След двегодишно прекъсване Националният институт за недвижимо културно наследство и

...
След двегодишно прекъсване Националният институт за недвижимо културно наследство и
Коментари Харесай

След 2-годишна пауза архитектите ни отново ще са с опит от „Шайо“

След двегодишно спиране Националният институт за недвижимо културно завещание и френският институт Екол дьо Шайо възобновяват профилирания си курс за архитекти. Той има за цел да им даде знания по запазване на културното завещание.

Школата на Шайо е най-старият институт за реституция на културни полезности, учреден е през 1887 година и до през днешния ден се обитава в двореца Шайо в Париж, чието име носи.

Българските архитекти ще имат опция да посещават лекциите на деветима френски преподаватели, които са престижи в доста характерните области, с които е известна школата на Шайо. Това са дипсциплините патология и реституция на строителните материали от другите столетия, методите на изследване и документиране, спешни ограничения за избавяне и подсилване, теории на реставрацията и еволюция на системите за запазване на културното завещание в другите страни, парково и градинско изкуство, реституция и акомодация на обектите.

Гост-преподавателите ще водят и ателие по архитектура и урбанизъм в последния учебен срок на програмата, която е с обща дълготрайност четири семестъра или към 700 образователни часа, в които с изключение на французите лекции ще водят и 18 български преподаватели - одобрени архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори.

Един от първите български архитекти, приключили курса на Екол дьо Шайо, специализирал и работил в Париж в региона на недвижимото културно завещание, е сегашният шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) - арх. Петър Петров. С негово подпомагане курсът ще организира в постройката на първото кметство на Пловдив – монумент на градската просвета от началото на XX век. Министерството на културата е отпуснало средствата за оборудването на образователните зали в края на мандата на служебния министър проф. Велислав Минеков.

Специализантите на програмата от началото ѝ през 2000-та година до момента са към 100 български архитекти, само че страната ни към момента не разполага с нужния брой архитекти, " движимости да пазят националното ни благосъстояние ", е мнението на арх. Петър Петров. 

Той пое ръководството на НИНКН преди няколко месеца с упоритостта да спре безмилостното заличаване на недвижимото завещание. Един от огромните проблеми е, че към днешна дата броят на специалистите, които би трябвало да опазват към 40 000 паметника на културата от античността до ХХ век, е едвам петдесет души . Арх. Петров предизвестява, че доста от тези монументи на културата могат да бъдат изгубени необратимо поради непрофесионалната интервенция на проектанти и строители, вкус към терените в централните градски елементи, неприятно законодателство и дългогодишното неглижиране на недвижимото културно завещание.

Преди месец арх. Петров е предложил н ова конструкция на института и увеличение на специалистите , тъй че НИНКН да заеме ролята си на страж на недвижимото културно завещание. Той е почнал и поредност срещи с представители на общините, на професионалните камари в строително-инвестиционния развой и на организациите за отбрана на недвижимото културно завещание, на които се разискват нужните промени в законодателството и механизмите за запазване.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР