След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато

...
След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато
Коментари Харесай

Стартира нова кампания за деца във Варна С предпазен колан на задната седалка“

След изключителния триумф на акцията през миналата образователна година, когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 учебни заведения във Варна и района, на 17.04.2018 година беше даден стартът на второто издание на самодейността за сигурност на децата в колите. Тази година тя се организира под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни образования в първите класове на две учебни заведения.

Организаторите във Варна имат още веднъж мощната поддръжка на Областна администрация, Община Варна, Регионално ръководство на образованието – Варна, БЧК и доста други институции и компании от Варна и района.

Инициативата има две съществени цели. Първата е просветителна. Целта е да бъдат обхванати близо 3600 деца от първи клас в над 50 учебни заведения във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Те ще бъдат подготвени за " инспектори по коланите “ и ще внимават всички пасажери в колата да са с вярно сложени колани. От средата на април до края на май 2017 година над 100 доброволци от " Солвей Соди “ и сътрудници ще влизат в класовете, като посредством интерактивна презентация ще изясняват какъв брой е значимо децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да слагат вярно защитния колан.

Втората цел е да се притегли вниманието на децата и най-много на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на построени привички за слагане на колан при пътуването на задната седалка на автомобила. По този мотив бе основана и Фейсбук група https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/​. Нов детайл в тазгодишната акция е организирането на пилотни срещи с родители в три варненски учебни заведения.

Г-н Номикос, изпълнителен шеф на " Солвей Соди “: " Наблюденията ми са, че децата всеобщо не слагат колан на задната седалка, което заплашва сигурността им при пътешестване с автомобил. Това е обвързвано със слабата осведоменост на родителите за сериозните опасности, на които децата се излагат. Повечето пасажери на предната седалка на колите са с защитни колани, което е доста позитивно, до момента в който тези откъм гърба, като се изключи най-малките деца, нормално не слагат колани. Нека дружно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде избавен, напъните ни няма да са отишли на вятъра. Благодаря на всички доброволци и сътрудници, както и на сътрудниците от " Солвей Соди “, които направиха реализирането на тази самодейност допустимо. Обединяването на толкоз разнородни сътрудници към тази идея е извънредно позитивен факт. Това също значи, че всички сме загрижени. “ 

Според формалната статистика за 2017 година България е с най-голям брой починали при пътни катастрофи по отношение на другите европейски страни.

Над 1100 деца на възраст сред 6 и 17 години са били съществено засегнати, 36 от тях са починали. Голяма част от потърпевшите са останали с трайни увреждания за цялостен живот.  Много от починалите са били без колан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР