След години очакване приемът на документи за прием в първи

...
След години очакване приемът на документи за прием в първи
Коментари Харесай

Кандидатстването за 1-ви клас вече ще става по електронен път

След години очакване приемът на документи за банкет в първи клас в София да се цифровизира, тази година това най-сетне ще се случи - в тази ситуация поради изключителното състояние и спазването на ограниченията за обществена отдалеченост. Кандидатстването за банкет в първи клас за образователната 2020/21 година, което стартира на 21-и април т.г., ще става по електронен път, оповестиха от Столичната община.

Удостоверителните документи по гражданско положение, нужни за кандидатстване на първокласниците в учебно заведение, ще бъдат обезпечавани от районните администрации като справки изцяло по длъжностен път , без да е належащо родителите да посещават общинската администрация за заявяване/получаване на документи и да заплащат такси за тях, споделят от общината. Става дума за няколко типа удостоверения - за промени по непрекъснат адрес, в случаите, когато е осъществявана смяна през последните 1-3 години, за промени по сегашен адрес, в случаите, когато е осъществявана смяна през последните 1- 3 години, уверение за сегашен адрес, за фамилно състояние, съпруг/-а и деца и за раждане на детето. Освен това, родителите ще могат да изтеглят и попълнят заявките за кандидатстване и да ги изпратят на съответното образователно заведение напълно по електроенен път на електронната поща на съответното учебно заведение.

" По този метод електронизираме целия развой, като на родителите няма да се постанова да посещават институциите, а напълно от у дома ще имат опцията да подадат заявките за първолаците. ", показват от общината.

Заявлението, попълнено от родителя и изпратено на електронната поща на учебното заведение или на друга електронна система, би трябвало да бъде въведено във входящия дневник на учебното заведение. Родителят от своя срана следва да получи на имейл входящ номер на документа. На 1 юни в 17.00 часа ще бъдат оповестени на електронните страници на учебните заведения описите с признатите възпитаници на първото класиране в учебните заведения в София. Публикуваните описи ще съдържат входящите номера от заявките на бъдещите първокласници. Записването на признатите на първо класиране деца е сред 2-и и 5-ти юни т.г.

Цялата информация за акцията, бланка на заявление, лист на образователните заведения и контактни с тях можете да се откри в графа „ Образование “ на Електронния портал на Столична община: https://www.sofia.bg/education-messages и на интернет страниците на районните администрации. Кандидатстването продължава до 21-ви май т.г.

Училищата към този момент оповестиха свободните си места и прилежащите си региони. Водещ при класирането още веднъж ще е правилото на уседналост. В първа група попадат деца с адрес в региона на учебното заведение, непроменян в последните три години. Във втората - с променян през последните една до три години адрес, в третата - с промени в адреса през последната година и в четвъртата - които живеят отвън региона на учебното заведение. Предимство имат деца, чиито братя или сестри до 12 години учат в учебното заведение.

Тази година се чака п ървокласниците в столицата да бъдат към 12 000 или с 500 повече от предходната.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР