След драматичния финал през миналата година, когато Макс Верстапен спечели

...
След драматичния финал през миналата година, когато Макс Верстапен спечели
Коментари Харесай

Формула 1 започва сезон 2022 с промени в правилата и календара

След трагичния край през предходната година, когато Макс Верстапен завоюва купата безусловно в последната обиколка, сезон 2022 във Формула 1 дава обещание да бъде даже още по-вълнуващ. Най-вече тъй като и експерти, и фенове чакат да станат очевидци на поредност жестоки борби по пистите още веднъж сред асовете на " Ред Бул " и " Мерцедес ".

Сега и двата тима са дали всичко от себе си, с цел да внесат позитивни промени в своите болиди и това в действителност предвещава нови трагични моменти. Но това не е всичко, тъй като забавни борби се чакат и обратно в колоната с водачи като Ландо Норис, който остава в " Макларън ", и Пиер Гасли ( " Алфа Таури " ). Тук са и " старите кучета " Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел, от които се чака да потвърдят, че към момента имат инстинкта и уменията, които ги изведоха до общо 6 международни трофеи.

Има и други интриги. Като например как надареният и гладен за триумфи Джордж Ръсел ще се оправя, откакто към този момент е в " Мерцедес ", само че пък ще е втора цигулка след Хамилтън. Как Валтери Ботас ще се покаже в новата си роля на водач в " Алфа Ромео "? Или ще завоюва ли " Хаас " точка тази година и дали изобщо ще оцелее, откакто съветският му главен спонсор " Уралкалий " бе отритнат?

Повечето от тези въпроси най-вероятно ще получат окончателния си отговор едвам в края на сезона - на 20 ноември в Абу Даби. А други - може би още на първото съревнование в Бахрейн в неделя. Нека се спрем на главните аспекти преди започващия сезон 2022.

 

Отборите

" Мерцедес " се раздели с Ботас и взе Ръсел, който замести сполучливо Хамилтън в края на сезон 2020, когато първенецът бе инфектиран с COVID-19. Сега ще е непрекъснато зад кормилото на променения на 98% болид W13. Колата провокира необятни полемики още с появяването си поради някои решения в аеродинамиката, изключително това за огледалата за назад виждане, които са на процедура дребни странични крила.

Отново се чака основен съперник на " сребърните стрели " да бъде " Ред Бул ", който запази и първенеца Верстапен, и Серхио Перес. На тестванията болидът бе бърз и се показа солидно, въпреки в Барселона Перес да получи щета в хидравликата. Но мнозина експерти считат, че в Бахрейн колата ще е много по-различна от към този момент показаната. 

" Ферари " (отново с Шарл Льоклер и Карлос Сайнц) показа болида си на 17 февруари. F1-75 е с напълно изменена аеродинамика, доближаваща се до тази на " Мерцедес ". При това на тестванията се оказа задоволително устойчив, което дава очаквания на " скудерията " за завръщане в борбата за успехите. Впрочем в Барселона " Мерцедес " направи най-вече обиколки - 385, следван от " Ферари " - 349, и " Ред Бул " - 320.

С неизменен екип - в състав Ландо Норис и Даниел Рикиардо, " Макларън " също се показа устойчиво на тестванията. Новият MCL36A беше и задоволително бърз, с цел да реализира някои класирания в Топ 6.

Двукратният първенец Фернандо Алонсо и Естебан Окон останаха в " Алпин ", а стъпването на Алонсо на подиума в Катар предишния сезон изостри апетита за догонване на водачите. Екипите и в двете заводи на отбора - в Англия и Франция, са прекарали в работа по болида A522 общо 18 месеца и са подхванали доста смел метод, изключително със захранващия блок RE22.

Като Б тим на " Ред Бул "   " Алфа Таури " още веднъж няма огромни упоритости, въпреки че Пиер Гасли бе същинска звезда през 2021 година От него и в този момент може да се чака да извлече максимума от новата кола АТ03, до момента в който за японеца Юки Цунода по-важното ще е да набира спортен опит.  

Четирикратният първенец Себастиан Фетел и Ланс Строл останаха в " Астън Мартин ". Ланс е наследник на милиардера собственик на отбора, само че това не значи, че не е добър, напротив - през 2021 година сподели добра скорост и имаше мощни проблясъци. А опитният Фетел завоюва първия подиум за тима на надпреварата в Баку. Двамата ще стартират сезона с болида AMR22, само че към този момент се появиха клюки, че екипът работи по ревизирана негова версия, която ще е подготвена до месец-два.

Изцяло нов пилотски екип събра " Алфа Ромео " след отказването на Кими Райконен и прекосяването на Антонио Джовинаци във Формула Е. Сега водач ще е напусналият " Мерцедес " Валтери Ботас, а втори водач - рекламното предопределение Джоу Гуаню (с цел китайски капитали и повече зрителска публика за F1 в най-голямата азиатска страна). Ще е забавно да се наблюдава дали Ботас ще успее да се разгърне вече като №1 в тим, въпреки и с по-слаба кола.

Сезон 2021 бе слаб за ползващия мотори на " Ферари " тим на " Хаас ", с неопитните водачи Мик Шумахер и Никита Мазепин. Тимът в допълнение бе разтресен от решението на 24 февруари (деня, в който Русия атакува Украйна) да се откаже от спонсора " Уралкалий ", който заведе дело против това. Няколко дни по-късно бе освободен и Мазепин. Замести го Кевин Магнусен, който не се състезава през 2021 година, а в този момент взе участие в първите проби в Барселона.

В в миналото славния " Уилямс " ще опитат да запълнят празнината след напускането на Джордж Ръсел. Новият първи водач е британо-тайландецът Алекс Албон, а другият е Николас Латифи. Това ще е първият цялостен сезон, в който тимът няма да е под контрола на сем. Уилямс и не се обрисува скоро да си върне славата, изключително на фона на няколкото излитания от пистата на болида FW44 по време на тестванията.

 

Промените в разпоредбите

Най-големите промени за 2022 година се отнасят до най-видимите елементи на колите. Изискванията към аеродинамиката са много разнообразни по отношение на 2021 година, колелата пък би трябвало да са по-големи.

Има смяна и в условията за минимално тегло на болида, като последно FIA добави нови 3 кг и в този момент колите би трябвало да са най-малко 795 кг без горивото в резервоара. Всъщност лимитът трябваше да е 775 кг, само че след поредност промени болидите " натежаха " с цели 20 кг (през 2023-та ще са с още 43 кг отгоре). 

Също доста значимо е прекосяването от гориво с 5% наличие на етанол, към такова с 10%. Това предписание ще има забележителен резултат върху силовите елементи и производителите би трябвало да създадат съответните корекции.

F1 резервира спринтовите квалификации, които бяха въведени през 2021 година През сегашния сезон те ще бъдат три. Това е двойно по-малко от в началото планувания брой. Спринтовете ще са на квалификациите за Гран при на Емилия Романя (Ит), на Австрия и на Бразилия. Корекцията бе направена, тъй като тимовете желаеха отхлабване на бюджетните ограничавания при съществуване на повече спринтове, само че FIA изрично отхвърли отстъпка и бе открит компромис с по-малко спринтове.

При това бе променено и точкуването. Спринтовете си остават с дължина 100 км (около 1/3 от естествената спортна отдалеченост за Гран при). Но към този момент точки ще получават първите 8 в събота. Победителят от спринта ще взима 8, вторият - 7, и т. н. до осмия, на когото се поставя 1 т. Тези точки ще се прибавят към актива за класирането в шампионата. Крайният резултат от спринтовата подготовка ще дефинира и мястото на болидите на старта на надпреварата в неделя.

 

Календарът

Последната вест е, че на 7 март F1 подписа 3-годишен контракт с пистата " Имола " и надпреварата за Гран при на италианската област Емилия Романя ще участва в календара до 2025 година

За този сезон в листата влезе и Маями (8 май) и това ще е първият път след Гран при в Себринг през 1959 година, когато Формула 1 ще е в щата Флорида. Съединени американски щати пък ще имат две съревнования през 2022 година, в това число тази в Остин, Тексас.

И въпреки всичко - календарът към момента не е разгласен за финален. Промените не престават в придвижване. Като начало съветската Гран при в Сочи бе анулирана поради войната, която Русия стартира в Украйна. Не е ясно и дали ще има Гран при в Китай - на този стадий пречат коронавирус рестриктивните мерки, само че е допустимо и да има смяна при благоприятно развитие. А и изп. началник на F1 Стефано Доменикали към този момент разгласи, че няма ограничавания и сезонът може да има и 30 стадия...

Засега е ясно, че стартът е в Бахрейн на 20 март и след 22 надпревари краят ще бъде на 20 ноември в Абу Даби:

 
ДатаГран при наМясто20 мартБахрейнСахир27 мартСаудитска АрабияДжеда10 априлАвстралияМелбърн24 априлЕмилия Романя * Имола08 майМаямиМаями22 майИспанияБарселона29 майМонакоМонако12 юниАзербайджанБаку19 юниКанадаМонреал03 юлиВеликобританияСилвърстоун10 юлиАвстрия*Шпилберг24 юлиФранцияЛьо Кастейе31 юлиУнгарияБудапеща28 августБелгияСпа14 септемвриНидерландияЗандвоорт11 септемвриИталияМонца25 септемвриРусия (ОТМЕНЕНО)Сочи02 октомвриСингапурСингапур09 октомвриЯпонияСузука23 октомвриСАЩОстин30 октомвриМексикоМексико Сити13 ноемвриБразилия * Сао Пауло20 ноемвриАбу ДабиАбу Даби
* Заб: С включена спринтова квалификация
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР