След двучасово разискване албанският парламент гласува със 101 гласа за

...
След двучасово разискване албанският парламент гласува със 101 гласа за
Коментари Харесай

В Тирана се гласят да отстранят президента

След двучасово обсъждане албанският парламент гласоподава със 101 гласа " за " в интерес на основаването на анкетна комисия, която да проверява дали президентът Илир Мета е нарушил конституцията на страната с указа си за отсрочване на локалните избори. Шестима депутати гласоподаваха " срещу " образуването на комисията, трима се въздържаха и един отхвърли да гласоподава.

В началото на дебата взе участие и министър председателят Еди Рама, който съобщи, че " Мета е зложелател на конституцията, Народното събрание, народа и Албания ". Освен депутатите, в чиито изявления преобладаваха обвиняванията към Мета, имаше и такива, които бяха в негова отбрана. Елда Хоти от самостоятелната парламентарна група, в която членуват новите депутати от Социалистическото придвижване за интеграция, съобщи, че " Мета е последният бранител на демокрацията ".

Петима от деветчленната комисия са членове на ръководещата партия на Еди Рама. Ето за какво е повече от ясно, че предлагането за освобождение на Мета в Народното събрание съвсем несъмнено ще бъде признато.

Междувременно албанската съпротива продължава митингите, изискващи оставката на премиера Еди Рама. Над 70 хиляди души се събраха на следващия всеобщ митинг на обединената албанска съпротива. Лидерът на Демократическата партия (ДП) Люлзим Баша съобщи, че министър председателят " получи щемпел за овакантяване от безспорното болшинство на албанските жители ". Той посочи, че през идващите дни и седмици ще има по-интензивни политически акции, с цел да бъде предаден смисъл на смяната. Баша акцентира, че министър председателят ще си замине и че всички дружно " ще формираме вярата за смяна ".

В първото си послание пред постройката на държавното управление Баша насочи апел към социалистите да не оставят партията си в ръцете на крадците и да изоставен Рама, защото " вие не сте крадци, не сте нарушители ".

И в двете си обръщения водачът на Директива за птиците не се отхвърли от изискването министър председателят да напусне властта, защото това е единственият метод да се постави завършек на политическата рецесия, след което да се организира конституционна и изборна промяна.

Пред постройката на държавното управление алегорично бяха оставени урни за гласоподаване с надписи " урна за кражба ", както и макет на двуглав орел - знак на албанското знаме, с надпис " 85% ". Според опозицията това е процентът на албанските жители, които не отидоха да гласоподават на локалните избори на 30 юни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР