- След исторически приетия вот на недоверие, първият в рамките

...
- След исторически приетия вот на недоверие, първият в рамките
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Управляващите не можеха да управляват и затова паднаха от власт



- След исторически признатия избор на съмнение, първият в границите на новата ни политическа история, ние продължаваме със срещите с главните основни настоящи лица от последните дни и седмици. Мой посетител ще бъде един от министрите в оставка. Само че той е министър в оставка не поради вчерашния избор на съмнение, а тъй като партия „ ИТН " отдръпна четиримата си министри, които бяха от тяхната квота в границите на кабинета „ Петков ". Още преди дни това беше направено с решение на водача на партията Слави Трифонов. Казвам положително утро на Гроздан Караджов - министър в оставка.

Гроздан Караджов: Добро утро.

- Кирил Петков сподели, че вчерашният ден е бил прекрасен ден, изтъквам, за европейска България. За вас прекрасен ли беше вчерашният ден, господин Караджов?

Гроздан Караджов: Вчерашният ден беше, за мен беше ден като всеки различен, аз си правих работата както всеки различен ден. Просто вечерта беше вотът на съмнение, който свърши с почти предизвестения си край. А беше предупреден, тъй като самата, това е логически завършек на една нелогична коалиция, през цялото време тя беше доста сложна и изискваше доста самообладание, доста умения, с цел да се задържи, каквито за жалост не бяха проявени от страна на главния сътрудник, защото вие разбирате - там са три обособени съглашения. Ние нямаме общо съдружно съглашение и по този начин да се каже пазачът на мира на съдружния мир беше „ Продължаваме промяната ", там е и виновността за разпадането.

- Нелогична коалиция, казвате. Само че вие бяхте част от нея, 6 месеца, преди този момент подписахте и съдружно съглашение.

Гроздан Караджов: Тя през цялото време е нелогична, тъй като има десни, има леви, има хора с неопределена политическа ориентировка, има център-дясно.

- В един миг обаче, решихте, че е допустимо да работи дружно.

Гроздан Караджов: Спомняте си, че всички ясно обявиха, че това е доста сложна коалиция, съвсем невъзможна. Тя не е разумна от идеологическа позиция и последва логическия си край.

- С облекчение или отчаяние приемате събитията от вчерашния ден и вота на съмнение?

Гроздан Караджов: Аз го одобрявам с облекчение, тъй като в последно време потребната работа не беше толкоз доста, колкото би трябвало да бъде. Т.е. по-скоро щяхме към този момент да навредим на България и на българските жители. Тук не е значимо кой по какъв начин се усеща в обединението. Важното е какво можеш да направиш за българските жители и какво в действителност на тях им липсва.

- Важно е обаче и какво се случва, откакто държавното управление действително към този момент е в оставка и предварителните избори чукат на вратата. С Христо Иванов разговаряхме преди минути, сподели че по този метод вие с останалите три партии хвърляте страната в обърканост и невъзможност.

Гроздан Караджов: Разбирам. Това е проклинание, това е някаква прогноза, още през днешния ден не съм хвърлял фасул, с цел да ви кажа дали ще се случи тази злополука, която е споделил Христо Иванов във вашето студио. Но мога да кажа следното - има доста тежки проблеми пред българското общество. Няма по какъв начин да продължаваме да обясняваме с някакви доставки, забавени вериги за какво бензинът е 3,60 лева - 3,50 лева Нефтът, който взимаме, петролът, който взимаме са даже на по-ниска сборна цена. Защо е този 1,20 лева нагоре? Ето това би трябвало да реши идващото държавно управление.

- Някой ще каже - във всички европейски страни цените не са такива каквито вие казвате, няма по какъв начин да са 2 лева, такива бяха преди 1 година.

Гроздан Караджов: Във всички европейски страни крайният артикул бензинът, който използваме е общ брой от всички разноски, които са направени и когато по пътя има монополни сдружения, това нещо се контролира. У нас е същото. Само че за какво е 3,60 лева, за какво в България е 3,60 лева, при изискване, че отново споделям, сборът от разноските на рафинерията ни прави сметката, че би трябвало да е с 1,20 лева по-ниско. Трябва да е като предходната година. Няма аргументи той да е скочил толкоз доста. Ето това ще го реши идващото държавно управление, щом това не се оправя, идващото би трябвало да го реши.

- Във вчерашния ден ГЕРБ ви даваха за образец. Казваха невиждан избор на съмнение, те споделяха и невиждан вицепремиер разсипва от рецензия личния си кабинет, личното си държавно управление. Как се чувствахте вие, когато излязохте на трибуната и трябваше да критикувате хора, след това заставайки един до друг отново с тях?

Гроздан Караджов: Много хора евентуално са очаквали и са били сюрпризирани, че аз не си замълчах, когато се изсипваха неистини и обвинявания към мен, които не са предпазени с никакви доказателства. Всички свои доказателства аз ги демонстрирах и пред народните представители - ето ги, неистина по неистина са номерирани с документи, които потвърждават тъкмо противоположното на лъжите на министър-председателя. Аз не можех...

- Да, само че обстановката беше дума против дума от самото начало. Или документ против документ.

Гроздан Караджов: Не е дума против дума. Дума против документ, тъй като когато се упрекват примерно Има Такъв Народ и аз, че сме желали да харчим без надзор някакви пари, ето ви кой е желал да ги харчи през 2021 година - прочетете, заглавието „ Кабинетът желае да преразпредели порциите в пътното строителство ". Порциите в пътното строителство се свързват с обръчите от компании и кой е желал да ги даде без надзор - създателят на „ Продължаваме промяната ". Вие какво желаете да ми кажете - че когато мен ме заливат с неистини, аз би трябвало да си мълча. Много свикнахме, че това е част от играта, само че аз не мога да си мълча.

- Имахте задоволително време. Наскоро даже бяхте наш посетител и сме говорили по тези тематики, по тази причина желая да отделим времето си в този момент за хоризонта напред. Има ли като министър на районното развиване и благоустройството в оставка, човек който се занимава с пътища, има ли в този момент път назад към масата на договарянията? Христо Иванов е един от тези, които считат, че би трябвало да се приказва още веднъж. Вие ще говорите ли с „ Продължаваме промяната " и останалите си сътрудници?

Гроздан Караджов: Силно съм песимистичен при този метод на говорене, мятане на неистини и на обиди от страна на „ Продължаваме промяната ", тази свирепа изразителност, която те употребяват, заклеймявайки всеки, който и минимум ги подлага на критика, без значение дали основателно или не, те не престават да сипят обиди. Или тяхното, или нищо. Те по този начин управляваха, по този начин и паднаха от власт. Не е отговорен министърът...

- Същото нещо чуваме обаче от тяхна страна във връзка с Има Такъв Народ?

Гроздан Караджов: Аз споделям моето мнение. Не е отговорен нито мафията, нито Движение за права и свободи им е отговорно, нито съветският деспот. Никой не им е отговорен. Не можеха да ръководят и по тази причина паднаха от власт.

- Време е за равносметки обаче. През по-голямата част от вашите 6 месеца като министър бяхте под стрес и напрежение. Станахте не просто очевидец на митингите на пътните строители, дори и техен участник, което също беше казус - министърът излиза, с цел да поддържа протестиращи против държавното управление. Провалихте ли се обаче в намиране на излаз в обстановката с пътищата, господин Караджов?

Гроздан Караджов: Не. И тук в действителност с помощта на напъните и на министър-председателя, и на финансовия министър, и на цялата коалиция, съумях да изляза от клопката, в който бяха хванати пътните поправки. Успяхме да излезем с решение на Народното събрание безусловно консенсусно. И другият подобен огромен маркер беше тола, там също имаше доста митинги на превозваческите компании. Успях да беседвам с тях до последно. Вчера Министерски съвет взе решение за повишение на тола и към този момент този, който употребява повече, ще заплаща повече и този, който замърсява повече, ще заплаща повече. Така че тази интервенция е завършена, това е неоспорим триумф и приключена промяна.

- Аз си поопресних познанията и информацията от миналите 6 месеца и видях, че първоначално, когато встъпихте в служба министър разобличавахте неприятните контракти в пътното строителство, изтъквам ваши думи - неприятните контракти на ГЕРБ. Как внезапно се превърнахте в човек, който желае да бъде платено на същите тези компании, с които са сключвани неприятни контракти?

Гроздан Караджов: Чрез лъжите на министър-председателя и този вид говорене. Аз ги разобличих, мога да ги разоблича и пред вас. Веднага ви демонстрирам документа, с който аз съм изискал тези контракти да бъдат, ето ви го, от 31 януари до министър-председателя, министъра на вътрешните работи и министъра на финансите, съм изискал те да бъдат прекъснати, вижте тук, те да бъдат прекъснати, в случай че желаете да ви изтъквам - са подписани в нарушаване на Закона за публичните поръчки, като такива същите би следвало да бъдат прекъснати. Народно събрание следва да осъди тези противозаконни процедури. На втора страница споделям, че и градежите, които са направени в нарушаване на Закона за устройство на територията без позволение за градеж, също би трябвало да бъдат отстранени.

- После идва обаче трансформацията, аз по тази причина ви запитвам, господин Караджов.

Гроздан Караджов: Ето я трансформацията.

- После желаете разплащане на тези компании.

Гроздан Караджов: Не, не желая. После идва на 12 май срещата, на която получавам от министър-председателя, следните инструкции, от началника на кабинета му Лена Бориславова, само че това напътствие е от министър-председателя да разреши дотъкмяване на строителните действия при изискванията на подписаните контракти, тези неприятните ин хаус контракти, това е закононарушението на века и инструкцията е да довърши строителните действия посредством частични индексации. Т.е., когато аз получавам указания да продължа противозаконните контракти по ин хаус, да ги продължа като ги третирам като строителни действия и да се обезпечи отнасяне на подписаните контракти като контракти за строителство, това значи, че въпросът към този момент е решен, без значение аз какво съм предложил през януари, това е решението. И ние започваме да я предвиждаме тази активност. Та с мантрата желали ли сте ги тези пари, откакто съм получил от министър-председателя инструкцията да работя по ин хаус договорите, в тази посока, да легализирам противозаконното, предоставено ми от него и от тримата други министри, аз ги планувам в бюджета. И по-късно тъй като и това е една голяма мантра - желая ли съм ги, не съм ли, ето какво написа в документа, за който споделят той ги е разписал, той ги е желал. Не, думата желая я няма. Аз споделям - съгласува плана на решение на Министерски съвет за утвърждение на плана за бюджет. Ето го. Съгласувам го. И надолу в Първо римско, споделям - спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо. И не преставам - това са готови от администрацията неща.

- Всичко това обаче постфактум, а не по време на ръководството взаимно с Има Такъв Народ и останалите партии. Очевидно не успяхте да намерите пресечна точка и да работите дружно като обединен механизъм.

Гроздан Караджов: Въпросът в никакъв случай не е бил за парите, в никакъв случай не е поставян въпросът по този метод, не е имало такава драма. Драмата пристигна с неуважението и незачитането на правото на съдружния сътрудник. След като, първо...

- Не поради пари се разпадна обединението?

Гроздан Караджов: Не. Дайте ми 10 секунди, тъй като видях, че тук влезе репортаж от Народно събрание, хората желаят да схванат истината. Още през март месец бяха влошени връзките в обединението. От тази дата вие знаете, тук сте го коментирали във вашето студио, че не си говореха водачите на Има Такъв Народ и Политическа партия. Като последна мярка се взе решение да вървим аз и Балабанов на съдружния съвет, като по-търпими, по-така да се каже консенсусни, да търсим диалог. И на фона на всичко това, тогава не е имало никакъв бюджет, никаква актуализация. Нямаше Македония, нямаше КГПП и други измислици, които в този момент това са едни мечти.

- Но пък зрееше тематиката с Българска народна банка.

Гроздан Караджов: Точно по този начин. И се стартира едно пазарене, което рефлектира главно върху Републиканската пътна мрежа. Но да ви кажа към този момент края на изречението, в случай че ми позволите. Тогава се внесе тук преди месец някъде, се внесе решението за въвеждане на еврото в България. Всички - и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ сме за въвеждането на еврото. Поискахме една седмица пролонгация като съдружни сътрудници да се гледа. Силово се внесе в Министерски съвет и мина с 9 на 7 гласа. Вторият път, когато се внесе силово нещо беше законът за актуализацията на бюджета. И това беше капката, която преля чашата.

- Ще останете ли в Има Такъв Народ?

Гроздан Караджов: Аз не съм член на партията. Аз бях номиниран, не съм се явявал на избори, не считам да се явявам на избори. Смятам, че свърших работа чисто технократски. Напоследък бях атакуван и това стана 2 часа, откакто се изтеглиха министрите. Какво се случи? Изведнъж станахме мафията, корумпирани и мутри. Това не е истина и хората за благополучие го виждат.

- Благодаря ви, господин Караджов.

" Тази заран " Бтв

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР