След идването на талибаните на власт в Афганистан, производството на

...
След идването на талибаните на власт в Афганистан, производството на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Пътят на дрогата е път на бежанците

След идването на талибаните на власт в Афганистан, производството на опиат в страната беше кратко с 95%, само че то се трансферира в прилежащите страни Мианмар, Лаос и Тайланд така наречен „ златен триъгълник “. В резултат в Афганистан се появява още по-голяма беднотия и бежанците се усилват. 600 000 души са навлезли в Пакистан след идването на талибаните и там към този момент афганистанците са близо 3,5 млн. души, от които едвам 1,2 млн. души имат право да работят. Това показа Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите пред конференция, проведена от Международния институт за сигурност и съдействие (МИСС).

Тя е член на Делегацията за връзки с Афганистан на Европейският парламент (ЕП) и следи от близко протичащото се в страната. Като публицист Елена Йончева е създател на документалния филм „ Добре пристигнали в Афганистан “, в който с многочислени репортажи и изявленията от място се показва обстановката при първото идване на власт на талибаните през 1996 година

Сега беше изработен опит опиумът да се размени с производството на пшеница, само че тя дава 12 пъти по-ниски приходи. Производството на шафран също не е опция, защото от един хектар за една година се създава 12 кг. опиат, а от един хектар за една година – 200 гр. шафран. На петата година реколтата доближава половин кг, изясни Елена Йончева. Държавата и външните донори не оказват помощ на популацията. Заради обедняването и тежките условия в прилежащ Пакистан, бежанците от Афганистан потеглят към Европа, в това число към България. Пътят на дрогата е път на трафикантите на хора, сподели тя. Според евродепутата би трябвало засилен надзор върху производството и търговията с опиати, и пакет за взаимност с популацията на Афганистан.

Над 1 милиарда $ е загубата на търговците на опиат, разяснява някогашният вътрешен министър Румен Петков, който е ръководител на МИСС. В разследване на намаляването на опиума и надлежно на хероина, се усилва производството на синтетични опиати. Според него Европа не се интересува за произхода на парите, с които се създават те, с които се основават мобилни лаборатории; не се търсят средствата за създаване на инфраструктура и транспорт на дрога; не се подхващат дейности за предварителна защита в учебните заведения. 28% от децата на възраст от 15 до 20 година в България най-малко един път са употребявали опиати, сподели той. Катастрофата е неизбежна, в случай че не институционализираме битката с опиатите, съгласно някогашния вътрешен министър.

Фентанилът е новата синтетична дрога, която е 40 пъти по-силна от най-силните опиати и 2,3 мг фентанил са задоволителни да убият човек, уточни още Елена Йончева. Като член на комисията по външна политика на Европейския парламент преди два месеца тя посети Мексико и Коста Рика, където беше разискван казусът с производството на фентанил. Тя означи, че Европейски Съюз възнамерява да се разположат европейски служители на реда, специалисти по опиати по тези пристанища в Коста Рика и Мексико, от които потеглят кораби за Европа и идват кораби от Китай, откъдето постоянно се внасят прекурсори. Да се прекъсне нещо, което е извънредно рисково и за България.

Участниците в конференцията, измежду които доктор Ели Кармон, старши откривател в Международния институт за битка с тероризма в Херцлия, Израел и някогашен консултант на министъра на защитата, Драгутин Мате, някогашен министър на вътрешните работи на Словения, дипломат Горан Йонов, някогашен зам.-министър на вътрешните работи, адв. Любомир Михайловски, министър на вътрешните работи на Северна Македония 2004-2006 година, Аурел Джорджеску, работил осем години като полицейско аташе на Румъния в България и други, разискаха рецесията в Близкия Изток, сюжетите, при които спорът в Украйна може да повлияе на сигурността в Черно море и заплахата това да е последният стадий на стандартната фаза на войната, ролята на Турция за прекосяването на Проливите, опцията в България и Румъния да се асемблират военни кораби за Украйна, мигрантските потоци към Европа и връзките на трафика на хора с терористичните закани, както и приемането на България и Румъния в Шенген.

Личното ми мнение е, че не трябваше да се съгласяваме на участие в Шенгенското пространство единствено по въздух и море. Не трябваше да използваме това като вътрешен пиар, че сме постигнали нещо, а трябваше да желаеме всичко или нищо, разяснява след форума Елена Йончева. Някои от участниците в него споделиха, че София е изпуснала момента, когато Хърватия била присъединена към Шенген – тогава е трябвало да настояваме разширението на зоната да стане и с България, и с Румъния. Всички бяха безапелационни, че България и Румъния в този момент би трябвало да работят в съгласуваност и съдействие.

Елена Йончева разяснява и новия пакт за миграция, с влизането на мощ на който Дъблинското съглашение за ръководство на миграцията в Европейски Съюз ще спре да работи. Тя координира договарянията по пакта сред политическите групи в Екологичен потенциал, Съвета и Европейската комисия. Става дума за няколко законодателни плана, които ще бъдат от изгода на България и на Европейски Съюз, само че най-много на България и на страните, които се намират на външната граница на Европейски Съюз, сподели евродепутатът. Тя открои договореността за механизма за взаимност. Той планува когато в България, да вземем за пример, дойдат мигранти над избрана численост, останалите страни членки да поемат част от тях. Според настоящото Дъблинско съглашение ние отговаряме за всички мигранти, които минат през българската граница и са регистрирани тук. Затова и в случай че някой изиска, може да ни ги върне назад.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР