След Европейския съюз и Канада внесе жалба в Световната търговска

...
След Европейския съюз и Канада внесе жалба в Световната търговска
Коментари Харесай

В. Чернева: Светът изглежда все по-враждебен, но това мобилизира Европа

След Европейския съюз и Канада внесе тъжба в Световната комерсиална организация против въвеждането от Съединени американски щати на мита върху вноса на стомана и алуминий. Американският президент Доналд Тръмп съобщи на собствен ред, че е подготвен страната му да излезе от Северноамериканското съглашение за свободна търговия НАФТА и да води обособени договаряния със съседите си Канада и Мексико.
На фона на очертаващата се комерсиална война сред Съединените щати и Европа водещи политически анализатори в света се питат дали Европа може да избави открития международен демократичен ред? Директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева разяснява по „ Хоризонт “ полемиките, извършени в границите на годишния конгрес на Европейския съвет за външна политика в Париж.

„ След края на Студената война в света действаха интернационалните институции, които пазят не просто откритите и контролирани интернационалните правила, само че и редица полезности, свързани със спазването на човешките права, отбраната от геноцид и други Но през последните 6- години този ред наподобява се разпада и образец за това е 6-годишната война в Сирия и неспособността на авторитетните страни да я спрат “, счита Чернева. Според нея даже Съединени американски щати от бранител на международния ред са се трансформирали в негов извършител.

„ Съединените Щати се трансфораха по-скоро в извършител на интернационалните правила, в сравнение с в действие, която подсигурява тези правила. И поради това за Европа е доста мъчно. А Европа по този начин е направена, че да може да действа в точно такава конюнктура - на предвидимост, на правила, на ред, на процедури “, сподели Чернева.

Според нея в това време предизвикателство за Стария континент е и възходът на популистките, антиевропейските и антисистемните партии и медии, които се пробват да оборят наученото и постигнатото от Европейския съюз от основаването му до през днешния ден.

„ Европа наподобява живее в доста по-суров свят от когато и да било от основаването на Европейски Съюз до момента “, сподели Чернева. Но съгласно анализаторката екзистенциалната рецесия на съюза може да има и положителни аспекти.

„ Тя активизира Европа. Виждаме огромно единодушие във връзка с доста другояче спорни въпроси като, да вземем за пример, Русия. Европа продължава към този момент 4 години да поддържа глобите против Русия, макар че имаше много предсказания в друга посока. Европа стартира да построява лична защита “, уточни Чернева

Тя счита, че борбата за европейското бъдеще не е нито извоювана, нито изгубена.

Директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика разяснява и триумфа на двете антисистемни и популистки обединения „ Пет звезди “ и „ Лига “ в Италия. Според нея той е резултат от неспособността и нежеланието на Европейския съюз да помогне на Рим в оправянето с бежанската вълна през Средиземно море.

„ На този декор наставническите изявления от Брюксел – изключително от немски комисар, идват в действителност като сол в раната. Някой сподели по време на нашата конференция, че в Италия сега германците са по-мразени в сравнение с мигрантите… Проблемът в Италия в действителност е назрял дотам, че всяко немско изказване, което наподобява дидактично в очите на италианците, просто взривява атмосферата “, сподели тя.

Чернева предвижда, че Италия, която е извънредно значима за европейската стопанска система и финансова непоклатимост, може да се окаже проблем за Европейски Съюз, само че съгласно анализаторката „ когато видят рестриктивните мерки, които властта слага, антисистемните партии влизат в един цикъл на нормализация “. „ И в последна сметка, в случай че не съумеят в първите няколко медеца да излязат от еврозоната или да свършат нещо друго сходно, то би трябвало тази рецесия да премине относително бързо “, счита Чернева.

В умозаключение тя изрази опасения, че по-големият риск за Стария континент е възможна комерсиална война със Съединени американски щати, която би имала отражение върху доста повече браншове и върху европейската и международната стопанска система.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР