След информацията, че , научната общност бързо би аларма -

...
След информацията, че , научната общност бързо би аларма -
Коментари Харесай

Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР

След информацията, че, научната общественост бързо би тревога - дали той в действителност може да се трансформира в извършител на още по-тежка пандемия? Според някои появяването му на процедура поставя началото на напълно нов вариант, против който построените антитела след имунизация и преболедуване няма да работят. Според други пък, паниката евентуално ще се окаже подправена и няма мотив за кой знае какво терзание.

Вариантът носи научното название B.1.1.529, като има огромна възможност да получи названието " Ню ", откакто от СЗО одобриха типовете на вируса да се значат с букви от гръцката писменост. Той съдържа 32 разновидности, доста от които демонстрират неговата висока инфекциозност, устойчивост към ваксини и повече промени в шиповия S-протеин (с който вирусът прониква в клетките ни) от всички други разновидности до момента.

Възможно е разновидността се е формирал при човек с отслабена имунна система, да вземем за пример пациент с ХИВ - нещо, което е голям проблем в Африка, като точно ЮАР е на едно от първите места по брой серопозитивни в света. Как е допустимо коронавирусът да мутира със светкавична скорост, когато попадне в организъм на човек, който е със съществени имунни дефицити -!

За сериозността на откритието сигнализира и математикът и експерт по разбор на данни  от Юнивърсити Колидж Лондон (UCL). Според нея в удостоверение на това са и данните, които сочат, че единствено за 3 седмици, позитивните проби в южноафриканската провинция Хуатенг от под 1% положителни проби са нарастнали до 30 на 100. Тя прецизира, че секвенирането на пробите оттова е посочило, че B.1.1.529 стартира бързо да измества до момента преобладаващия Делта вид - първо са открити 6 случая, на идващия ден безусловно към този момент са открити 77 т.е. посредством развой на секвениране, който е по-труден и се прави на дребна част от позитивните проби. Тя ползва и диаграма на разпространяването на другите разновидности в Хуатегн, от която излиза наяве, че новият се популяризира стремително.

The bias of sequences towards Guateng means that it looks as if B.1.1.529 is rapidly taking over from Delta (red) and C.1.2 (yellow) on chart of sequenced cases - but few samples.

BUT there is one stroke of luck - it also has " S-gene dropout " like Alpha did, which means... 6/16
— Prof. Christina Pagel (@chrischirp)

Пейгъл предизвестява, че в идващите седмици евентуално ще се следи извънредно бързо разпространяване на B.1.1.529 и в други провинции на Южна Африка. Според нея данните досега демонстрират, че новооткритият вид може да има съществени преимущества пред Делта. " Какви тъкмо са тези преимущества и какво значение ще окажат върху избягването на имунния отговор и заразяемостта, към този момент не е ясно ", прецизира тя.

Според Пейгъл обаче се знае, че новият вид има доста повече разновидности от предходните, като от опита до момента излиза наяве, че те са свързани както с по-висока инфекциозност, по този начин и с по-голяма устойчивост против формираните антитела досега – без значение дали става въпрос за ваксина, преболедуване или лекуване с моноклонални препарати.

Като образец за заплахата от новия вид тя показва загрижеността на английски учени, както и обстоятелството, че южноафриканските управляващи дадоха специфична конференция по въпроса. Предстои и среща на СЗО по тематиката.



Пейгъл е безапелационна, че би трябвало да се работи незабавно и Южна Африка да бъде поставена в алената зона, както ѝ да се изпрати филантропична помощ с ваксини. " Според мен Англия би трябвало да работи незабавно. Тъй като страната е интернационален пътен възел, би трябвало да сме бързи, в противоположен случай рискуваме да закъснеем съдбовно ", предизвестява тя. Пейгъл прецизира, че в случай че паниката въпреки всичко се окаже подправена, то възможните ограничения могат бързо да бъдат свалени. " Надявам се, че към момента този вид не е тук (във Великобритания). Към момента нямаме безапелационни доказателства, че B.1.1.529 е по-заразен или че заобикаля по-ефективно имунната отбрана, само че имаме задоволително аргументи да подозираме това. Нека бъдем супер дейни с имунизационната акция и да вземем превантивни ограничения ", приканва експертът.

За заплахата от новия вид предизвестява към този момент неколкократно и молекулярният биолог, който е част от департамента по генетика в Станфордския университет. Според него, който вероятно да носи името SARS-CoV-3/COVID-21/22 ".

Маринов прави съпоставяне сред този вид и открити неотдавна коронавируси измежду плъхове в Ню Йорк. Причината е, че има доста огромно подобие сред секвенция от тези вируси и ситуацията с B.1.1. А въпросната секвенция при вируса от плъхове (WNY4, което е генетична линия) се оказала изцяло резистентна към " всичките три класа обезвреждащи антитела " (т.е. и основани след преболедуване, и след ваксинация), твърди Маринов.

Молекулярният биолог показва и друго – има растеж на нови случаи в провинция Хаутенг (той написа погрешно Гаутенг) в Южна Африка и секвенции на проби са посочили съществуване на B.1.1. Той написа, че имунизациите, както и коктейлите с моноклонални антитела " са пробити съвсем изцяло, в това има доста малко подозрение ". " Така че в случай че в действителност се популяризира световно, ще останат първоначално като оръжия против него единствено хапчетата на Merck и Pfizer до момента в който се чака реформулирането на имунизациите и новата имунизационна стратегия ", прибавя Маринов.

Малко по-късно Георги Маринов показа и нова информация по отношение на разновидността. Според него не е изключено той да бъде първият вид, означен от СЗО с VOHC - Variant of Highest Concern, или извънредно стеснителен, тъй като е изключително инфектиран и/или демонстрира мощна устойчивост към съществуващите антитела. Нито един от досегашните разновидности на вируса не е получавал такова название, показващо най-високото равнище на заплаха.

Георги Маринов показва и друго – в Африка репродуктивното число /R_t/ на B.1.1.529 все още е някъде към 2.2. " Такава висока стойност на R_t не се е следила досега при Делта вълната там, която беше в действителност брутална. И е необикновено R_t да е толкоз висок в случай, че в Южна Африка има доста високи равнища на предходно заразяване (ако и Хаутенг да беше най-слабо засегнатата провинция, там отново са умрели 0.35% от цялата популация, при междинна възраст под 30 години), въпреки всичко има 30% имунизирани и не е като държанието да е като това през 2019 година Това са стойности, каквито се виждаха при започване на пандемията, когато популацията беше напълно имунологично наивна ", отбелязва биологът.

" Засега съветът е всички да се подготвят за рестарт на пандемията ", отбелязва още ученият. Според него разновидността евентуално към този момент е изнесен на всички места по света като се има поради, че границите са отворени. " Съответно следва всички да се смятат оттук-нататък за напълно неимунизирани, без значение какъв брой дози са си поставили. Дано да не е по този начин и това да е подправена тревога, само че рационалното нещо е да се подходи по този метод. И да се помни, че когато алармата не е подправена, нещата ще наподобяват тъкмо по този метод ", безапелационен е Георги Маринов.

Толкова ли е зле?

Все отново някои учени разясняват пред английски медии, че поради многото разновидности този вид може да се окаже неустойчив и да не тръгне по пътя на международната доминация - поради многото разновидности, които му дават по-голяма устойчивост против антитела. Такова е мнението на професор Лорънс Йънг, вирусолог във Медицинския институт на Уоруик. Британските здравни служби обаче оповестиха, че деликатно следят обстановката - тъй като новият вид има и разновидност (N501Y), която беше следена при Алфа разновидността (британския), която оказва помощ на вируса да стане по-заразен.

Доза оптимизъм в обстановката вкарва и ръководителят на лаборатория в Берн. " В света непрестанно пораждат доста разновидности и се следят непрестанно. Доколко могат да заобикалят имунизациите и най-много дали са толкоз заразни, че да се конкурират с делта и делта+ разновидностите е въпрос на изясняване и наблюдаване. Всяка разновидност в шипчестия белтък, като се изключи че води до изменена сензитивност към антителата, води и до смяна на прилепчивостта към АСЕ-рецептора - тя може да се усили, да не се промени или да намалее. Така че не се тревожете и стряскайте, доста мутанти на Ковид-19 бяха открити, които не съумяха да се разпространят и не бяха толкоз заразни, колкото преобладаващите разновидности. Всичко това би трябвало да се наблюдава без суматоха ", приканва той.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР