След двегодишно прекъсване във Виена беше извършена отново трансплантация на

...
След двегодишно прекъсване във Виена беше извършена отново трансплантация на
Коментари Харесай

След двегодишно прекъсване отново беше трансплантиран бял дроб на българка във Виена

След двегодишно спиране във Виена беше осъществена още веднъж трансплантация на бял дроб на българска пациентка. Нов късмет за живот е получила 28-годишната Илияна Христова, която страда от рядкото заболяване муковисцидоза и която през юни стана първата българка, включена в листата на чакащите на европейската донорска мрежа Евротрансплант.

Това стана допустимо след подписаното в края на януари 2019 година съглашение сред България и Виенската многопрофилна болница за образование на лекари и трансплантация на пациенти.

То планува български лекари да бъдат подготвени за осъществяването на белодробни трансплантации у нас, а до момента в който то трае по петима нуждаещи се пациенти от България ще бъдат одобрявани годишно за трансплантация на бял дроб във виенската клиника. Очаква се първата белодробна трансплантация у нас да бъде осъществена в края на 2020 или през 2021 година.

Тъй като трансплантации на бял дроб у нас не се вършат, българските пациенти разчитаха на клиника във Виена, която бе единствената европейска клиника, приемаща българи. Заради неуредени връзки обаче договорът на България с болничното заведение във Виена беше преустановен за повече от година и половина, в което време на никое място не се правеха белодробни трансплантации на нуждаещите се българи и няколко души починаха без да дочакат интервенция.

Повишаването на броя донори и трансплантациите е от значително значение за партньорството ни с Евротрансплант. Отскоро още веднъж има растеж на донорските обстановки и осъществените трансплантации и през юли България даде на Евротрансплант два бели дроба и намирането на подобаващ донор и за българската пациентка също не закъсня.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР