След хоспитализация с Covid-19 една трета от пациентите се оказват

...
След хоспитализация с Covid-19 една трета от пациентите се оказват
Коментари Харесай

Covid-19 има дългосрочни последствия върху една трета от заболелите

След хоспитализация с Covid-19 една трета от пациентите се оказват с трайни последици за здравето със засягане на разнообразни органи и възникването на психологични проблеми, откри проучване, представено от Франс прес.

Според учените тези последици са подценени от медицинските управляващи по света и те би трябвало да вземат ограничения в незабавен порядък за превъзмогването им.

" Имайки поради обстоятелството, че милиони хора по света бяха инфектирани от Sars-CoV-2, дълготрайното задължение върху физическото и психологичното здраве на хората остава пред нас. Ние разкриваме единствено върха на айсберга ", посочи Картик Сегал от Медицинския факултет на Харвардския университет, основен създател на проучването.

Covid-19 нападна основно белите дробове на болните, като респираторните усложнения могат да се задържат за дълъг интервал от време. Но беше открито, че вирусът поразява и други органи, предизвиквайки сърдечносъдови проблеми и хронични възпаления.

Статията на Картик Сегал, оповестена в сп. " Нейчър медисин ", проучва 9 проучвания, извършени в Европа, Съединени американски щати и Китай, наблюдавали пациенти за дълъг интервал от време. Така да вземем за пример едно италианско изследване, извършено върху 143 пациенти, установи при 90 % от тях най-малко един признак, който не е липсващ два месеца след изписването им от болница. А над половината от тях били с няколко. Най-честите недоволства били мощна отмалялост /53,1 процента/, зной /43,4%/, болки в ставите /27,3%/ или в гръдната област /21.7%/=
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР