След експлозията избухнва пожар, който силно затруднява спасителните и евакуационни

...
След експлозията избухнва пожар, който силно затруднява спасителните и евакуационни
Коментари Харесай

20 г. от атентата в московското метро, убил 41 души

След детонацията избухнва пожар, който мощно затруднява избавителните и евакуационни акции. В 11:30 ч. московско време са евакуирани всички пасажери от тунела на метрото сред двете станции, като от блокирания тунел са изведени 700 души. Загиват 41 души и над 250 са ранени.

Ето по какъв начин са отразени събитията преди 20 години в емисията " Международна информация " на Българска телеграфна агенция:

Експлозия в московското метро, има убити и ранени

Москва, 6 февруари 2004 година Експлозия стана в московското метро тази заран в 8.40 ч. локално време, оповестиха ИТАР-ТАСС и Интерфакс. Има убити и ранени. Взривът бил във втория вагон на композицията сред станциите Павелецкая и Автозаводская покрай центъра на Москва. Във вагона избухнал мощен пожар. Започнала е евакуация на пасажерите. Изпратени са десетки коли на спешна помощ.

Автомобилното придвижване в региона на станция Автозаводская е спряно, с цел да се облекчи работата на оперативните служби. В градските лечебни заведения се освобождават спомагателни места за потърпевшите.

Полицията не изключва вероятността гърмежът да е терористичен акт, оповестява Интерфакс.

След детонация в московското метро избухна пожар, има данни за жертви, пасажерите се изтеглят

Москва, 6 февруари 2004 година По предварителни данни на съветската Федерална работа за сигурност детонацията тази заран в московското метро е породена от атентатор-самоубиец, оповестиха съветските организации.

При детонацията бяха убити минимум 22-ма души, а близо 30 са ранените. Тя стана тази заран в 08.40 ч. локално време и аргументи мощен пожар, оповестяват информационните организации.

До момента здравна помощ са потърсили 50 души; 30 от тях са откарани в лечебни заведения, осведоми ИТАР-ТАСС. Според московската транспортна компания в потърпевшия втори вагон от композицията са се намирали близо 100 души.

Спряно е придвижването по цялата линия Замоскворецкая, на която е станал случаят. Два екипа спасители се движат от две прилежащи метростанции към местопроизшествието, където ще се срещнат. По пътя си те спомагаха за евакуацията на пасажерите в метрото, която към този момент е приключила. На повърхността са изведени над 700 души.

Пристигнали са десетки коли за спешна помощ с медици, които оказват първа помощ на потърпевшите. Пътното придвижване в региона е спряно. В градските лечебни заведения се освобождават спомагателни места за новопристигащите пасажери от взривената мотриса.

На мястото на детонацията работят едни от най-хубавите специалисти на другите силови структури, съобщи представител на ФСС.

40 души са починали, а към 100 са ранени при детонацията в московското метро; евентуално става дума за атентат

 

Москва, 6 февруари 2004 г . По конкретизирани данни 40 души са починали, а към 100 са ранени при детонацията тази заран в московското метро. Това заяви Интерфакс, като се базира на службите за спешна помощ. ИТАР-ТАСС обаче уточни, че на всички места има елементи от човешки тела и по тази причина е мъчно да се дефинира точният брой на жертвите.

Московският кмет Лужков е прекъснал визитата си в Съединени американски щати и се връща в Москва по отношение на терористичния акт.

Началникът на осведомителния отдел на министерството на вътрешните работи Кирил Мазурин съобщи, че по всяка възможност гърмежът е породен от атентатор-самоубиец. " За момента главната версия за детонацията е атентат, осъществен от терорист-самоубиец. В нейна изгода приказва и характерът на разрушенията ", уточни Мазурин. Той добави, че е малко евентуално взривното устройство да е било оставено в куфар в мотрисата на метрото. Според него бомбата е била прикрепена към тялото на самоубиеца.

Две версии за атентата в московското метро, направен е фоторобот на помощник на терористите

Москва, 7 февруари 2004 година Две са версиите за вчерашния атентат в московското метро. Според източник от следствието, представен от ИТАР-ТАСС, първата съществена версия е, че гърмежът е провокиран от терорист самоубиец, пътувал във вагона на метрото. Не се изключва и опцията взривното устройство да е било задействано от разстояние.

Московската полиция към този момент е изготвила фоторобот на хипотетичния помощник на терористите. Заподозреният е снажен брюнет с кавказка осанка, на 40-45 години, облечен в мрачно сако и с черна шапка. Малко преди терористичния акт той бил видян на метростанцията, от която потеглила композицията. Мъжът се доближил до един от дежурните и споделил: в този момент ще ви организираме празник. Има информация, че с него са били и две дами на възраст 20-25 години, също облечени в черно.

Освен версията за камикадзе следствието работи и върху друга - за преждевременна експлозия на носеното от терориста взривно вещество.

По оценки на специалисти, мощността на гърмежа се равнява на 5 кг тротилов еквивалент. В резултат починаха 39 души, други 134 бяха ранени. Състоянието на 21 от тях, съгласно лекарите, е извънредно тежко, а на 13 - тежко.

Московското метро 24 часа след атентата

Москва, 7 февруари 2004 година От ранна заран през днешния ден московчани оставят рози и карамфили на перона на метростанция " Автозаводская " - там, откъдето през вчерашния ден потегли взривеният минута по-късно трен на метрото.

Трийсет и девет са умрелите досега, 105 души са към момента в лечебните заведения, а 20 от тях не престават да са в сериозно положение. В Московския метрополитен са засилени дежурните патрули. Специални елементи от вътрешните войски дежурят освен по спирките на метрото, само че и във вагоните. Някои от патрулите са снабдени с металотърсачи, други - с противогази. Дежурят и патрули с кучета. Милиционерите изборно ревизират документите на пасажери. Проверяват се и обемисти багажи.

Движението по Замоскворецката линия на метрото е изцяло възобновено.

Българското посолство в Москва предлага на намиращите се в съветската столица наши сънародници да съблюдават превантивните ограничения за сигурност, които оферират и управляващите - да заобикалят да пътуват с метро и всеобщи скупчвания на хора. Препоръчва се навреме да бъдат осведомени дежурните и милиционерските патрули за оставени без наздор чанти, пакети, куфари.

Група експерти от нюйоркската полиция са командировани в Москва, с цел да почерпят от опита на съветските си сътрудници в следствието на атентата.

" Метрото си е метро - без значение дали е в Москва или в Ню Йорк. Навсякъде в огромните градове метрополитените са подложени на едни и същи закани ", обявиха американските експерти, които ще се срещат с опита на московската милиция в противодействието на терористите.

Три дни след атентата, на 9 февруари, е разгласен ден на печал. Погребани са откритите до този миг 39 жертви. Няколко дни по-късно жертвите са към този момент 41.

Днес в Москва е ден на печал

Москва, 9 февруари 2004 г.  Днес в Москва е разгласен печал за починалите 39 души в детонацията в метрото в петък сутринта. Също през днешния ден жертвите ще бъдат заровени, заяви организация ИТАР-ТАСС. Панихиди за починалите ще бъдат отслужени и през днешния ден, както в предходните два дни, в редица православни църкви в съветската столица.

При детонацията във вагон на метрото сред станциите " Автозаводская " и " Павелецкая " бяха ранени и 134 пасажери. Над 120 са признати в лечебни заведения.

В правата стартират възстановителни работи, които се чака да завършат до два-три дни.

Московската прокуратура е почнала престъпно следствено дело за тероризъм и преднамерено ликвидиране. Прокурорът на Москва Анатолий Зуев изрази в събота убеденост, че става дума за терористичен акт.

По последни данни жертвите от атентата в московското метро са 41

Москва, 12 февруари 2004 година Най-малко 41 души са станали жертва на атентата в московското метро на 6 февруари, съобщи ИТАР-ТАСС, като се базира на заместник-главния прокурор на Москва Владимир Юдин.

Продължава разпознаването на починалите при детонацията на Замоскворецката линия на московското метро. Установена е самоличността на 38 от жертвите - 20 мъже и 18 дами, само че броят на жертвите е минимум 41, сподели Юдин.

Части от документите на трима безследно изчезнали са открити на мястото на атентата и сега се правят генетични проучвания на откритите тленни остатъци, с цел да се удостовери гибелта им. Още трима души са оповестени за безследно изчезнали, само че към този момент не е потвърдено, че са починали при гърмежа в метрото, добави прокурорът.

Седем души от потърпевшите при атентата бяха изписани през днешния ден от московски лечебни заведения, заяви ИТАР-ТАСС. В момента в лечебните заведения остават 91 ранени. От тях 11 са в тежко положение, 23-ма са със междинни пострадвания, а 56 са в приемливо положение. Лекарите се борят за спасяването на 70-годишна жена, чийто живот към момента е в заплаха.

Атентатът в московското метро на 6 февруари е дело на камикадзе, заяви съветската Федерална работа за сигурност

Москва, 16 февруари 2004 година Атентатът в московското метро на 6 февруари е дело на терорист-самоубиец. Това е " главната разработвана версия за детонацията ", заяви съветската Федерална работа за сигурност /ФСС/, представена от ИТАР-ТАСС.

Зарядът е бил взривен във втория вагон от композицията на разстояние един метър от пода. Според специалистите мощността на взривното устройство е била 4-5 кг тротилов еквивалент. То е съдържало амониева селитра, алуминий на прахуляк и тротил - също като заряда, използван от терористите, взривили електрическия трен в Есентуки през 2003 година, посочи ФСС.

След здравна експертиза в този момент са разпознати публично телата на 40 от починалите. Органите на реда получиха през изтеклата седмица над 5000 сигнала от жители, 80 от които заслужават изключително внимание. Разпитани са над 1000 очевидци, тествани са 200 адреса и в редица случаи са открити взривни субстанции, осведоми ФСС.

Обединеният действен щаб по случая, проведен от Московската градска прокуратура, продължава своята работа и събира информация за следствието, в това число посредством " телефон на доверието ".

През годините Московското метро е жертва на редица атентаторски офанзиви. Няколко месеца след атентата от февруари 2004 година има и втори през август с. година Шест години по-късно на 29 март 2010 година е следващата терористична офанзива, при която умират 40 души и над 80 са ранени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР