След години битка с терористите иракските фермери-доброволци във войната-сега се

...
След години битка с терористите иракските фермери-доброволци във войната-сега се
Коментари Харесай

Заради войната и сушата: Водата в Ирак свършва

След години борба с терористите иракските фермери-доброволци във войната-сега се връщат в домовете и нивите си и откриват нов огромен проблем-недостиг на вода.
"Изграждането на язовири и други напоителни уреди в Турция и Иран, в композиция с все по-непостоянните превалявания в целия район, доведоха до намаляване в количеството на водата в основните иракски реки с минимум 40 % през последните десетилетия ", съобщи Хасан Джанаби, министър на водните запаси на Ирак.
Разрушаването на язовирите и на останалите водни инфраструктури в Ирак в резултат на годините боеве - и от неотдавнашно земетресение - също прави водоснабдяването непостоянно, уточни министърът.
Докато войната бушуваше, водата беше на втори проект, само че през днешния ден бързо се трансформира в главен източник на спор. Фермери в региони на Южен Ирак имат доста малко вода за зимната сеитба на пшеница, което докара до митинги и увеличение на недоволството, сподели също министърът.
До идващото лято даже питейната вода може да не доближава в някои региони. "Хората са доста, доста обезпокоени ", сподели Джанаби на конференция в Хага за климатичните промени и сигурността. "В момента ние сме изправени пред нещо като обществен спор. "
Климатичните промени способстват за усилване на заканите за сигурността по целия свят - от увеличение на миграцията до усилване на радикализма в горещите точки от региона на езерата в Чад и Мали в Африка до Ирак, споделиха държавни и военни чиновници на конференцията в Холандия.
Но ефикасното противопоставяне на тези закани остава предизвикателство значително, тъй като то постоянно изисква присъединяване освен на разнообразни страни, а и взаимоотношение сред представители на разнообразни области като миротворчество, отбрана на околната среда, сигурност на прехраната и миграцията, а те всекидневно не работят дружно.
"Има действителна нужда да бъдат събрани дружно всички обособени елементи на този пъзел ", съобщи Джанани Вивекананда, съветничка по климатичните промени и миротворчеството в немския мозъчен концерн Аделфи. По-специално ние би трябвало да притеглим хора, които споделят, че климатичните промени не са тяхна работа, добави тя. В някои случаи това в действителност стартира да се случва.
Американските военни, да вземем за пример, от години са водач в определянето на заканите за сигурността от позиция на климатичните промени. Те също по този начин трансформират личните си интервенции, в това число като понижават потреблението на горива от изкопаеми източници и прибягват към възобновима сила, споделят специалисти.
"Налице е към този момент подготвеност да се разбере по какъв начин тези трендове - дефицит на вода, изменящи се климатични фактори, енергийни запаси - засягат по-широката национална сигурност и геополитическа обстановка ", съобщи Шери Гудман, старши консултант за интернационалната сигурност в американския Център за климат и сигурност, политически институт с висши военни специалисти в своя ръб от съветници.
Много европейци по сходен метод от ден на ден схващат, че въпросите от върховен приоритет в страните им - като оправянето с растящите миграционни потоци - са тясно свързани със заканите за сигурността и климата, акцентира Моника Си Диан Хо, общоприет шеф на холандския институт за интернационалните връзки "Клигендал ".
"Виждаме какъв брой е незабавно това ", сподели тя. "Наистина се нуждаем да влагаме в климатичните проблеми за справяне с миграцията и бежанците и рисковете за сигурността, произлизащи от тях.
" Ирак и други страни се бавят в реакцията си към обвързваните с климата закани освен поради други належащи цели като войната с "Ислямска страна ", само че и тъй като натискът от измененията в климата се натрупва постепенно и по-трудно се усеща. Справянето с растящата опасност във водната сигурност обаче е мъчно в страна, дестабилизирана финансово от години на война и от ниските цени на петрола, които се отразиха на главния й източник на доходи ", сподели Джанаби, който дава отговор за възобновяване на пресушените южни блата - включени към този момент в листата на международното завещание.
Боевете в Ирак са разрушили големи елементи от водната инфраструктура на страната, а финансовите вложения в бюджета за подобряването на тази инфраструктура за идващите две години са нулеви, макар че нуждата от решение на казуса с дефицита на вода е голяма и че страната внася 70 % от храната си.
Решаването на казуса евентуално няма да изисква единствено поправки и по-пестеливо потребление на лимитираните водни запаси, само че и договаряне на съглашения с Турция и Иран за дейно разделение на водата - голямо предизвикателство в район, където "геополитиката е предмет на разногласия ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР