След футбола и шахмата, наказателни мерки срещу Русия се налагат

...
След футбола и шахмата, наказателни мерки срещу Русия се налагат
Коментари Харесай

Санкции за руските творци: "Ла Скала" поиска известен диригент да се разграничи от Путин


След футбола и шахмата, наказателни ограничения против Русия се постановат и в областта на културата и изкуствата.

Миланската " Ла Скала " гони известния съветски диригент и доближен до Путин – Валерий Гергиев, в случай че той не се дистанцира от него. Ръководството на театъра желае Гергиев да призове за мир.

Италиански университет пък забрани проучването на Достоевски, само че след това размишления.

Снимка: btvnovinite.bg


Маестро Валерий Гергиев е в същинска международна изолираност. След Милано, както огромните подиуми в Европа и Съединените щати, по този начин и по-малките музикални фестивали, анулират плануваните задължения.

Гергиев е дълготраен другар на съветския президент и резервира безмълвие за офанзивата на Москва в Украйна.

" Kогато върху културата се постанова сходна цензура е варварско. Ситуацията е извънредно деликатна и комплицирана, имам вяра, че никой не е за войната, само че с изостряне на тона можем единствено да отблъснем очакванията за мир ", счита писателят Габриеле Фуриози.

Руското сопрано Анна Нетребко косвено отбрани маестро Гергиев и съобщи, че към този момент се отдръпва от сцената по свое предпочитание.

" Аз съм срещу войната. Рускиня съм и обичам страната си, само че имам доста другари в Украйна. Мъката и страданията им в този момент ми късат сърцето. Искам това да свърши ", споделя тя.

Според нея принуждаването на актьори или която и да е социална персона да изричат обществено политическите си отзиви и да жигосват родината си, не е вярно.

Снимка: btvnovinite.bg


Университет в Милано забрани проучването на Достоевски, курс воден от писателят и откривател на съветската литература Паоло Нори.

" Това, което се случва в Украйна е извънредно, само че това което се случва тук е неуместно. В тези времена Достоевски би трябвало да се чете повече ", написа преподавателят в профила си в Инстаграм.

Целият политически хайлайф в Италия се разгласи изрично срещу решението и след бурна социална реакция управлението на университета върна курса в програмата.

В същото време все по-широки кръгове на интелигенцията в Италия се опълчват на процесите на дискриминация към културните дейци, единствено тъй като са с съветски генезис. Аргументът им - културата е най-силното оръжие против войната и омразата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР