйна?

След като беше ударена от пандемията, задушена от веригата на доставки и скоковете в цените, международната стопанска система е изправена пред още един непредсказуем проблем – възможен въоръжен конфликт на границата на Европа, написа The New York Times.

Напрежението внезапно се усили, откакто през вчерашния ден президентът на Русия Владимир Путин публично призна двете сепаратистки области в Донбас – Луганкс и Донецк – за самостоятелни републики. Малко по-късно, откакто Путин подписа указа, подреди на своето министерство на защитата да изпрати миротворци в двата разколнически района на Източна Украйна.

Обещанието за огромни наказания от страна на американския президент Джо Байдън и капацитетът за съветско възмездие към този момент обезцениха акциите и покачиха цените на газа и петрола.

Откровена офанзива на съветски войски против Украйна може да провокира главозамайващи скокове в цените на електрическата енергия и храните, да подхрани страховете от инфлацията и да уплаши вложителите – композиция от фактори, която заплашва вложенията и растежа на стопанските системи по целия свят.

Но колкото и да са тежки последствията, непосредственото влияние няма да бъде толкоз опустошително, колкото неочакваните стопански локдауни, породени за първи път от ковид през 2020 година Русия е трансконтинентален колос със 146 млн. души население и голям нуклеарен боеприпас. Страната е и основен снабдител на нефт, газ и първични материали, които поддържат работата на фабриките по света. Но за разлика от Китай, който е мощен производител и е тясно вплетен в комплицирани вериги на доставки, Русия е вторичен състезател в световната стопанска система.

Експертите настояват, че Италия, с на половина по-малко население и несравнимо по-малко естествени запаси, има стопанска система, която е два пъти по-голяма от съветската. Дори Полша изнася повече артикули за Европейския съюз, в сравнение с Русия.

Всъщност Русия е необикновено маловажна в международната стопанска система, като изключим, че е фактор поради петрола и газа. По принцип страната е метафорично казано една огромна “бензиностанция”, споделя Джейсън Фурман, икономист от Харвард, който беше консултант на президента Барак Обама.

Разбира се, една затворена бензиностанция може да бъде осакатяваща за тези, които зависят от нея. В последна сметка всяка икономическа щета ще бъде неравномерно разпределена – интензивна в някои страни и промишлености и незабелязана в други.

Европа получава близо 40% природния газ и 25% от нефт си от Русия и евентуално ще бъде ударена тежко от скокове в сметките за отопление и газ, които към този момент по този начин или другояче стремително порастват. Резервите от природен газ са на по-малко от една трета от потенциала, а предстоят седмици на студено време. Междувременно европейските водачи неколкократно упрекнаха Путин, че понижава доставките, с цел да получи политическо преимущество.

Друг фактор са и цените на храните, които се изкачиха до най-високото си равнище от повече от десетилетие, и то значително поради бъркотията във веригата на доставки и пандемията, се споделя в неотдавнашен отчет на Организация на обединените нации. Русия е най-големият снабдител на пшеница в света, а дружно с Украйна съставлява съвсем една четвърт от общия световен експорт. При някои страни зависимостта е доста по-голяма. Този поток от зърно съставлява повече от 70% от общия импорт на пшеница в Египет и Турция.

Това ще натовари още повече Турция, която към този момент е в разгара на икономическа рецесия и се бори с инфлацията, която е близо 50% – с внезапно покачващите се цени на храните, горивата и електрическата енергия.

И както нормално, тежестта ще пада най-тежко върху най-уязвимите.

По-бедните хора харчат по-висок дял от приходите си за храна и отопление ", сподели Иън Голдин, професор по глобализация и развиване в Оксфордския университет.

Украйна, от дълго време известна като " житницата на Европа ", в действителност изпраща повече от 40% от своята пшеница и експорт на царевица за Близкия изток или Африка. Там има опасения, че по-нататъшният дефицит на храна и повишението на цените могат да провокират обществени безредици.

Ливан, да вземем за пример, който претърпява една от най-опустошителните стопански рецесии от повече от век, получава повече от половината си пшеницата от Украйна, която е и най-големият експортьор в света на масла от семена като слънчоглед и рапица.

Вчера Белият дом отговори на решението на Путин да признае независимостта на Донецка и Луганска национални републики, като сподели, че ще стартира да им постанова лимитирани наказания.

Президентът Байдън скоро ще издаде изпълнителна заповед, забраняваща вложенията, търговията и финансирането на тези региони”, съобщи Джен Псаки, представител на Белия дом.

Анализатори, наблюдаващи развиващия се спор, са начертали редица сюжети – от леки до тежки. Последствията върху фамилиите на работническата класа и търговците на Уолстрийт зависят от това по какъв начин ще се развие една инвазия: дали съветските войски остават покрай границата, или нападат украинската столица Киев; дали боевете не престават дни или месеци; какви западни наказания се налагат; и дали Путин ще отговори, като спре доставките на газ за Европа, или ще стартира да ползва подли хакерски атаки.

„ Всичко това може да се разгърне на стадии. Да се разиграе като огромна драма на занимателен каданс”, сподели Джулия Фридландър, шеф на самодейността за ръководство на стопанската система в Атлантическия съвет.

Както стана ясно от пандемията, дребни спирания даже единствено в един район, могат да генерират огромни разстройства и то много надалеч. Изолираният дефицит и скокове в цените – без значение дали на газ, пшеница, алуминий или никел – могат да се окажат “снежна топка” в свят, който към момента се бори да се възвърне от пандемията.

Трябва да погледнетe фона, на който се случва всичко това. Има висока инфлация, обтегнати вериги за доставки, неустановеност по отношение на бъдещите дейности на централните банки и какъв брой упорито ще се покачват цените”, изясни Грегъри Дако, основен икономист за EY-Parthenon.

Допълнителните натоварвания може да са относително дребни и изолирани, само че те се натрупват върху стопански системи, които към момента се възвръщат от ударите, нанесени от пандемията.

Това, което също е ясно, добави Дако, е, че

политическата неустановеност и неустойчивостта тежат върху икономическата интензивност ".

В този ред на мисли, нашествието може да има двоен отрицателен резултат – закъснение на икономическата интензивност и повишение на цените.

В Съединените щати Федералният запас към този момент е изправен пред най-високата инфлация от 40 години насам – 7.5% през януари, и се чака да стартира да покачва лихвените проценти още идващия месец. По-високите цени на силата, провокирани от спор в Европа, може да са преходни, само че биха могли да подхранят терзанията по отношение на “спиралата” на заплатите и цените.

Бихме могли да забележим нов изблик на дълбока инфлация”, сподели Кристофър Милър, гостуващ помощник в Американския институт за предприемачество и помощник в университета Тъфтс.

Освен това, подклаждан от опасенията за още по-голяма инфлация, е вероятен дефицит на съществени метали, като паладий, алуминий и никел. По този метод ще се сътвори още едно спиране на световните вериги на доставки, които по този начин или другояче към този момент страдат от пандемията, блокадите на камиони в Канада и дефицитът на полупроводници.

Цената на паладия, да вземем за пример, употребен в автомобилни изпускателни системи, мобилни телефони и даже зъбни пломби, се увеличи през последните седмици заради опасения, че Русия, най-големият експортьор на метала в света, може да бъде откъсната от международните пазари. Цената на никела, употребен за производството на стоманени и електрически батерии за коли, също скача.

Твърде рано е да се реши точното влияние на въоръжения спор, тъй като това е ужасно съществено нещо”, безапелационен беше Ларс Стенквист, основен софтуерен шеф на Volvo, шведския производител на камиони.

„ Имаме редица сюжети, поставени на масата, и следим развиването на обстановката всеки ден “, добави той.

Западът предприе стъпки, с цел да притъпи въздействието върху Европа, в случай че Путин реши да отмъсти. Съединените щати ускориха доставките на полутечен природен газ и помолиха други снабдители, като Катар и Япония, да създадат същото.

Търсенето на нефт може да добави инерция към договарянията за обновяване на договорката за ограничение на нуклеарната стратегия на Иран. Държавата, която се прави оценка, че има до 80 млн. барела нефт на предпазване, е блокирана от огромна част от международните пазари от 2018 година, когато президентът Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарното съглашение и наложи още веднъж глобите.

Някои от глобите против Русия, които администрацията на Джо Байдън обмисля, са преустановяване на достъпа до системата за интернационалните заплащания, известна като SWIFT. Също по този начин възбрана на фирмите да продават на Русия каквото и да било, което съдържа съставни елементи, създадени в Америка. Това би навредило на всеки, който прави бизнес с Русия. Но като цяло Съединени американски щати са доста по-малко уязвими от Европейския съюз, който е най-големият търговски сътрудник на Русия.

Американците, както Байдън към този момент предизвести, евентуално ще виждат по-високи цени на бензина. Но защото Съединени американски щати са огромен производител на природен газ, тези нараствания на цените не са толкоз внезапни и толкоз необятни, колкото другаде. А Европа има доста повече връзки с Русия и взе участие допълнително финансови транзакции, в това число заплаща за съветския газ.

Петролни компании като Shell и Total имат взаимни предприятия в Русия, до момента в който BP се хвали, че е един от най-големите задгранични вложители в Европа, с връзки с съветската петролна компания “Роснефт”. Airbus, европейският авиационен колос, получава исполин от Русия. И европейските банки, изключително тези в Германия, Франция и Италия, отпуснаха милиарди долари на съветски кредитополучатели.

Тежките наказания, които ще рефлектират мъчително и всеобхватно върху Русия, имат капацитет да нанесат големи вреди на европейските клиенти “, сподели Адам Тууз, шеф на Европейския институт към Колумбийския университет.

В взаимозависимост от това, което се случва, най-значимите резултати върху международната стопанска система могат да се проявят единствено в дълготраен проект. Един от резултатите би бил Русия да построи по-тесни стопански връзки с Китай. Двете народи неотдавна договориха 30-годишен контракт за доставка на газ за Китай по нов водопровод.

„ Русия евентуално ще насочи целия експорт на сила и първични материали към Китай “, сподели Карл Вайнберг, основен икономист в High Frequency Economics.

Кризата също по този начин способства за преоценка на структурата на международната стопанска система и загрижеността за самодостатъчността. Пандемията към този момент е налице – тя акцентира негативните страни на далечните вериги за доставки, които разчитат на икономично произвеждане.

Сега зависимостта на Европа от съветския газ подтиква полемики за разширение на енергийните източници, което може в допълнение да в профил наличието на Русия в международната стопанска система.

„ В дълготраен проект това ще тласне Европа към диверсификация. Що се отнася до Русия, действителната цена, която ще заплати, ще бъде “разяждаща”. С течение на времето доста по-трудно ще се прави бизнес с съветски организации, което ще стопира инвестициите”, заключи Джефри Шот, старши помощник по интернационална комерсиална политика в Института за интернационална стопанска система Петерсън.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР