След едногодишни протести на жителите на пазарджишкото село Мирянци срещу

...
След едногодишни протести на жителите на пазарджишкото село Мирянци срещу
Коментари Харесай

Кариерата в Мирянци прекратява дейност следващата година

След едногодишни митинги на жителите на пазарджишкото село Мирянци против активността на кариерата за рандеман на пясък и трошляк в землището им, притежателят на кариерата е внесъл желание в Министерството на енергетиката самичък да приключи активността си, само че при започване на идната година. 

Жителите на селото обаче упорстват кариерата да бъде затворена незабавно.

Преди месец инспекция на Басейнова дирекция откри, че добивът на инертни материали се прави над допустимата дълбочина, което води до разбъркване на земните пластове и проваляне на къщите. 

От Министерството на енергетиката поискаха нова инспекция на самостоятелна лицензирана компания, само че изборът ѝ към момента не е изработен. 

Според жителите на Мирянци всеки ден работа на кариерата носи риск за селото:

" Разрешените количества за рандеман са изчерпани и сега се изчерпват неразрешени количества. Изчерпването на тези неразрешени количества води до придвижване на земните маси и надлежно до придвижване на земните маси, които са под къщите на жителите на село Мирянци, тяхното извъртане и напукване и опасност за сриване, както и да бъде компрометирана пречиствателната станция, която е в съседство до обекта ", каза ръководителят на инициативния комитет Костадин Деянов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР