След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той

...
След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той
Коментари Харесай

По какво да познаем липсата на цинк в тялото

След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той взима присъединяване в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система, за синтезата на протеините и нуклеиновите киселини, както и за зарастването на рани. Освен това цинкът е нужен за естественото действие на обонянието и вкусовите усещания. Многото функции на този микроелемент демонстрират какъв брой разностранни може да бъдат следствията при продължителен недостиг на цинк в органзима. Това може да затрудни вярното диагностициране на положението, тъй като признаците може да наподобяват тези при доста по-различни медицински положения.

Има обаче няколко отчетливи недоволства, които експертите дефинират като типичен признаци на недостига на цинк. Появата им би трябвало да алармира, че е нужна смяна в хранителния режим с включване на повече храни, богати на цинк.

Класическите признаци при недостиг на цинк в организма включват:

Изтъняване и оредяване на косата – трайният дефицит на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин – главният систематичен белтък на космите. Така косопадът и изтъняването на косъма са първите последици при липса на задоволително количество цинк в храната.

Проблеми със здравината и типа на ноктите – дефицитът на цинк се отразява и на ноктите, заради същата причина, заради която въздейства и на положението на косата. Ноктите са измежду най-бързо растящите структутри на тялото, а неналичието на цинк не разрешава пълноценно разделяне на клетките в тях. Така растежът на ноктите доста се забавя. В допълнение те стават по-чупливи, а на разнообразни места по тях се появяват забележими бели петънца.

Поява на афти и язвички по лигавицата на устата – всяка спънка пред естествения напредък и разделяне на клетките се отразява и на положението на лигавиците на тялото.

Проблеми със зъбите – цинкът е естествена част от състава на слюнката и емайла. Ниските равнища на цинк се отразяват пагубно на здравината на зъбите, те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

Кожни проблеми – открито е, че повече от половината хора с акне имат дълготраен недостиг на цинк в организма. Затова множеството медицински средства за лекуване на акне комбинират антибиотик и цинк в състава си. Освен това намалените равнища на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекалено пресушаване и лющене.

От недостиг на цинк са най-застрашени вегетарианците, веганите и хората, злоупотребяващи с алкохол или медикаменти, които може да повлияят усвояването на цинка. Независимо от аргументите за появяването му, дефицитът на цинк може да бъде овладян с навременна смяна в хранителния режим и включването в него на повече храни, богати на цинк.

Най-богатите източници на цинк измежду храните са спанакът, агнешкото и говеждото месо, по-екзотичните морски храни (стриди, скариди и омари), тиквените семки, кашуто и, за оптималната наслада на всички – черният шоколад.

Източник: puls.bg

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР